Kysnuté kokosové koláče
Kysnuté kokosové koláče

Fantastické kokosové slimáky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. augusta 2020
Fantastické kokosové slimáky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jemné kysnuté cesto plnené vláčnou kokosovou plnkou v kombinácii s bielou čokoládou. Tieto koláče si zamiluje každý, kto má kokos rád. Sú naozaj fantastické!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/08/fantasticke-kokosove-slimaky.html?m=1

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
3 PL
200 g
100 g
cca 3 dl
21 g čerstvé
3 PL
1/2 KL
Plnka:
200 g
2-2,5 dl
3 PL
cca 2 dl
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv zmiešame hladkú múku, 3 kopcovitejšie PL kukuričnej múky, cukor a soľ. Následne pridáme dopoly tekuté maslo, jogurt a v 2 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať polomäkké, ešte trochu lepkavé cesto. Cesto napokon pomocou trochy múky len napravíme do tvaru bochníka. Miesiť ho netreba. Poprášime vrch trochou múky a necháme kysnúť cca 40 minút na teplejšom mieste.

    Fantastické kokosové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme všetko potrebné na plnku. Použiť môžete hocijakú bielu čokoládu podľa chuti. Smotanu na šľahanie som použila nesladenú. Čo sa týka práškového cukru, si môže dať každý podľa chuti. Ale povedala by som, že cca 2 dl ho tam treba, aby bola plnka ozaj sladká :-) lebo len čokoláda mu dostatok sladkosti nedodá.

    Fantastické kokosové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 7 mm. Natrieme ho dobre kokosovým olejom a následne posypeme kokosom. Na kokos dáme zo 2 hrste práškového cukru (alebo podľla chuti) a nakoniec navrch nožom na tenko nakrájame obe čokolády.

    Fantastické kokosové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto zľahka stočíme do závinu a ostrým nožom pokrájame na 2 prsty hrubé kúsky (slimáky). Poukladáme ich na plech s papierom trocha ďalej od seba a každý slimák popolievame s 3 PL smotany na šľahanie. To aby bola plnka vláčnejšia a aj chuťovo bude cesto naozaj oveľa lepšie ;-P Koláče dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 25-30 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trochu inak.

    Fantastické kokosové slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú už krásne upečené koláče, ktoré nádherne rozvoniavajú!!!

    Fantastické kokosové slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sú ľahučké, mäkké a rozplývajú sa v ústach ;-) Odporúčam vyskúšať, sú naozaj fantastické!!! Chuť kokosu a rozpustenej bielej čokolády v kombinácii so šľahačkovou smotanou je jednoducho báječná ;-D Prajem dobrú chuť!

    Fantastické kokosové slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

emdy
Ten objem by mohol byť vačší bez cukru. Predstavme si cukor ako sa mení na karamel. A tieto vlastnosti má aj v ceste
alexa61
pozrela som vsetky Tvoje recepty, potrebujem insiracie na zavaranie, kedze je teraz dostupna zeleninka zo zahrady, nieco som nasla, hlavne v zine nech otvorim flasu, zohrejem a mam rychlu veceru.....ale vsetko mas take dobroty, ze ma napadlo...kolko vazi Tvoja rodina?
cesminaz
@Olinecka dakujem za pochvalu, boli naozaj velmi chutné :-) @Terinka @Alexa61 @Adjunkt dakujem vám za milé slová :-) Verím, že skúšku neolutujete :-) koláče sú úžasné! @emdy vdaka za radu, ale ked že sú to "koláče" cukor tam patrí :-) Nerobím predsa chleba :-) A ja som s objemom cesta/ koláča nemala žiadny problém. Cesto bolo vynikajúce, nadýchané a aj slimáky boli dost vysoké.. nie ako tie palacinky čo predávajú :-) No ale každý si môže upiecť po svojom. Príjemný zvyšok dňa prajem všetkým.
cesminaz
@alexa61 (13.8.2020 14:21)

:-)) myslíš dokopy?? Aj mňa čaká zaváranie, tiež máme už stále viac a viac paradajok a papriky. Idem robit lečo a Tavu. Robievam každoročne 2-3 dávky, aj s mäsom aj bez :-) Mäso sa dá pridať aj neskôr pri konzumovaní po flaške. U nás idú najviac tieto 2 jedlá :-) S Tavou je trocha viac práce, ale oplatí sa.
marienka44
Tento recept sa mi páči a chcem ho vyskušať. Doma som našla len kukuričnú krupicu a kukuričnú instantnú polentu. Môžem to pouziť v recepte?
haji
Tak jsem zblblá z komentov tu a pod receptom @olinecka na kysnuté cesto, že jsem nenapsala koment. Cesmínko, krásná práce, suroviny, postup, fotečky - u tebe je to přirozenost. A to celé urobené s láskou, ta je znát z každého písmena, slova, věty, fotky. a každého FKS - Fantastického Kokosového Slimáka!! Láska a praktický kumšt technologom, vedcom, profíkom uniká, nejen v receptech. Přeji všem krásný den a FKS i sobě!
Krásná práce, šikovné ruky a vřelé srdce, plné lásky! Díky za všechny tvé recepty, milá Cesmínko!
cesminaz
@Kvakac :-) no neviem či by si 4 zvládol, boli dosť sýte. Ja by som povedala že max. 3 :-) @Marienka44 ahoj :-) Prosím ta nedaj ani jedno ani druhé. Krupicu som dávala namiesto múky do cesta len raz v živote a nikdy viac :-) Nič tam nespraví, len chrúme pod zubami :-) Radšej s receptom počkaj a kúp si múku, bud hladkú alebo polohrubú kukuričnú, obe sú dobré. Ja ju kupujem u nás v tescu. Majú tam len jedinú kukuričnú múku, je na hmat polohrubá. Pozdravujem :-)
1x haji
cesminaz
@haji (13.8.2020 16:57)

Dakujem krásne @Haji zlatá za tvoje milé slová :-) Ty vždy len chváliš! Pozdravujem a prajem krásny den ;-P
2x haji a ojv
haji
@cesminaz (14.8.2020 11:14)
Když je co pochválit, pochválím. Ale umím i to druhé, když nic, tak si někdy šťouchnu, když si nemůžu pomoct. Tvoje recepty chválím, o tom žádná! Kdo umí, ten umí, tomu patří čest a sláva!! Krásný víkend, milá Cesmínko!
haji
Milá @cesminaz mám otázku, zda na každý slimák dáváš 3 lžíce smetany? Asi mám delší vedení... To víš, kynuté koláče nejsou moje parketa, klidně se přiznám.
haji
@cesminaz (17.8.2020 23:04)
Děkuji za odpověď, už je mi to jasné. Jsi milá a trpělivá! Hezký pozdní večer!
marienka44
Mäku kukuričnú som kúpila, strúhaný kokos nemám. Môžem použiť do plnky kokosovú múku? Organic coconut flour.
cesminaz
@marienka44 (19.8.2020 08:54)

Marienka zlatá, tak prečo si hned nekúpila aj ten strúhaný kokos ? :-) To ti neviem povedat či je aj tá múka dobrá do plnky :-/ Ja to nepoznám, takže neviem aké to s tým bude. Musíš sa sama rozhodnúť.. Pekný den :-)
marienka44
@cesminaz (19.8.2020 09:15)

Uz som kúpila dnes aj strúhaný kokos, takže už mi nič nebráni v realizácii fantastického koláčika. Ďakujem za rýchlu odpoveď.
cesminaz
@marienka44 (19.8.2020 13:58)

To je super, že máš už všetky potrebné suroviny :-) Potom sa mi ozvi s výsledkom. Pekný den!
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Uz sa tesim vyskusat tento recept.
Pani cesminaz mam pár otazok k tomuto receptu:
- co robí Ta kukurična múka v ceste?
- prečo netreba miesiť toto cesto. Niektoré kvasnicové cesta sa dlhšie miesta a aj prekladajú niekoľko krat. Prečo nie toto cesto?
Dopredu dakujem za Vašu odpoved .
Dakujem/ Olga
cesminaz
@ojv (6.3.2022 23:16)

Zdravím milá Olga🙂 Prepáč, ale nemala som čas skôr odpovedať. Takže...
Cesto sa nemiesi preto, lebo je to dosť mäkké a lepkavé cesto a preto sa len upraví do bochníka. Aby si toto cesto vedela vymiesiť, by si potrebovala podsypávať viac múky aby sa ti nelepilo a tým pádom by si vlastne už zmenila konzistenciu cesta a aj vlastne by to potom ovplivnilo aj výsledok upečeného cesta-jeho konzistencie🙂 Kukuričná múka cesto urobí vzdušnejším, takým lahším. A aj kvôli tej kukuričnej múke sa musí cesto vypracovať len na mäkké a lepivé, lebo tá kukuričná múka pri pečení vlastne trocha napuchne a tú nadbytočnú vlahu z cesta vpije. Tým pádom bude cesto ešte lahšie a vzdušnejšie než len čisto z hladkej múky🙂 Výsledok je potom jemné cesto s trochou krehkosti a zostane také aj na druhý deň😉 Som si istá, že vám koláče budú chutiť, ja mám tieto koláče velmi rada.Dúfam, že sa mi po skúške ozveš. Pekne pozdravujem.
1x ojv