Jogurtová polievka
Jogurtová polievka

Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. januára 2022
Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) (fotorecept)
Foto: cesminaz

Skvelá turecká polievka, ktorú má rád najmä môj starší syn. Je to taká zjednodušená verzia/náhrada tej originálnej "komplikovanejšej" Tarhana polievky? Je veľmi jednoduchá Zobraziť celý popisSkvelá turecká polievka, ktorú má rád najmä môj starší syn. Je to taká zjednodušená verzia/náhrada tej originálnej "komplikovanejšej" Tarhana polievky? Je veľmi jednoduchá a rýchlo hotová, z obyčajných surovín, ktoré máte doma po ruke. Som si istá, že ak máte turecké polievky radi, tak vám bude chutiť aj táto polievka?
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/01/yalanc-tarhana-corbas-falosna-tarhana.html?m=1

Suroviny

200 g
1 ks
2 strúčiky
3 PL
2 kopcovité PL (paradajkové pyré)
3-4 PL
1/2 PL
2 KL (chilli vločky)
50 g (82 %)
podľa chuti
2 l (na podliatie)
trocha




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetko potrebné. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno? Jogurt použite hladký, jemný.

    Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci na dostatočnom množstve oleja zosklovatíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Následne pridáme papriku, salçu a necháme spolu minútku poškvrčať. Potom pridáme aj múku a necháme tiež chvíľku spolu poškvrčať?

    Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne zalejeme celé vodou od oka, môžete dať radšej menej a neskôr doliať podľa potreby? Ja som dala 2 litre. Ďalej dáme soľ, mätu a pul biber podľa chuti. Ja robím túto polievku trochu štipľavejšiu, preto dávam 2 KL ? Celé premiešame metličkou a pridáme nakoniec už len jogurt, ktorý tiež dobre metličkou vymiešame v polievke. Nakoniec necháme polievku variť za občasného miešania. Kým sa polievka nezačne riadne variť, tak odporúčam ju miešať častejšie.

    Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je už polievka hotová, môžme ju ponorným mixérom ešte trocha zjemniť. To preto, aby ste tam necítili tie kusy cibule a cesnaku? Nakoniec pridáme pre jemnejšiu a ešte lepšiu chuť kúsok masla? S maslom ju už variť nemusíte, ale ani to nevadí, ak ju ešte zo 2 minútky povaríte aj s maslom.

    Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievka má výbornú chuť? Ak ľúbite trocha kyslejšiu chuť, tak kľudne môžete dochutiť polievku aj trochou citrónovej šťavy. Záleží to vlastne aj od toho, že aký kyslý ste mali jogurt? Maslo v žiadnom prípade neodporúčam vynechať, lebo dodá polievke tú pravú chuť??

    Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Táto polievka síce nie je tá pravá Tarhana, ale je veľmi chutná a dosť sa na ňu podobá? A myslím, že ako menej prácna verzia tej "pravej tarhany" sa veru v receptári zíde? Prajem dobrú chuť!

    Falošná Tarhana polievka (Yalancı Tarhana çorbası) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Aha, tak teď se ukazuje, že jsem nepozorná. Domnívala jsem se, že se do Tarhana dává i červená čočka. Nedává. Díky za vložení receptu! Udělala jsi radost, nejen @bugout bude zářit.
cesminaz
@haji (15.1.2022 13:43)

😅 nič si z toho nerob @haji ved odkial si to mohla tušiť. Dakujem za komentík a nakuknutie! @mijaita to je v toastovači opečení biely chlieb a nalámaný na malé kúsky🙂 Super to k tej polievke pasuje. Po skúške daj prosím vedieť.
kukulienka71
takéto jednoduché, tradičné, zapražené polievky sú fakt rýchle a pritom chutné. Sušenú mätu žiaľ nemám, ak sa robí aj s čerstvou, iste na ňu v letnom období nezabudnem.
terinka55
Priznám sa “bez mučenia”, že mala som možnosť ochutnať túto polievku, na dovolenke. Ale, akosi “mi nešla”.
Tvoja vyzerá lepšie a ochutnala by som s radosťou 😃
1x haji
bugout
V prvom raďe ďakujem @cesminaz za splnenie môjho priania, teda recept na moju žiadosť! Pre info vám kto nevie o čo ide (aj ja to teda viem len zbežne). Tarhana je v podstate instantná polievka. Zákald je "prášok" tarhana. Pripravuje sa v sezóne z čerstvej zeleniny, jogurty múky, kvasníc (a možno aj z ďalších ingrediencií) fermentáciou a následne sa suší. Čo som niekde čítal príprava je taká priam spoločenská udalosť. Tarhana sa robí vo väčšom množstve a potom si zúčastnení podelia výsledný produkt. Keďže viem, že originál robiť nikdy nebudem bližšie som to neskúmal, čiže ak ma niekto opraví, doplní nebudem sa hnevať priam to určíte všetci oceníme.
bugout
Polievka je výborná. Taká zaujímavá a nenáročná rýchlovka. Je to taká sheryie bez sheryie 🤣🤣 (ale za to s jogurtom) Originál nepoznám, takže neviem porovnať, ale toto odporúčam každému. Ja som použil nejaké krutóny (podľa chuti paprikové) čo mám doma.


cesminaz
@bugout (16.1.2022 18:16)

Fíha si ty ale informovaný🙂😉 Moje švagriné robia Tarhanu každá zvlášť len pre svoju rodinu. Urobia jej poriadne vela, približne 5kg a to majú na celý rok potom pre seba Tarhanu🙂 Ako som ti už bola spomínala, ja budem tiež potom cez leto robiť a dám recept potom na Blog. Kto vie, možno si to s tou prípravou predsa rozmyslíš🙂
1x bugout
cesminaz
@bugout (20.1.2022 17:20)

😂😂 vraj Şehriye bez Şehriye len s jogurtom😂 som sa zasmiala!! Ale inak máš podla mňa trocha aj pravdu. Vdaka za odozvu aj s fotkou, som rada že aj táto polievka chutí.
1x bugout
bugout
@cesminaz (21.1.2022 19:40) turecká kuchyňa je jedna z mojich favoritov, takže čo to sa snažím čítať a sledovať (aj teba 🤣🤣). Ono z toho čo som pozeral o príprave Tarhany tak si neviem predstaviť ako by som to v byte v Bratislave robil 😂. Našiel som ešte jeden recept na nepravú. Tam sa používajú aj paradjky a papriky. Všetka zelenina vrátane cibule a cesnaku sa varí so salcou a potom pomixuje. Jogurt sa dáva v podstate ako zatrepka s múkou a citrónom. Samozrejme, korenie, mäta, soľ....
cesminaz
@bugout (21.1.2022 20:53)

Ano to je tá druhá verzia nepravej Tarhany, ak si spomínaš, som ti to aj bola vravela že sú 2🙂 a že potom vyskúšaš, že ktorá ti viac chutí..
1x bugout