Držková polievka

janozmyjavy - fotkajanozmyjavy, 20. apríla 2010

Držková, ktorá sa varí na Myjave na folklórnych slávnostiach.

8-9
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
4 lyžice
1 ks
4-5 strúčikov
1 lyžica
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1,3 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode. Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličiek nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktorý zlomíme, trochu rasce potlčeného koriandru a feferónkou. Varíme domäkka ( 2-3 hod. ). Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg. držkových rezancov a výborný vývar. Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky.

  2. 2

    Mrazené držky dáme do studenej vody s trochou koriandru, rasce, bobkovým listom, feferónkou, novým a celým čiernym korením. Na 1 liter vody dáme 1 kocku bujónu. Pomalým varom ich privedieme do varu.

  3. 3

    Pri použití čerstvých držiek podľa bodi 1, bod dva odpadá. Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia, vysypeme do horúceho oleja a cibuľou. premiešame do hustej kaše. Mierne zohrejeme, až sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.

  4. 4

    Dolejeme do 3 litrov a uvedieme do varu. Varíme min. 15 minút. Môže sa aj dlhšie. Počas varenia pridáme na špičku noža zázvoru a pretlačený cesnak. Po vypnutí zdroja tepla pridáme medzi dlaňami rozotretý majorán a až teraz ak je treba dosolíme. Za občasného miešania necháme min.15 min. odstáť.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Mňam,,:))) Dávnejšie som kupovala držky keď boli po dve koruny za kilo, varievala som ich pol dňa , museli byť čisté a bez pachu , dnes sú držky dostať predvarené a chutne biele , ale nie sú za dve kačky. Zbožňujeme držkovú,robievam ju obdobne, ale do vývaru dám variť kĺbovú hovädziu kosť , veľa cesnaku , polievka dostane tú správnu silu vývaru.
Milá jerica. V dnešnej uponáhľanej dobe najviac používam vo veľkom prípravu od bodu 2. Myslím si, že bujóny nahradia chuťou kosti ( úspora objemu).Snažím sa ich kupovať bez glutamátu. Viem, že vývar z držiek môžu skvalitniť kosti, ale aj koreňová zelenina. Len už to nie je moja držková. Ale každému môže chutiť aj iná verzia. Kupované mrazené držky sú sparené mpri vysokej teplote a nemajú žiadnu chuť. Preto používam bujón do studebej vody a dlhšiu tepelnú úpravu. Mám radšej držky s chuťou. Inak tam môžem dať aj vyvarené huby bez chuti.
taká dobrá domáca držková, to už hej!Ja ju robievam takmer tak isto, ibaže dávam veľa cesnaku, aspoň dva kocky bujónu a aj zemiaky porezané na kocky.Varím ju v tlakovom hrnci, čím sa varenie hodne skráti a aj chuť sa vylepší.Predvarené držky zakúpené v obchode sú úplne bez chuti.
Myslím, že 4-5 strúčikov do 3 litrov polievky stačí. Podľa môjho názoru zemiaky odoberajú chute a preto ich do pokrmov pripravujem zvlášť. Aj do niektorých gulášov. Inak diskusii som rád, lebo takto môžeme vytvoriť úplne superdržkovú pre všetkých.
Janko , tešíma, že som tu našiel držkovú , presne ako má byť, alebo takú, ako mne chutí, ....kolko ludí tolko chuti...
mrazené aj predvarené som skúsil, ale iba z čerstvých je to to pravé orechovéééé. a nič nepokazí aj jedna kocka zeleninového bujónu
tiež robievam držkovú z mrazených držiek, len na zahustenie používam uvarené zemiaky, ktoré rozlačím na kašu a pridám do polievky na záver. Inak ju varím tak ako Janko, len musím vyskúšať pridať zázvor.
Hm, zrovna jsem ji vařila včera byla super!!!!! Nóóó už není !!!! Schválně kolik stojí u vás držky slyšela jsem ,že jsou dost drahé?
@sjuz , ja viem, že má byť bez zemiakov, ale neznášam zápražky. A držková má byť poriadne hustá, taká bufeťácka (sme jej takto hovorili počas štúdií...)
@tataika ano máš pravdu,držky sú skutočne drahé,ale to je aj tým,že sú upravované/smradľavé/ a často veľmi rozvarené.
@janozmyjavy ,to je aj moja držková,len nedávam toľko nového korenia,bez zázvoru,ale oto viac papriky a niekedy pre zmenu dávam aj koreňovú zeleninu lebo aby nebola stále rovnaká.Dlho som ju nevarila,nemala som dobré držky a čerstvé ťažko zohnať,ale už som objavila jedny dobré v Bille.
@jerica ,kde si kupovala držky za 2 Kčs,ja si pamätám iba za 5 Kčs keď som kúpila 5kg tak to bolo za 15 Kčs.Určte si mala u mäsiara protekciu,že? Prepáč,nič v zlom.
Veľmi dobrý recept. Ja by som nepridával nič, čo zhoršuje trvanlivosť uvarenej polievky. Správna držková neomrzí a nové ohrievania zlepšujú chuť. Uvítal by som, keby niekto skúsený vymyslel postup ako mrazeným držkám z obchodu dodať správnu chuť. Napríklad ich naložiť do vody s veľkým obsahom korenín a nechať to na nejakú dobu v chladničke (nie v mrazničke).
Ešte som zabudol - bolo by dobré napísať koľko múky ( resp. iných surovín) treba PRESNE použiť na dosiahnutie správnej hustoty. Ja to nikdy dobre netrafím.
Najlepsia drzkova sa vary v Gazdovskej pivnici v Kosiciach,pridte ochutnat a taktiez aj drzky na paprike a ine jedla,ktore uz vymizli z nasich
jedalnickov...
podľa tohoto receptu sa držkovú naučila variť aj gazdiná, ktorú ju nikdy nevarila, ja ako laik by som uvítal koľko presne treba pridať nového korenia, rasce a bobkového listu, aby bola vždy rovnaká chuť
Najlepší vývar do držkovej je z hov. chvosta. Skúste to namiesto bujonu a uvidíte ten rozdiel. chvost sa varí pomaly a primerane dlho.Ostatný postup je dobrý ale najlepšie je variť súbežne polievku aj držkový paprikáš, lebo každý má svoje čaro.
svako pise:Uvítal by som, keby niekto skúsený vymyslel postup ako mrazeným držkám z obchodu dodať správnu chuť.
na to je jednoducha odpoved. pridajte do zakladu vyvarit zopar spikovych kosti.

Pridaj komentár k receptu: