Fazuľkový prívarok

Fazuľkový prívarok (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Hlásim sa k tým, ktorí vďaka svojim rodičom, ja osobne i prarodičom, menovite našej úžasnej babičke lady Ann, pri „variovaní“ s mladou fazuľkou, pamätajú výraz „šesťtýždňová“.* Ak sa lusky, či struky, oberali v 6. týždni jej vegetácie, nemali „fúzy“ a o ďalších šesť týždňov bola na hriadke 2. úroda. Tí pracovitejší a múdrejší to medzi júnom a septembrom otočili aj dva razy. Niektorí považujú varenie za premárnený čas. Ale ak si niekto zaslúži Vašu pozornosť a prácu, tak mu navaríte rád, s láskou.

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na toto pradávne domáce chutné jedlo toho naozaj nie je treba veľa. Ja, čoby „šanovlivý gazdiniak“, som ešte odložil vyše 200 ml výpeku z opečených drobných paradajok so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a s olivovým olejom. Teraz mi prišiel vhod!
  2. Do vriacej osolenej vody som vložil očistenú a pokrájanú strukovú fazuľku, „broky“ z halúzok petržlenovej vňate (bez obratých lístkov, ktoré pridám už do hotového prívarku) a drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom a guličkami celého čierneho i nového korenia.
  3. Vzápätí som pridal, asi na 2 cm kúsky, pokrájané tri žlté stredné zemiaky.
  4. Vzhľadom na dobu varenia, tak 15-20 minút, než sa uvaria zemiaky (fazuľka je mladá jemná), som hneď na oleji orestoval pokrájanú cibuľu, nadstavil ju maslom a mletou sladkou paprikou,
  5. zasypal ju hladkou múkou a uvaril zápražku. Zápražku som zalial 2 naberačkami fazuľkového vývaru.
  6. Po premiešaní a „prebublaní“ som ju sitko („vajíčko“ s korením som vybral) prepasíroval do uvareného fazuľkovo-zemiakového základu (cibuľku zo zápražky nevyhadzujem, ale pridávam si ju, pri servírovaní, do svojej porcie; krásne to prevonia prívarok a chutí úžasne, teda aspoň mne).
  7. V ohriatom výpeku z „baby“ paradajok (môžete ho nahradiť 2-3 PL hustej talianskej paradajkovej pasty) som „rozkvedlal“ hustú kyslú smotanu a vzápätí ju vmiešal do základu,
  8. pridal pretlačené strúčiky cesnaku a
  9. primiešal polovičku „téglika“ šľahačky (zvyšok zo servírovania tiramisu).
  10. Nuž a finále zastrešovali, podľa mojej úžasnej babičky lady Ann, B. P., lístočky petržlenovej vňate.
  11. Tak, ako skoro každý prívarok, aj tento je možné podávať „na čisto“, s opečenou klobásou, párkom, či „volským okom“, ale nám ostal aj zvyšok pečeného bravčového pliecka.
  12. Naša „Vareška“ 1. októbra oslavuje svoje narodeniny, tak jej, na čele s redakciou, do ďalšej šťastnej 13-ky želám úspešné dni plné pohody, rúče šikovné prispievateľky kuchárky, pekárky, cukrárky (samozrejme, že aj …ov) a vďačných fanúšikov i obdivovateľov, bez rozdielu pohlavia, veku, farby pleti a vierovyznania!