Domáce cestoviny
Domáce cestoviny

Frkacúle zo zemiakového cesta fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 8. októbra 2019

Recept som našla na jednej stránke o varení. Pravé frkacúle pochádzajú z oblasti Modry, pripravujú sa z rezancového cesta na doštičke, na ktorej sa zakrúcajú a robia vzorky a používajú sa do mäsových polievok. Tento recept je zo zemiakového cesta a pripravujú sa trošku inak.

4
porcie
30 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g varené strúhané
150 g
štipka
Na zápražku:
1/2 PL
2 PL
Na poliatie:
2 PL rozpustené
Na posypanie:
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila cesto. Zemiaky som uvarila a nastrúhala. Pridala som múku a soľ.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracovala som cesto, ak sa lepí, pridajte troška múky.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta som nakrájala kúsky, ktoré som vyšúľala a krájala na rovnaké valčeky a každý valček som pritlačila k vidličke a urobila vzor.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď som mala pripravené cestoviny, dala som do rajnice zovrieť vodu.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď voda vrela, pridala som soľ a vložila cestoviny.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď vyplávali na vrch, boli uvarené, scedila som ich...

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a vložila do nádoby so studenou vodou, opäť scedila...

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a vložila do misy.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na panvicu som dala roztopiť masť, pridala som múku a pripravila klasickú zápražku, ktorá sa ale nezaleje vodou.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uvarené frkacúle som obalila v zápražke.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Poliala horúcim rozpusteným maslom a posypala kryštálovým cukrom. Určite by mi lepšie chutili s orechmi. Ale postupovala som podľa receptu. Prajem vám dobrú chuť.

    Frkacúle zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Zajímavý recept a pro mě neznámý. Jeden se pořád učí. Děkuji, milá Izi, za seznámení s frkacúlmi, hlavně je zajímavá ta zápražka na sucho jako obal!
@nadia56 (8.10.2019 18:32)

áno, frkacúle je naozaj niečo iné.
Toto cesto je na skvelé tradičné a klasické zemiakové šúlance, len ozdobené vzorkou.
A či ich papáte so strúhankou, s orechami, makom, tvarohom, ... to už nie je recept, ale momentálna chuť a prianie každého stravníka.
Nevadí, kto ich urobí, nepochybí. Naopak, bezpochyby si pochutí :)
@izabella929 (11.10.2019 16:11)

Prečo si všetci myslia že keď napíšu zemiaky uvaríme a nastrúhame, tak všetci hneď vedia že sa varili v šupke, alebo očistené a nakrájané...;-(((
@altyn (11.10.2019 17:16)
nerieš také veci, ktoré nie je potrebné riešiť.Robím cesto zemiakové aj z varených zemiakov v šupke a to isté jedlo pripravujem i zo zemiakov ošúpaných a uvarených vo vode, potom ich popučím..napríklad nemôžem si robiť zemiakový šalát zo zemiakov uvarených v šupke, aj keď pravý recept je o tom..takýto šalát mi robí problémy, keď ich uvarím ošúpané a uvarené vo vode všetko je v pohode..takže môj názor, každý nech si uvarí tak ako mu to vyhovuje..
@izabella929 (16.10.2019 14:25)

Akože "nerieš". A čo mladšia generácia. Ja som napríklad nikdy nič zo zemiakového cesta nerobil. Mama nebola práve poruke a starká už neporadí. Takže ak by som si to chcel urobiť, tak vezmem krumple a zízam nane. Ty si myslíš že toto netreba naozaj riešiť? No každý nieje taký skúsený ako TY. Ty všetko vieš a všetko máš domáce... Trochu mi to niekoho pripomína.
Chvála Bohu pri inom recepte mi iná,inteligentná varecháčka inteligentne poradila a nedivila sa že sa pýtam na " nepodstatné" veci...

Pridaj komentár k receptu: