Gratinovaný losos s paradajkovým tartarom a bazalkovým dipom
šéfkuchár reštaurácie Diplomat a hotela NH Gate One v Bratislave, 21. júla 2012
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
príprava
Postup
-
1
Marinovacia zmes: Zmiešame morskú soľ, cukor, horčicové semienka a nakrájanú cibuľu, na spodok primerane veľkej nádoby dáme jemnú vrstvu zmesi, na ktorú položíme lososa a pridáme zvyšok zmesi. Lososa marinujeme 48 hodín.
- 2
Paradajky krátko oblanšírujeme v osolenej vriacej vode a následne prudko schladíme v studenej vode. Paradajky zbavíme šupiek a zrniečok, nakrájame ich na malé kocky. Paradajkový tartar potom ochutíme nakrájanou šalotkou, cesnakom, soľou, korením, olivovým olejom jemne nasekanou bazalkou.
- 3
Bazalkový dip: Jogurt ochutíme soľou, cesnakom korením, jemne nasekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou.
- 4
Lososa vyberieme z marinády, opláchneme od soli pod tečúcou studenou vodou, vysušíme čistou utierkou a nakrájame na asi 5 mm hrubé plátky, ktoré uložíme do kruhovej formičky priamo na tanieri. Dáme zapiecť do rúry na 180 ˚C asi 2 minútky.
- 5
Na lososa dáme paradajkový tartar, dozdobíme olivami a cherry paradajkami. Dodekorujeme farebným listovým šalátikom a dookola dozdobíme bazalkovým dipom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu