Domáci zemiakový chlieb
Domáci zemiakový chlieb

Domáci chlebík fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. decembra 2018
Domáci chlebík (fotorecept)
Foto: olinecka

Na vianočnom stole nebude chýbať táto, dobrota. Za málo peňazí, veľká dobrota.

50 minút
príprava
75 minút
na 250/190 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
2 ks stredne veľké, uvarené
1 bal.
2-3 ČL (na chuť)
 vlažná, podľa potreby
 podľa chuti
 na vymastenie pekáča

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravme si ingrediencie.

    Domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme, v strede urobíme jamku, nalejeme 1,5 dcl vlažnej vody, rozdrobime droždie a necháme nakysnúť asi tak 20-25 minút. Potom pridáme soľ, rascu, nastrúhane zemiaky.

    Domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny zmiešame, postupne pridávame vlažnú vodu asi 0,4 dcl. Cesto miesime, aby bolo hladké, nie riedke. Rukou vymiesime cesto, ktoré môžeme preložiť do mixéra a miesime aspoň 10 minút.

    Domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto prenesieme späť do misy a necháme kysnúť na teplom mieste 60-70 minút.

    Domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukou dobre premiesime. Pekáč vymastíme maslom, preložíme cesto, ktoré sme vypracovali do tvaru chleba. Necháme podkysnúť asi 20-25 minút.

    Domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru predhrejeme na 250 stupňov, pečieme 15 minút, nasledovne stiahneme teplotu na 190 stupňov a pečieme 60 minút. Po upečení chlebík potrieme ešte za horúca zľahka vodou.

    Domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preložíme na mriežku vychladnúť a zakryjeme utierkou. Dobrú chuť.

    Domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

37 komentárov k receptu
Olinka, aj ja pečiem presne podľa takého receptu, ibaže pri pečení postupujem tak, ako kedysi pekávala moja mama ( a piekla chlieb oveľa častejšie ako ja):
keď zapnem rúru, vložím do nej aj čistý suchý plech, ten sa zohreje na patričnú teplotu. Cesto mi zatiaľ kysne na pomúčenej utierke v olálnej nádobe. Keď má rúra potrebnú teplotu, horúci plech vyberiem, opatrne preklopím vykysnuté cesto na plech, zĺahka ho omyjem vodou a pečiem tak, ako Ty. Je to podobný postup, ako kedysi pekávali u nás žienky v " pekarniku " chleby sa sádzali do vykúrenej pece.
Pripomenula si mi staré tradície, veď chlebík nesmie na vianočnom stole chýbať. Prajem Tebe aj Tvojej rodinke pokojné Vianoce!!!
krásny chlebík...mám takýto pekáčik malý aj veľký...v ktorom mám piecť? Určite ho v utorok ráno upečiem a dám vedieť ako to dopadlo
@Olinecka (2.12.2018 06:57)
Jasná zpráva - chlebík krasavec a chutný. Pékávala jsem podle Kukulienky Chlebík od mamičky - je to hodně podobný recept. Přešla jsem časem na kváskování. Také to chvíli trvalo, než jsem, s pomocí děvčat z Varechy, přeskákala začáteční nezdary. Není nad domácí chlebík, tvůj je výstavní, milá @Olinecka . Jsi všestranná šikulka!
Ja ho pečiem tak 4 x do roka. Recept, ako tvoj. Ale dávam múku hladkú špeciál 1,25 kg a pridávam do vody 1 polievkovú lyžicu octu. Olej nie, ani žiadnu inú masť. Pečiem na veľkom pekáči. A tiež na takom "vypečenom" - po mamke. Keď sa dobré vymiesi, vždy sa podarí. Ten tvoj je perfektný, vydaril sa Ti. My na Vianoce - biely koláč a "poplanky". Tak chlebík až na Silvestra. Pozdravujem.
@Olinecka (12.12.2018 17:31)

Tak dlho som hľadala tento chlebík, lebo som si ho nevedela cez mobil uložiť do KK. Stále sa mi zdalo, že bol vyfotený v tom smaltovanom plechu, takže som tento recept určite niekoľkokrát odklikla - to nie je on. A bol to on, koťuha jedna, takto ma oklamať.
Už pečiem pohánkový, ale u mňa chleba dlho nevydrží, tak tento je druhý na rade, už je uložený v KK.
Vďaka za pridanie.

Pridaj komentár k receptu: