Vyprážané guľky
Vyprážané guľky

Vyprážaná granadírová guľa so zemiakovým krémom

Michal Škorec
šéfkuchár, 6. apríla 2024
Vyprážaná granadírová guľa so zemiakovým krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
3
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

Granadír:
100 g
50 g
50 g
50 g
2 ks
50 g nastrúhaný
Krém zo zaúdených zemiakov:
500 g
100 g
10 g
100 g
30 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Granadír: Na panvičke orestujeme nakrájanú slaninu, klobásu a cibuľu. Primiešame mletú papriku, soľou a korením. Pridáme uvarené fliačky, dobre premiešame, potom pridáme vajcia, syr a škrob a znova premiešame. Zmes necháme dobre zachladiť. Potom tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v panko strúhanke a vypražíme v oleji dozlatista. Servírujeme s krémom zo zaúdených zemiakov.

  2. 2

    Krém zo zaúdených zemiakov: Zemiaky očistíme, nakrájame, uvaríme a zaúdime. Údime tak, že do väčšieho hrnca dáme piliny (dostať kúpiť v chovateľských potrebách), piliny zapálime. Postavíme na malý plameň a na piliny položíme sitko (podložku na parenie) so zemiakmi. Prikryjeme a údime asi 30 minút.

  3. 3

    Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, zeler a pretlak. Pridáme cukor, soľ, korenie a zaúdené zemiaky. Zalejeme vývarom a chvíľu podusíme. Potom celú zmes rozmixujeme, prilejeme smotanu a dochutíme.

Diskusia k receptu

hannes
Takto si komplikovať život pre jeden granadír? Origoš mám za pol hodiny a toto za najmenej 3 a k tomu kopec riadu. A ako pozerám, celé mi to pripadá dosť divne, hlavne zen krumpľový saft
2x zolik a sracz
bugout
Mne sa to páči. Doma by som sa s tým nebabral určite, ale ochutnal by som to rad. Klobásu by som možno vypustil, alebo rozhodne len trochu.