Bezlepkové šišky
Fašiangové pampúšiky bez lepku z tvarohového cesta
Autor receptu: novalim
Obdobie fašiangov máme veľmi radi, lebo je to po Vianociach opäť príležitosť vypekať všakovaké dobroty. U nás - ako inak -
bezlepkové.* Receptov na šišky či fánky nikdy nie je dosť, a tak aj dnes Vám prinášame ďalší - tentokrát na bezlepkové
pampúšiky. Nepotrebujete k nim ani pracovnú dosku. Vykysnuté cesto z našej zmesi Promix Alfa môžete rovno z misy lyžicou
klásť do panvice na vysmážanie. No a potom, keď sú hotové, už len rátať doslova sekundy, kým zmiznú z taniera. Také sú
dobré.
20 ks porcií |
90 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- V 100 ml teplého mlieka rozpustíme droždie, 1 ČL z odváženej múky a 1 ČL cukru. Dobre premiešame a necháme vzísť kvások - na povrchu sa objavia bublinky alebo jemná pena.
- Vo veľkej mise potom zmiešame všetky prísady (nezabudneme ešte aj na zvyšné mlieko) najprv varechou, a potom hnetieme aspoň 10 minút, kým vznikne hladké kompaktné cesto. Aj keď bude cesto redšie, netreba pridávať múku, lebo s ním nebudeme pracovať na doske. Vymiesené cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť ideálne na teplom mieste aspoň 60 minút - pokojne aj hodinu a pol.
- Vykysnuté cesto v mise opäť varechou trochu premiesime. V hlbšej panvici rozpálime viacej oleja. Veľkou lyžicou odoberáme z cesta a opatrne hádžeme pampúšiky do vriaceho oleja. Smažíme na miernom ohni z každej strany do zlatohneda. Z panvice pampúchy vyberáme dierkovanou naberačkou a ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
- Pred podávaním obalíme alebo posypeme práškovým, prípadne škoricovým cukrom. Môžeme ešte dozdobiť drveným lyofilizovaným ovocím.