Držková polievka

janozmyjavy - fotkajanozmyjavy, 20. apríla 2010

Držková, ktorá sa varí na Myjave na folklórnych slávnostiach.

8-9
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
4 lyžice
1 ks
4-5 strúčikov
1 lyžica
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1,3 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode. Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličiek nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktorý zlomíme, trochu rasce potlčeného koriandru a feferónkou. Varíme domäkka ( 2-3 hod. ). Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg. držkových rezancov a výborný vývar. Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky.

  2. 2

    Mrazené držky dáme do studenej vody s trochou koriandru, rasce, bobkovým listom, feferónkou, novým a celým čiernym korením. Na 1 liter vody dáme 1 kocku bujónu. Pomalým varom ich privedieme do varu.

  3. 3

    Pri použití čerstvých držiek podľa bodi 1, bod dva odpadá. Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia, vysypeme do horúceho oleja a cibuľou. premiešame do hustej kaše. Mierne zohrejeme, až sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.

  4. 4

    Dolejeme do 3 litrov a uvedieme do varu. Varíme min. 15 minút. Môže sa aj dlhšie. Počas varenia pridáme na špičku noža zázvoru a pretlačený cesnak. Po vypnutí zdroja tepla pridáme medzi dlaňami rozotretý majorán a až teraz ak je treba dosolíme. Za občasného miešania necháme min.15 min. odstáť.

Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Slovenská kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milá jerica. V dnešnej uponáhľanej dobe najviac používam vo veľkom prípravu od bodu 2. Myslím si, že bujóny nahradia chuťou kosti ( úspora objemu).Snažím sa ich kupovať bez glutamátu. Viem, že vývar z držiek môžu skvalitniť kosti, ale aj koreňová zelenina. Len už to nie je moja držková. Ale každému môže chutiť aj iná verzia. Kupované mrazené držky sú sparené mpri vysokej teplote a nemajú žiadnu chuť. Preto používam bujón do studebej vody a dlhšiu tepelnú úpravu. Mám radšej držky s chuťou. Inak tam môžem dať aj vyvarené huby bez chuti.
Mňam,,:))) Dávnejšie som kupovala držky keď boli po dve koruny za kilo, varievala som ich pol dňa , museli byť čisté a bez pachu , dnes sú držky dostať predvarené a chutne biele , ale nie sú za dve kačky. Zbožňujeme držkovú,robievam ju obdobne, ale do vývaru dám variť kĺbovú hovädziu kosť , veľa cesnaku , polievka dostane tú správnu silu vývaru.
1x vini55
milujem drzkovu...no...asi sa vyberiem k masiarovi....