Bezlepkové šišky
Bezlepkové šišky

Fašiangové pampúšiky bez lepku z tvarohového cesta

novalim - fotkanovalim, 15. februára 2025. Komerčný recept.
Fašiangové pampúšiky bez lepku z tvarohového cesta
Foto: novalim

Obdobie fašiangov máme veľmi radi, lebo je to po Vianociach opäť príležitosť vypekať všakovaké dobroty. U nás - ako inak - bezlepkové. Receptov Zobraziť celý popisObdobie fašiangov máme veľmi radi, lebo je to po Vianociach opäť príležitosť vypekať všakovaké dobroty. U nás - ako inak - bezlepkové. Receptov na šišky či fánky nikdy nie je dosť, a tak aj dnes Vám prinášame ďalší - tentokrát na bezlepkové pampúšiky. Nepotrebujete k nim ani pracovnú dosku. Vykysnuté cesto z našej zmesi Promix Alfa môžete rovno z misy lyžicou klásť do panvice na vysmážanie. No a potom, keď sú hotové, už len rátať doslova sekundy, kým zmiznú z taniera. Také sú dobré.
Zdroj: www.novalim.sk

20 ks
porcií
90 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
70 g
150 g
1 bal.
štipka
2 ks
1 ČL
225 ml teplé
trocha
15 g roztopené
1 balíček (7 g)
Na posypanie:
 (alebo škoricový)
Na vysmážanie:
Na ozdobu:
 (maliny, jahody alebo čerešne )




Postup

  1. 1

    V 100 ml teplého mlieka rozpustíme droždie, 1 ČL z odváženej múky a 1 ČL cukru. Dobre premiešame a necháme vzísť kvások - na povrchu sa objavia bublinky alebo jemná pena.

  2. 2

    Vo veľkej mise potom zmiešame všetky prísady (nezabudneme ešte aj na zvyšné mlieko) najprv varechou, a potom hnetieme aspoň 10 minút, kým vznikne hladké kompaktné cesto. Aj keď bude cesto redšie, netreba pridávať múku, lebo s ním nebudeme pracovať na doske. Vymiesené cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť ideálne na teplom mieste aspoň 60 minút - pokojne aj hodinu a pol.

  3. 3

    Vykysnuté cesto v mise opäť varechou trochu premiesime. V hlbšej panvici rozpálime viacej oleja. Veľkou lyžicou odoberáme z cesta a opatrne hádžeme pampúšiky do vriaceho oleja. Smažíme na miernom ohni z každej strany do zlatohneda. Z panvice pampúchy vyberáme dierkovanou naberačkou a ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

  4. 4

    Pred podávaním obalíme alebo posypeme práškovým, prípadne škoricovým cukrom. Môžeme ešte dozdobiť drveným lyofilizovaným ovocím.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia