Držková polievka
Autor receptu: janozmyjavy
Držková, ktorá sa varí na Myjave na folklórnych slávnostiach.
8-9 porcií |
30 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- 1,3 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode. Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličiek nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktorý zlomíme, trochu rasce potlčeného koriandru a feferónkou. Varíme domäkka ( 2-3 hod. ). Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg. držkových rezancov a výborný vývar. Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky.
- Mrazené držky dáme do studenej vody s trochou koriandru, rasce, bobkovým listom, feferónkou, novým a celým čiernym korením. Na 1 liter vody dáme 1 kocku bujónu. Pomalým varom ich privedieme do varu.
- Pri použití čerstvých držiek podľa bodi 1, bod dva odpadá.
Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme. Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia, vysypeme do horúceho oleja a cibuľou. premiešame do hustej kaše. Mierne zohrejeme, až sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme a zalejeme studenou vodou. Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.
- Dolejeme do 3 litrov a uvedieme do varu. Varíme min. 15 minút. Môže sa aj dlhšie. Počas varenia pridáme na špičku noža zázvoru a pretlačený cesnak. Po vypnutí zdroja tepla pridáme medzi dlaňami rozotretý majorán a až teraz ak je treba dosolíme. Za občasného miešania necháme min.15 min. odstáť.