Gratinovaná sezónna zelenina

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 13. augusta 2012
Gratinovaná sezónna zelenina
Foto: Luca Bisconti z knihy Vojto Artz U vás doma
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1 ks
1 ks
400 g
200 g
50 g, bez kôstok
150 g
2 strúčiky
200 g (z konzervy)
2 ks
250 ml
30 g
 čersvtý
150 g, nalámaný na zapečenie




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Paradajky umyjeme a rozkrájame na polovice, takisto aj čierne olivy. Papriky a cuketu umyjeme, očistíme, z paprík vyrežeme semená a všetko nakrájame na kúsky alebo plátky. Cesnak a šalotku očistíme a nasekáme najemno. Na olivovom oleji orestujeme cesnak a pridáme drvené paradajky a ochutíme soľou, korením a pamajoránom.

  2. 2

    Zmes vylejeme a rozprestrieme lyžicou na dno zapekacej misy. Vyplníme misu nakrájanou zeleninou, zemiakmi, olivami, osolíme, okoreníme.

  3. 3

    Šalotku orestujeme na masle s troškou olivového oleja, prilejeme smotanu, pridáme lístky čerstvého tymianu a krátko povaríme a zredukujeme.

  4. 4

    Rúru predhrejeme na 180– –200 °C. Zeleninu zalejeme omáčkou a posypeme kúskami syra a zapekáme asi 35 minút. Upečenú zmes ešte zahorúca pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.

Diskusia k receptu

jerica
to si už aj vytlačím , skoro všetko mám svoje, tom musí byť mňamka pre zeleninkové chuťové bunky na jazýčku:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia