Domáci chlebík fotorecept
Foto: olinecka
Na vianočnom stole nebude chýbať táto, dobrota. Za málo peňazí, veľká dobrota.
príprava
na 250/190 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
2 ks stredne veľké, uvarené |
|
1 bal. |
|
2-3 ČL (na chuť) |
|
vlažná, podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
na vymastenie pekáča |
|
Postup
-
1
Pripravme si ingrediencie.
-
2
Múku preosejeme, v strede urobíme jamku, nalejeme 1,5 dcl vlažnej vody, rozdrobime droždie a necháme nakysnúť asi tak 20-25 minút. Potom pridáme soľ, rascu, nastrúhane zemiaky.
-
3
Všetky suroviny zmiešame, postupne pridávame vlažnú vodu asi 0,4 dcl. Cesto miesime, aby bolo hladké, nie riedke. Rukou vymiesime cesto, ktoré môžeme preložiť do mixéra a miesime aspoň 10 minút.
-
4
Cesto prenesieme späť do misy a necháme kysnúť na teplom mieste 60-70 minút.
-
5
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukou dobre premiesime. Pekáč vymastíme maslom, preložíme cesto, ktoré sme vypracovali do tvaru chleba. Necháme podkysnúť asi 20-25 minút.
-
6
Rúru predhrejeme na 250 stupňov, pečieme 15 minút, nasledovne stiahneme teplotu na 190 stupňov a pečieme 60 minút. Po upečení chlebík potrieme ešte za horúca zľahka vodou.
-
7
Preložíme na mriežku vychladnúť a zakryjeme utierkou. Dobrú chuť.
Ďakujem,bolo po ňom do hodiny.Pozdravujem, krásny dník.
Vieš ja som z tej staršej generácie a tak takýto 40 ročný pekáč, slúži.Dakujem za krásne slová.Pekny dník.
Ďakujem veď naozaj tento chlebík upečie aj začiatočník.Pozdravujem.
Ďakujem z celého srdca.
To by si mala naozaj , ochutnať, krásny dník.
To som rada ,upečie a daj vedieť, pozdravujem.
Ďakujem.
Aj fajnový, ďakujem pozdravujem.
Len vyskúšaj a napíš,ako sa podaril.Krasny dník.
keď zapnem rúru, vložím do nej aj čistý suchý plech, ten sa zohreje na patričnú teplotu. Cesto mi zatiaľ kysne na pomúčenej utierke v olálnej nádobe. Keď má rúra potrebnú teplotu, horúci plech vyberiem, opatrne preklopím vykysnuté cesto na plech, zĺahka ho omyjem vodou a pečiem tak, ako Ty. Je to podobný postup, ako kedysi pekávali u nás žienky v " pekarniku " chleby sa sádzali do vykúrenej pece.
Pripomenula si mi staré tradície, veď chlebík nesmie na vianočnom stole chýbať. Prajem Tebe aj Tvojej rodinke pokojné Vianoce!!!
Ďakujem za krásny, komentár, pozdravujem.
Ďakujem za krásne slová aj Tebe prajem šťastné a Veselé Vianoce s Tvojou rodinou.
Jasná zpráva - chlebík krasavec a chutný. Pékávala jsem podle Kukulienky Chlebík od mamičky - je to hodně podobný recept. Přešla jsem časem na kváskování. Také to chvíli trvalo, než jsem, s pomocí děvčat z Varechy, přeskákala začáteční nezdary. Není nad domácí chlebík, tvůj je výstavní, milá @Olinecka . Jsi všestranná šikulka!
Ďakujem.
Domáci je naozaj výborný.Dakujem.
Samozrejme budem,rada pochvaľuje sa, pekný dník.
Super teším sa, pekný dník.
Ďakujem za komentár, ktorý potešil.
Vďaka Tebe som tento recept konečne našla. Huráááá a ďakujem.
Tak dlho som hľadala tento chlebík, lebo som si ho nevedela cez mobil uložiť do KK. Stále sa mi zdalo, že bol vyfotený v tom smaltovanom plechu, takže som tento recept určite niekoľkokrát odklikla - to nie je on. A bol to on, koťuha jedna, takto ma oklamať.
Už pečiem pohánkový, ale u mňa chleba dlho nevydrží, tak tento je druhý na rade, už je uložený v KK.
Vďaka za pridanie.
Nemáš začo milá @Bubaya :)