Gratinovaná sezónna zelenina

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Paradajky umyjeme a rozkrájame na polovice, takisto aj čierne olivy. Papriky a cuketu umyjeme, očistíme, z paprík vyrežeme semená a všetko nakrájame na kúsky alebo plátky. Cesnak a šalotku očistíme a nasekáme najemno. Na olivovom oleji orestujeme cesnak a pridáme drvené paradajky a ochutíme soľou, korením a pamajoránom.
  2. Zmes vylejeme a rozprestrieme lyžicou na dno zapekacej misy. Vyplníme misu nakrájanou zeleninou, zemiakmi, olivami, osolíme, okoreníme.
  3. Šalotku orestujeme na masle s troškou olivového oleja, prilejeme smotanu, pridáme lístky čerstvého tymianu a krátko povaríme a zredukujeme.
  4. Rúru predhrejeme na 180– –200 °C. Zeleninu zalejeme omáčkou a posypeme kúskami syra a zapekáme asi 35 minút. Upečenú zmes ešte zahorúca pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.