Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne fotorecept
Foto: eviana
Moja dnešná improvizácia... po krátkom dumaní ako pripraviť krkovičku trošku inak, prišla takáto myšlienka :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1,5 ČL |
|
1 ČL |
|
5 ks (menšia) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
5 strúčikov |
|
2 vetvičky |
|
4 PL |
|
10 guľôčok |
|
1 oriešok alias plátok na zjemnenie |
|
5 dl (cca) |
|
Postup
-
1
...najprv krkovičku vykostíme, umyjeme, osušíme a trošku spútame, aby mala krajší tvar
-
2
...v roztopenom masle zmiešame údenú červenú papriku (ak nemáte poslúži aj bežná sladká mletá paprika), mleté korenie, mletý kmín a soľ
-
3
...touto zmesou poriadne napatláme mäso
-
4
...do hrnca si dáme olej a na rozpálenom zo všetkých strán osmažíme mäso, aby sa zatiahlo - zhora aj zdola
-
5
...a kolom do kola :)
-
6
...osmažené mäso vyberieme
-
7
...pripravíme si suroviny na omáčku
-
8
...cesnak stranou noža pritlačíme a päsťou ho mierne rozpučíme - takto síce dá omáčke svoju arómu, ale nebude tak výrazný
-
9
...cibuľu nakrájame na štvrťky, jablká na mesiačiky, chilli na plátky, pridáme cesnak a dve halúzky rozmarínu
-
10
...zalejeme vriacou vodou, pridáme 10 guľôčok nového korenia
-
11
...mäso je ponorené len cca 2 cm, zakryjeme a necháme dusiť na slabom ohni
-
12
...cca každých 20-30 minút mäso otočíme
-
13
... po 90 minútach je mäsko hotové
-
14
...vyberieme ho na tanier, necháme vychladnúť - potom z neho odmotáme niť (určite nekrájame hneď horúce, rozpadlo by sa)
-
15
...omáčku si precedíme, poriadne pomačkáme použité suroviny, aby sme z nich dostali maximum chuti
-
16
... omáčku necháme zredukovať na slabom ohni cca 30 minút
-
17
...na záver zjemníme maslom
-
18
...počas rozpúšťania masla hrncom neustále trepeme, aby sa omáčka stala kompaktnou a jemnou a maslo sa neoddeľovalo na povrchu. A môžeme servírovať. U nás dnes bola ryža, ale výborné to môže byť aj so zemiakovou kašou. Viem si to predstaviť aj na spôsob smotanovej omáčky s knedľou alebo cestovinou... Nám chutilo veľmi, mäso je mäkké a šťavnaté :)
chuť musela byť úžasná, už počas čítania postupu som slintala ako Pavlovov pes na monitor :DDD škoda, že sa z monitoru nedá vybrať :-)
máš zmysel pre rafinované stupňovanie chuti a vieš vynikajúco a harmonicky kombinovať, čo s čím ide spolu.
tá omáčka - fantázia.
miesto kecania *****, šak dobré sa chváli samo :-)))))
KK, 5*
@luss44 , dorobím, neboj... ako ten liguére do vane :) nemá probléma :)
@pusta , ďakujem za krásne slová, až ma jemný rumenec pochytil :) potešila si ma :)
@elysa , po včerajšku sa ani nečudujem tomu stmievaniu :) Nemôžu byť každý deň Vianoce :) Ďakujem Ti :)
@sany11 , to jablko to celé krásne zjemnilo, dalo tomu takú fajne nasladlú príchuť... spolu s vôňou a chuťou cibule a cesnaku a pikantnosťou chilli to bola chuť naozaj dokonalá :) (píšem sťa poet :)
@mariamka , veď vieš aké to je variť a fotiť... dá to zabrať, záberov bolo viac, ale skresávala som :) Som rada, že Ti chute vyhovujú a že Ťa mnou spútaná krkovička potešila :))) Si mi všetko aj s úrokmi v rámci tešenia vrátila dnes kopcovito :)
@alex37 , bolo mi potešením vymyslieť Ti budúco nedeľný obed... Ty si zasa nám vymyslela sobotňajšie raňajky, budeme najbližšie snáď všetci pohromade raňajkovať, tak sa na tie Tvoje chlebíky chystám :) Ďakujem Ti.
@kimlo , mám radosť, že som Ti kápla do noty :) Ďakujem
@havino , vyskúšaj k mäsku dať jabĺčko, naozaj to celému jedlu dalo nový rozmer... a vidíš, ja zasa do kačky jablko nepchala, budem musieť nabudúce opáčiť :) Inak taká osemruká by sa niekedy veru zišlo :) Ďakujem za usmievavé slová Táni :)
@jerica , veľmi ma teší, že si aj čo sa chutí týka rozumieme, ďakujem za palec a úsmev :)
@kukulienka71 , naozaj vrelo doporučujem a nie preto, že som to robila ja, ale že som skúsila a nevedeli sme sa dojesť... fajná omáčka naozaj. Ďakujem Ti. :)
@sracz , joj, keby to tak išlo, aj pol prasaťa Ti posielame expresne viacerí aj hneď :) Ďakujem Ti za slová uznania milé... A to, že moje jedlo sa až k Tvojim gastro snom prepracovalo ma napĺňa hrdosťou nesmiernou :)
@medovnicek , omáčka bola fakt skvelá, samú ma prekvapila :)
@baka123 , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak bude chutiť... ďakujem .
@sany11 , rado sa stalo, poteší ma ak mi dáš vedieť ako to dopadlo :)
@dandika1 , maskovacie manévre veľmi dobre poznám ešte z čias keď bol môj syn malý... my mamy niekedy musíme byť riadne prefíkané. :) Budem rada ak vyskúšaš a budem v očakávaní Tvojich dojmov :) Ďakujem Ti :)
Tak toto Ti musím pochváliť. Je to prudko žravé. S tým maslom do omáčok to robievam aj ja. Ja dávam maslo do už odstavenej omáčky a čím chladnejšie to maslo je tým lepšie. Dovolil som si pridať vlastnú skúsenosť. Pripájam sa k @luss44 , nechaj pre nás. My dvaja sme sa dohodli, že nám dvom stačí tak jedenapolkilový kúšťok.
Maslo ja maslo, je mastné a kdo maže ten jede.
si predstav, že nemali čerstvú feferonku...mám sušenú aj tá by mala splniť účel :-)
Som zvedavá potom na Tvoje dojmy :) Som v očakávaní :)
@luss44 , neuveris ale presne v LIDLI som ich hľadala, presne tú misku a nič :-(, skúsim ešte Kaufland...
JA SOM ESTE NEDAL ZIADEN RECEPT ZATIAL NEMAM TU ODVAHU BOJIM SA KRITIKY NO KED SA ROZHODNEM TAK TO BUDE URCITE Z KROVICKY ALE TAZKO TO BUDE KONKUROVAT TVOJIM A OSTATNYM RECEPTOM NA VARECHE LEBO IC JE TU XY NO VYSKUSAM A UVIDIME.
Ďakujem Ti za odvahu vyskúšať moje jedlo a za to, že si sa podelila so svojimi dojmami z neho ♥