Foto: Pravda
Fedor Malík
Kedysi v nich bolo špičkové „bordó". To sa vypilo a teraz sú tam cestoviny. Cestoviny od výmyslu sveta, najviac však talianskych... mini– i maximakaróny, špagety, mušličky, mušle, motýliky, kolienka, vývrtky, mašličky. Pozri recepty na Cestovinové dobroty Ale aj naše fliačky, rezance, slíže, niťovky. Všetko to raz z tvrdej, inokedy z mäkkej pšenice. Takmer všetko „priemyselné" cestoviny. To „takmer" znamená, že mám aj cestoviny iné, cestoviny domáce.
Domáce znamená naše a naše znamená modranské. Napríklad modranské frkacúle. Počuli ste už o nich? Ak nie, čítajte.
Na prípravu hutného cesta potrebujete pol kila polohrubej, pol kila hrubej múky, desať vajec a dve lyžice bravčovej masti. Z cesta vyvaľkajte a nakrájajte kosoštvorce dva krát dva centimetre. Potom budete potrebovať ryhovanú doštičku zo slivkového dreva a zašpicatené drievko.
Frkacúľu naň nakrúťte, potom z neho zošuchnite a nechajte ju uschnúť. Robota je to šiplavá a frkacúle sú malé, drahé a vzácne. Svedčia im bohaté, žlté slepačie polievky.
V Modre sa také robia len v čase veľkých sviatkov, svadieb, konfirmácií a birmoviek. Naše frkacúle sú teda na rozdiel od katolíckeho Talianska akousi ekumenickou cestovinou.
Diskusia k článku