Fedor Malík:
Ekumenické frkacúle

Fedor Malík, 9. marca 2010     2 minúty čítania

Drevené vínne debničky nezahadzujem, neštiepam, nepálim v kozube. Zbieram ich a využívam.


Foto: Pravda

Fedor Malík


V našej špajze ich mám viac ako pol tucta. V jednej sú múky, v druhej cukor a soľ, v tretej naukladané strukoviny, v ďalšej koreniny a pochutiny. Tie dve posledné sú najväčšie a najvzácnejšie.

Kedysi v nich bolo špičkové „bordó". To sa vypilo a teraz sú tam cestoviny. Cestoviny od výmyslu sveta, najviac však talianskych... mini– i maximakaróny, špagety, mušličky, mušle, motýliky, kolienka, vývrtky, mašličky. Pozri recepty na Cestovinové dobroty Ale aj naše fliačky, rezance, slíže, niťovky. Všetko to raz z tvrdej, inokedy z mäkkej pšenice. Takmer všetko „priemyselné" cestoviny. To „takmer" znamená, že mám aj cestoviny iné, cestoviny domáce.

Domáce znamená naše a naše znamená modranské. Napríklad modranské frkacúle. Počuli ste už o nich? Ak nie, čítajte.

Na prípravu hutného cesta potrebujete pol kila polohrubej, pol kila hrubej múky, desať vajec a dve lyžice bravčovej masti. Z cesta vyvaľkajte a nakrájajte kosoštvorce dva krát dva centimetre. Potom budete potrebovať ryhovanú doštičku zo slivkového dreva a zašpicatené drievko.

Frkacúľu naň nakrúťte, potom z neho zošuchnite a nechajte ju uschnúť. Robota je to šiplavá a frkacúle sú malé, drahé a vzácne. Svedčia im bohaté, žlté slepačie polievky.

V Modre sa také robia len v čase veľkých sviatkov, svadieb, konfirmácií a birmoviek. Naše frkacúle sú teda na rozdiel od katolíckeho Talianska akousi ekumenickou cestovinou.




Diskusia k článku

evas13
Nepoznala som frkacúle a popritom som mala veľmi veľa kolegýň z Modry. Veľmi zaujímavé čítanie.
andromeda
Dajú sa frkacúle kupiť aj v obchode u súkromníka tak ako domáce rezance ( slíže ) ?
verka1
Sranda preveliká, dcéra sa ako dieťa chodila hrávať k susedom a odtiaľ doniesla ten názov frkacule. Boli to vrtule s lekvárom. Odvtedy všetky cestoviny tak voláme, lebo ľahšie sa spomenieme na jeden výraz ako na 10. Som rada, že som sa vlastne až teraz dozvedala pôvod. Dík
hannah22
ja ich poznám ako gágoriky a dokonca sa dajú kúpiť , ale domáce sú domáce.... :))
jerica
Konečne. Najprv som si porobila , navarila, a šup k môjmu zlodejovi času PC. Moja mama bola rodáčka z Modry,jej mama ,čiže moja babka Englerová ,ku ktorej sme chodievali na prázdniny,nám vyvárala samé dobroty,medzi iným v nedeľu do slepačej polievky "frkacule",teraz mám po babke radielko na frkacule ,odfotím a pridám,robila som ich raz,ale aj keď nemám problém z robením cestovín , tak mi to dalo poriadne zabrať.Hurá na frkacule sú v polievke úžasné.
gittka
najprv som frkacule dostala z vychodu od manzelovho kamosa.ale vtedy som nemala potuchy ako a s cim sa to je.az ked som robila s katkou z modry som sa dozvedela co to vlastne je a ako pracne sa to vyraba.je to super mnamka!!!!!!
sovka62
Tu sú to tiež gágoríky, ale myslím, že pre prácnosť sa vyrábajú akurát tak na svadbu a aj to nie na každú.
majsterka
U nás sa táto cestovina volá brdáriky,lebo sa robí za pomoci brda,malé štvorčeky cesta sa skrúcajú do malých rúročiek a tie sa gúľajú po brde
hannah22
to nevadí ako sa to volá, aj tu aj tam ide o veľmi dobrú cestovinku robenú len na svadby a krstiny, pretože je prácna ale dobrá , ale frkacúle sa mi páčia aj brdáriky nemajú chybu ... :))
mamenka
No, možno keď budem na dôchodku, budem sa s nimi hrajkať. Cestovina verím, že je dobrá a živo si predstavujem krásnu žltú kuraciu polievku s "frkacúlami", "gágoríkmi" i brdárikmi". Určite to raz urobím.
jankaost
frkacule robim casto, velmi ma to bavi, nenormalne sa da pri tom odpocinut :) len ich robim improvizovanym sposobom. Konicke drievko som sama struhala a namiesto original dosticky sa da pouzit ako podlozka struhadlo s tym hviezdickovym vzorom. Originalne nacinie uz asi tazko zohnat.






 



TOPlist