Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) fotorecept
Foto: cizmy
Túto pochúťku som ochutnal počas študijného pobytu na Ukrajine. Z ponuky tamojšej študentskej jedálne sa vždy vytratili ako prvé. Zrazy pochádzajú zo strednej Zobraziť celý popisTúto pochúťku som ochutnal počas študijného pobytu na Ukrajine. Z ponuky tamojšej študentskej jedálne sa vždy vytratili ako prvé. Zrazy pochádzajú zo strednej Európy, najčastejšie som ako krajinu pôvodu/zdokonalenia receptúry našiel Litvu. Skvelý a lacný recept pre všetkých, ktorí majú radi zemiaky.
porcie
príprava
Suroviny
Cesto: | |
1 kg (očistené) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
50 g (+ na obalenie) |
|
1 - 2 KL |
|
podľa chuti |
|
Náplň: | |
250 g (alebo biela kapusta s mrkvou, nastrúhaný syr a pod.) |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv si očistíme a umyjeme zemiaky. Tentoraz som robil kilogramovú dávku. Zemiaky v hrnci zalejeme vodou a postavíme na plameň. Soľ nepridávame. Keď voda zovrie, pridáme 2 - 3 bobkové listy a necháme variť domäkka. Zemiaky zlejeme a necháme úplne vychladnúť.
-
2
Pokiaľ zemiaky chladnú, pripravíme si náplň. V tomto kroku je možné byť kreatívny a dopriať si plnku podľa vlastného želania. Na Ukrajine som videl syrovú (nastrúhaný syr podľa chuti), kapustovú (čerstvo nastrúhaná biela kapusta s mrkvou opražená na cibuľke a doplnená lyžičkou paradajkovej pasty/pretlaku) či mäsovú (restované mleté mäso). Najviac som si však obľúbil najčastejšie podávanú plnku zo šampiňónov. Príprava je jednoduchá, nadrobno nakrájané šampiňóny je potrebné podusiť na cibuli a osoliť. Videl som aj prípady, keď sa šampiňóny pomelú na mlynčeku na mäso, ale mne chutia aj takto. Dnes som nenašiel čerstvé šampiňóny, takže boli len z konzervy. Na chuti to neubralo, ale originál je predsa len originál.
-
3
Po vychladnutí zemiaky roztlačíme pučidlom, pridáme vajce, soľ a čierne korenie (podľa chuti) a na záver do nich prisypeme 50 gramov hladkej múky.
-
4
Dosku si vysypeme malým množstvom múky. Zo zemiakového cesta odoberáme kúsky podľa vlastného uváženia a apetítu. Potrebné je len dodržať správny oválny tvar, ktorý udrží náplň. Tá sa položí do stredu cesta a obalí bokmi. Hotovú placku, ešte jemne obalíme v múke. Cesto sa celkom dosť lepí na ruky. Ak máte overený recept na to, ako sa tomu vyhnúť, použite ho.
-
5
Ostáva už len dať naše zemiakové placky/zrazy na panvicu s malým množstvom oleja. Zrazy netreba smažiť, len opekať tak, aby získali správnu chrumkavú kôrku.
-
6
A máme hotovo! Zrazy môžeme podávať s kyslou smotanou, prípadne inou pochutinou podľa vlastného uváženia a gusta (jogurt, kečup, zelenina, tatárska omáčka a ďalšie). Ide o jednoduché a sýte jedlo. Čo vám budem hovoriť, v spomínanej ukrajinskej jedálni zrazy zmizli z ponuky vždy ako prvé. Často sa mi v rade stalo, že hladní stravníci predo mnou sa vypytovali, či ešte niečo zostalo, ale smola, vraj už kuchárky spotrebovali celú dennú dávku zemiakov.
Ďakujem @farbuska . Naozaj je to jednoduché a chutné jedlo :) .
Áno, veľmi chutné, sýte jedlo, pripravil si ho excelentne :-) vďaka za pripomenutie. Poznám jeho prípravu aj v rúre, kde sa jednotlivé kusy prenesú na pečiacom papieri a obrátia sa na masťou vymazaný plech. Musíš byť veľmi obratný, pretože Zrazy sú "neposlušné" :-)
Odporúčam, určite budú chutiť.
Ďakujem. Máš pravdu, je to sýte jedlo, z tejto dávky sme sa najedli štyria a nikto si už po dupľu neprišiel :). O zapekaní zráz v rúre som ešte nepočul, to môžu byť ešte chutnejšie a kôrka na nich chrumkavejšia. Ďakujem za rozšírenie kulinárskych obzorov a určite to nabudúce vyskúšam aj takto. Určitá zručnosť pri príprave je potrebná, na druhej strane, ak sa to aj vzhľadovo nepodarí, tá charakteristická chuť ostáva.
Som rád, že som mohol inšpirovať. Slaninka môže ísť aj do vnútra, osamote alebo aj s bryndzou či iným obľúbeným syrom :) .Zrazy sú však rovnako dosť sýte samy osebe, takže aj bez náplne sa z nich dá dobre najesť.
Ešte som chcela napísať, ak budeš robiť zemiakové cesto, je dobré pridať 1-2pl zemiakový škrob, cesto sa menej lepí, vyskusaj nabudúce :-)
Keď som bola v Užhorode domáca pani mi povedala, daj Ukrajinke zemiaky a uvarí ti ticícoro jedáĺ, jej sa to aj akosi pekne rýmovalo.....
Ďakujem za milé komentáre. Určite, netreba otáľať a niekedy ich vyskúšať. Najlepšie s náplňou podľa vlastného výberu.
Áno, zrazy sa naozaj dajú naplniť čímkoľvek, čo kuchár doma má a čo mu chutí. Minule som pozeral ukrajinskú stránku, na ktorej dávali 15 receptov na ne a plnili ich teda naozaj od výmyslu sveta – vareným mäsom, mletým mäsom, nakladanými uhorkami s taveným syrom, kapustou, pohánkou, varenými vajcami so zelenou cibuľkou aj spomínanou praženicou. Aj samotné cesto potom Ukrajinci robia aj z mäsa, rýb či krupice, ale to sú už iné receptúry. Tých možností a kombinácií sú potom naozaj tisíce. Keď som bol na Ukrajine, tak tam študenti nemali problém dať si ako hlavné jedlo opekané zemiaky spolu so zemiakovou kašou a zrazmi či inými zemiakovými knedlíkmi/pampúšikmi dokopy. Taktiež to zvyklo byť aj opačne, teda len zemiaky v akejkoľvek podobe bez ďalších "príloh" :) .
A určite bol aj siedmy. Zemiakov nie je nikdy dosť :) .
Ďakujem za ďalšiu skvelú radu. Nabudúce teda aj so škrobom.
Presne takú reakciu som mal aj ja, keď som ich prvýkrát skúšal :) . Aj v recepte píšem, že to lepí riadne a keď máš nejaký osvedčený trik na prácu so zemiakovým cestom, určite ho skús použiť. V jednom ukrajinskom videu som videl, že si pred tvarovaním cesta a plnením ruky naolejovali, vraj to pomáha. Vyššie v receptoch je aj rada od @45678 so zemiakovým škrobom. Tiež ich nerobím každý týždeň, ale raz za čas na mňa príde nostalgia a ani tá babračka mi až toľko neprekáža :) . Som rád, že chutili.
Vyzerajú úžasne :) . S tým cestom máš pravdu. V podstate je to len o malých obmenách surovín a náplní. Až som dostal chuť na škubánky s makom, skúsim ich v najbližšom čase vyskúšať, lebo u nás doma sa zemiaky na sladko (šúlance, lokše a p.) robia len zriedka. Ja by som už k tomu šalát nevládal, ale ten tvoj vyzerá (a určite aj chutí), akoby povedali Ukrajinci, duže smačno :D.
U toho hodne zalezi na druhu brambor, zda se mi mas lepsi. Vsak ja to jeste vychytam a priste dam jen zloutek. Skubanky s makem ja nejim, ale polite skvarkovym sadlem a posolene, nebo jen s maslem, to bych se umlatila :-) Za ten recept ti moc dekuju!
Tak si ma presvedcila, ze ich asi zajtra rovno vyskusam. A rovno aj zurocim tvoje vychytavky. Idem vybrat z mrazaku masliaky.
Nedavej cele vajicko, zřídne ti to!! Nedavej zadne, nebo max jen zloutek! Jinak budes muset pridat zbytecne moc mouky. Myslim to s tebou dobre :-)
Dobrý recept.
Som rád, že chutilo.