Domáce široké rezance so šošovicovou omáčkou
mesačník Varecha, 17. januára 2023
Foto: Jana Štrbková
Zimné januárové dni si pýtajú nielen zababušiť sa do teplého oblečenia, ale aj zasýtiť sa domácim jedlom. Domáce cestoviny príjemne zahrejú a lahodnou chuťou a Zobraziť celý popisZimné januárové dni si pýtajú nielen zababušiť sa do teplého oblečenia, ale aj zasýtiť sa domácim jedlom. Domáce cestoviny príjemne zahrejú a lahodnou chuťou a podmanivou vôňou každého objímu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na rezance: | |
400 g |
|
4 ks |
|
štipka |
|
50 ml |
|
Na omáčku: | |
120 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
(biela časť) |
|
1 ks veľká |
|
2 strúčiky |
|
400 ml |
|
2 PL |
|
2 ČL (oregano, tymian, bazalka) |
|
3 PL |
|
300 ml |
|
štipka |
|
|
|
|
|
Na ozdobenie: | |
čerstvá |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Domáce cestoviny: V mise spojíme múku, soľ, vajcia a trochu vody, vymiesime na hladké nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme vodu, ak by bolo cesto priveľmi sypké. Cesto necháme 30 minút odležať a potom ho rozdelíme na viac častí, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko a radielkom alebo nožom nakrájame na široké rezance.
- 2
Na omáčku očistíme a nakrájame všetku zeleninu. Na oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a pór, opečieme do sklovita. Pridáme paradajkový pretlak a krátko opečieme. Ďalej vsypeme nakrájanú mrkvu a šampiňóny a opekáme asi 3 minúty. Zalejeme zeleninovým vývarom a paradajkami z konzervy. Prisypeme červenú šošovicu, dochutíme cukrom aj sušenými bylinkami. A na miernom ohni prikryté varíme asi 20 minút. Uvarenú omáčku dochutíme soľou a korením.
- 3
Pred dokončením omáčky dáme variť do osolenej vriacej vody rezance a uvaríme domäkka, scedíme.
- 4
Domáce rezance podávame s omáčkou, posypané strúhaným parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.
Tiež cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu