Bezlepkové šišky

Fašiangové pampúšiky bez lepku z tvarohového cesta

Autor receptu: novalim

Obdobie fašiangov máme veľmi radi, lebo je to po Vianociach opäť príležitosť vypekať všakovaké dobroty. U nás - ako inak - bezlepkové.* Receptov na šišky či fánky nikdy nie je dosť, a tak aj dnes Vám prinášame ďalší - tentokrát na bezlepkové pampúšiky. Nepotrebujete k nim ani pracovnú dosku. Vykysnuté cesto z našej zmesi Promix Alfa môžete rovno z misy lyžicou klásť do panvice na vysmážanie. No a potom, keď sú hotové, už len rátať doslova sekundy, kým zmiznú z taniera. Také sú dobré.

20 ks
porcií
90 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V 100 ml teplého mlieka rozpustíme droždie, 1 ČL z odváženej múky a 1 ČL cukru. Dobre premiešame a necháme vzísť kvások - na povrchu sa objavia bublinky alebo jemná pena.
  2. Vo veľkej mise potom zmiešame všetky prísady (nezabudneme ešte aj na zvyšné mlieko) najprv varechou, a potom hnetieme aspoň 10 minút, kým vznikne hladké kompaktné cesto. Aj keď bude cesto redšie, netreba pridávať múku, lebo s ním nebudeme pracovať na doske. Vymiesené cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť ideálne na teplom mieste aspoň 60 minút - pokojne aj hodinu a pol.
  3. Vykysnuté cesto v mise opäť varechou trochu premiesime. V hlbšej panvici rozpálime viacej oleja. Veľkou lyžicou odoberáme z cesta a opatrne hádžeme pampúšiky do vriaceho oleja. Smažíme na miernom ohni z každej strany do zlatohneda. Z panvice pampúchy vyberáme dierkovanou naberačkou a ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
  4. Pred podávaním obalíme alebo posypeme práškovým, prípadne škoricovým cukrom. Môžeme ešte dozdobiť drveným lyofilizovaným ovocím.