Plnené placky
Plnené placky

Gözleme s cuketovo-syrovou plnkou videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. apríla 2021

Výborné a jednoduché jedlo, plnené tentoraz s cuketovou plnkou :-) Odporúčam vyskúšať, určite neoľutujete.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/04/gozleme-s-cukinovo-syrovou-plnkou.html?m=1

5 ks
porcií
Gözleme s cuketovo-syrovou plnkou (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3-3,25 dl
2 PL
1 KL
1/2 KL
Plnka:
2 ks mladá
1 ks
cca 150 g
 podľa chuti
 podľa chuti
Okrem toho:
 na potretie (82 %)




Postup

  1. 1

    Ako prvé pripravíme plnku. Cukety postrúhame na hrubo, cibuľu pokrájame na drobno. Syr používam turecký, kravský v slanom náleve. Ale ak chcete, môžete použiť aj iný syr. Najlepšie sa hodí syr klasickej kyselkavej chuti. Úplne stačí do plnky okolo 100-150 g.

  2. 2

    Na oleji si zosklovatíme cibuľu, potom k nej pridáme cuketu, trocha osolíme a zakryté necháme dusiť do mäkka. Trvá to len pár minút. Nakoniec odkryjeme, zvýšime plameň a necháme narýchlo vyvrieť prebytočnú šťavu z cukety. Hotové dáme bokom vychladnúť.

  3. 3

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Potom pridáme jogurt a vlažnú vodu. Vodu prilievajte radšej postupne podľa toho, ako múka pije. Treba jej cca 3 dl. Vypracujeme polotuhé cesto. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme 20 minút postáť.

  4. 4

    Pred plnením do vychladnutej plnky zamiešame nadrobený/rozmrvený syr, ak treba tak aj dosolíme. Nakoniec ešte plnku ochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy, ktorá dodá celej plnke výbornú chuť. Neodporúčam citrón vynechať, lebo tá cuketa je sladká a citrón posilní svojou kyslosťou chuť syra :-)

  5. 5

    Následne cesto rozdelíme na 5 častí a každú znova premiesime do tvaru bochníčka. Bochníčky ihneď pomocou múky vyvaľkáme na tenučko. Do jednej polovice vyvaľkaného cesta dáme plnku a prikryjeme ju druhou stranou cesta. Okraje trocha postláčame.

  6. 6

    Gözleme pečieme na panvici, kde sme nakvapkali pár kvapiek oleja, pár minút z každej strany na strednom plameňi. Upečené zahorúca potrieme kúskom masla, ktoré dodá výbornú chuť. Ale ak chcete mať z vonka chrumkavejšie Gözleme, tak maslom natierať netreba :-) Prajem dobrú chuť!

  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.

Diskusia k receptu

frezia68
Zas skvelý recept,už by som mala z tej bezlepkovej aj vyskúšať a nie len obdivovať :-).
1x motyka
motyka
Aj toto je výborná plnka. Mám cuketu aj tvaroh. Vyskúšam. na večeru Bude prekvapenie a mľaskanie. A vďaka Tebe aj pochvala. Vďaka .....
cesminaz
@motyka (1.5.2021 13:40)

Táto plnka je naozaj výborná, určite neolutuješ :-) Len si myslím, že budeš musieť dať asi viac citrónu, kedže tvaroh nieje taký kyslý ako syr :-) Potom daj vediet ako doma chutilo. Pozdravujem :-)
siuuu
Super receptík ... ukladám a vyskúšam.