Foto: janozmyjavy
Držková, ktorá sa varí na Myjave na folklórnych slávnostiach.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
1,3 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode. Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličiek nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktorý zlomíme, trochu rasce potlčeného koriandru a feferónkou. Varíme domäkka ( 2-3 hod. ). Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg. držkových rezancov a výborný vývar. Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky.
- 2
Mrazené držky dáme do studenej vody s trochou koriandru, rasce, bobkovým listom, feferónkou, novým a celým čiernym korením. Na 1 liter vody dáme 1 kocku bujónu. Pomalým varom ich privedieme do varu.
- 3
Pri použití čerstvých držiek podľa bodi 1, bod dva odpadá. Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia, vysypeme do horúceho oleja a cibuľou. premiešame do hustej kaše. Mierne zohrejeme, až sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.
- 4
Dolejeme do 3 litrov a uvedieme do varu. Varíme min. 15 minút. Môže sa aj dlhšie. Počas varenia pridáme na špičku noža zázvoru a pretlačený cesnak. Po vypnutí zdroja tepla pridáme medzi dlaňami rozotretý majorán a až teraz ak je treba dosolíme. Za občasného miešania necháme min.15 min. odstáť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mrazené aj predvarené som skúsil, ale iba z čerstvých je to to pravé orechovéééé. a nič nepokazí aj jedna kocka zeleninového bujónu
@janozmyjavy ,to je aj moja držková,len nedávam toľko nového korenia,bez zázvoru,ale oto viac papriky a niekedy pre zmenu dávam aj koreňovú zeleninu lebo aby nebola stále rovnaká.Dlho som ju nevarila,nemala som dobré držky a čerstvé ťažko zohnať,ale už som objavila jedny dobré v Bille.
@jerica ,kde si kupovala držky za 2 Kčs,ja si pamätám iba za 5 Kčs keď som kúpila 5kg tak to bolo za 15 Kčs.Určte si mala u mäsiara protekciu,že? Prepáč,nič v zlom.
jedalnickov...
na to je jednoducha odpoved. pridajte do zakladu vyvarit zopar spikovych kosti.