Domáce kaiserky s makom fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. februára 2013
Domáce kaiserky s makom (fotorecept)
Foto: pusta

Recept som našla na webe No.Salty.hu, dlho som váhala, pretože sa nepoužíva pri tvarovaní kaiseriek raznica, ale ručné prepletanie. Toto prepletanie sa mi zdalo Zobraziť celý popisRecept som našla na webe No.Salty.hu, dlho som váhala, pretože sa nepoužíva pri tvarovaní kaiseriek raznica, ale ručné prepletanie. Toto prepletanie sa mi zdalo zložité, ale opak je pravdou. Cesto nie je zložité, len trošku náročné na čas a prácu, ale vynaložená námaha sa oplatí. Autorka prevzala recept od nemeckého majstra pekára, je skutočne vynikajúci a kaiserky sú také, o akých som vždy snívala, preto sa s Vami o ich prípravu rada podelím.

10
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 250 st C 10/ 200 st  °C

Suroviny

500 g
20 g
10  g
160 ml (vlažná do múky)
Kvások:
150 g (odobraté z celkového množstva múky)
10 g
1/2 CL
140 ml (vlažná)
Na posypanie:
podľa chuti
Na potretie kaiseriek:
podľa potreby sprejom alebo jemne štetcom

Online leták

Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala odvážené množstvo múky a pripravila som si hrnček na kvások.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z pripravenej múky som odobrala 150 g múky do hrnčeka, namrvila som na ňu droždie.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som 140 ml vlažnej vody, 1/2 CL medu, všetko som spolu premiešala pomocou vidličky, prikryla čistou utierkou a nechala som vykysnúť na teple 30 minút.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo vandlíku som premiešala múku so soľou, pridala som zmäknuté maslo a nachystala som si vykysnutý kvások.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som k múke a maslu vo vandlíku vykysnutý kvások a ešte 160 ml vlažnej vody.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som dôkladne spracovala rukami asi 6 -8 minút na hladké pružné polomäkké nelepivé cesto,...

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktoré som nechala prikryté utierkou kysnúť na teple 20 minút. Cesto som znovu prepracovala rukami,...

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ....vytvarovala som z neho valec a rozdelila na 10 približne rovnakých dielov.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z každého dielu som spravila bochníček, sploštila dlaňou a nechala som kysnúť ešte 10 minút.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z vykysnutých bochníčkov som dlaňami ušúľala šúľky o dlžke 20 cm, viac netreba, cesto je veľmi pružné a vráti sa rýchlo späť, preto som znovu každý šúľok ešte ušúľala tesne pred tvarovaním kaiserky na dĺžku 35 cm. V žiadnom prípade nepodsýpať múkou, lebo sa nedajú ušúľať, skôr navlhčiť dlane niekoľkými kvapkami vody, čo ja som vôbec nemusela.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na šúľku som spravila voľný uzol asi v strede.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pravý cíp som povytiahla najprv do prava bokom, následne som ho viedla nadol, potom smerom nahor a napokon som jeho koniec zasunula do uzla

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tento útvar som otočila o 180 na druhú stranu stupňov tak, že spodok sa dostal teraz navrch,teda ľavý voľný cíp sa tým dostal doprava, celý postup som znovu zopakovala ako je rozpísaný v bode č. 12 a tým vznikol konečný tvar kaiserky. Kaiser znamená v nemčine Cisár, teda vo voľnom preklade do slovenčiny sú to cisárove žemle.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kaiseriky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a nechala som ich prikryté utierkou kysnúť na teple 45 minút. Tesne pred pečením som ich potrela pomocou štetca jemne studenou vodou, v pôvodnom recepte sa používa voda v sprayi. Posypala som ich celým makom, avšak môžete posypať podľa ľubovôlle alebo ich nechať hladké.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Trúbu som predohriala na 250 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev. Plech s kaiserkami som vložila do trúby a súčasne som spodok trúby štetcom pokropila studenou vodou, aby sa vytvorila para. Kto použije Spray, dá 5-6 strekov. Po 5-tich minútach som pokropenie studenou vodou zopakovala. Po 10-tich minútach pečenia som teplotu znížila na 200 stupňov C, pootvorila som dvere trúby, aby sa para z trúby dostala von, počkala som až zasvieti červená kontrolka, dvere trúby som zavrela a od rozsvietenia kontrolky som piekla ešte 15 minút, kým nedostali peknú svetloružovú farbu,potom som kaiserky vybrala a nechala som ich vychladnúť na mriežke.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Hotové kaiserky som dala do košíka a podávala.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ešte jeden pohľad z blízka. Kaiserky sú vynikajúcou prílohou k polievkam, gulášom, rôznym šalátom a studeným misám, sú výborné obložené salámom, syrom , s nátierkami, paštikou a inými dobrotami, ale chutia úžasne len tak samy o sebe.

    Domáce kaiserky s makom (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

rein
aj ja som uložil do KK,ale robiť ich bude manželka,ja skôr varím z mäsa..
kika1212
Sú nádherné, určite chutné, len zvládnuť tú techniku pletenia.
aandulka
Sú úžasné určite ich v krátkej dobe urobím. Ukladám do KK.
frezia68
Veľmi pekné a ten postup som nepoznala.Len z vrchu som robila zárezy,aby bola podoba kaiserky...:-( teraz už budem uzliť :-) a dobre že si ten recept pridala.
denyany
pekný receptík....kaiserky máme radi, tak skúsim, keď sú také dobré. l
siskam
Keď som uvidela foto, nechápala som ako si ich tak krásne pozakrúcala. Ten postup je výborný, určite to takto skúsim.
lucencanec
Recept odskúšaný.Vodu som pri miesení nahradil mliečkom. Aj kvások som robil vdo mlieka.Super papanica. Recept v KK
pusta
@rein , dúfam že sa manželka poteší a budú vám obom chutiť :-)
pusta
@kika , neboj, tú techniku pletenia zvládneš. tiež som sa jej bála, ale po pravde, vôbec nie je ťažká.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
krasne!!!
pusta
@violetacomorov á, snažila som sa, aby bol postup zrozumiteľný, tvoje ocenenie ma veľmi teší. dakujem.
sovka62
@pusta , naozaj len 10g droždia? Vidím, že ich máš prekrásne, nakysnuté, ak to teda bolo 10g fígeľ asi bude v postupe práce. Idem tlačiť a zajtra vyskúšam, tomuto sa nedá odolať.
pusta
@frezia , veľmi ma teší, že sa ti tento recept tak páči. som rada, že kaiserky sa dajú tak pekne pripraviť aj bez raznice a naozaj sú veľmi chutné. poteší ma, ak ich vyskúšaš. dakujem.
pusta
@sovka62 , naozaj len 10 g droždia, áno o všetko ostatné sa postará postup práce. budem rada, ak vyskúšaš. potom daj vedieť prosím, ako sa ti vydarili a či chutili.
babkamt
vydarené. Perfektný postup. Páčia sa mi. UKLADáM DO KK.
pusta
@denyany , budem rada, ak vyskúšaš, potom daj vedieť ako chutili. dakujem.
pusta
@siskam , dakujem za uznanie. naozaj som sa veľmi snažila, aby bol postup zrozumiteľný pre každého.
sovka62
@pusta , neverím vlastným očiam! Pred chvíľou som ich vytiahla z rúry, chladnú na mriežke a podchvíľou na ne chodím nakúkať, tak sa mi páčia.
Recept som dodržala do bodky a oplatilo sa. Priznám sa, že s tým zapletaním som mala trochu problém, nie že by to nešlo, ale tým tvojim (akoby ich jedna mater mala) sa podobali asi len tie dve posledné. Nevadí, rúra to zrovnala a teraz sú krááááásne. Veľmi pekne ti ďakujem, recept mám vytlačený a iste budem piecť najmenej raz za týždeň.
1x alkalo
pusta
@lucencanec , nemôžem uveriť, ty si to vyskúšal už včera? si úžasný muž...v tom Lučenci sú samí šikovníci :-) tiež som ich robila včera a boli ako píšeš - super papanica. dakujem za uznanie.
pekarik
v 6O rokoch m.s. sa kaiserky vyrabali iba v Bratislave na linke,boli hutné ale chutné,ide o cesto temer vodové a preto má nízky obsah droždia
pusta
@babkamt , dakujem za uznanie, naozaj som sa snažila, aby bok postup zrozumiteľný krok za krokom.
pusta
@sovka62 , tak to je úžasné. som veľmi rada, že sa ti kaiserky vydarili a si spokojná. nemáš za čo dakovať, teší ma, že si tento recept zaradila do svojich pravidelných. vážim si to a to ja dakujem tebe.
ywett
@pusta mám rada tvoje recepty, sú krásne a lákavé :-)...ako aj tieto kaiserky
pusta
@pekarik , vdaka za vysvetlenie. osobne aj v iných receptoch používam podstatne menšie množstvo droždia a krásne vykysne. skôr sa zameriavam na dôkladné a opakované prepracovanie, ev. rôzne prekladanie alebo zrážanie cesta a dlhšiu dobu kysnutia.
pusta
@sonulienka , poteší ma, ak vyskúšaš...potom daj vedieť, či si bola spokojná. druhýkrát som ich tiež robila miesto chlebíka. dakujem.
pusta
@pekarik , rada by som doplnila svoju odpoved, kaiserky sa už v 19.storočí piekli v Nemecku a rovnako v Rakúsku, odtiaľ zrejme je aj ich pomenovanie ako cisárske žemle. stali sa veľmi obľúbenými a rýchlo sa rozšírili a to nielen do bratislavy. pre pamätníkov na osvieženie sa spomínajú aj vo filme Sissy, ktorý bol natočený v 50.-tych rokoch s Romi a Magdou Schneiderovou. autorka receptu na No.Salty konktrétne meno nemeckého majstra pekára, od ktorého recept prevzala, neuvádza. môže to byť najskôr majster pekár Peter Reinhardt, ktorý napísal kuchársku knihu o pečení pekárskych dobrôt, ale s istotou to neviem.
marikafil
všetci chvália recept, ale pre mňa je momentálne smerodajné, že ho už viacerí a s úspechom vyskúšali - my síce teraz uprednostňujeme celozrnné a hlavne špaldové, ale rozhodne ich vyskúšam - a dám vedieť, ako sa podarili:-)
starkamajka
Až teraz som objavila Tvoj rp,ktorý sa mi tak zapáčil,že som si ho hneď vytlačila a nasledujúcu sobotu upečiem,dnes dojedáme od včera robené fánky.Ešte ráz vďaka za rp.
marienka44
@Pusta , velmi pekny a zrozumitelny recept. Chcem sa spytat, ci by som namiesto kvasnic mohla pouzit kvasok suseny, tzv. Sauerteig? Potom by kaiserky boli dlhsie skladovatelne.
Myslim, ze pomenovanie dostali jednak od lokality, kde sa piekli a este podla tvaru: tvar pripomína cisarsku korunu.
pusta
@aandulka , budem veľmi rada, ak spravíš a potom prosím, daj vedieť, ako chutilo. dakujem.
pusta
@starkamaja , to ma veľmi teší a poprosím, daj vedieť, či si bola spokojná.
dakujem.
pusta
@marienka44 , neviem či sa môže použiť aj tzv. Sauerteig miesto čerstvého droždia, ale skús, prečo nie? ak ho použiješ, daj vedieť, ako sa kaiserky vydarili, ja som to ešte neskúsila. dakujem za voju pochvalu, ocenenie od teba si veľmi vážim.
pusta
@kimlo , ty to v pohode zvládneš, o to sa vôbec nebojím...ale ak chceš, tie palce ti držím. potom daj vedieť, aké boli. dakujem
sai69
tak ja ich také pekné nemám, ale ta čo už aspoň dúfam že chuťovo budú fajn :)
rona1
Ďakujem za rp, sú úžasné :))
sai69
dokonca aj priateľ si ich pochvaľoval a to najprv frfľal či som normálna piecť kaiserky, čo sa dajú kúpiť v obchode :)
len ja som dala navrch na jedné ľanové semienka a na druhé sezam mňamii :)
pusta
@sai69 , veľmi si ma potešila. môj priateľ je šéfkuchár, nerád pečie, ale tieto upiekol a veľmi pochválil, dokonca pečie znovu. dakujem ti za vyskúšanie i za správu.
pusta
@j änger, tie sú nádherné, úžasne sa ti vydarili. dakujem za správu i fantastické foto.
pusta
@j änger, tie sú nádherné, úžasne sa ti vydarili. dakujem za správu i fantastické foto.
mamatata2
Milá @pusta , recept som vyskúšala, dala som 150 g celozrnnej múky a použila som sušené droždie, to maďarské, s tým mám dobrú skúsenosť. Inak som postup dodržala do bodky. vyzerajú veľmi dobre, o chvíľu ich dám na mriežku a hneď musím do postele, lebo inak neodolám. Ďakujem za recept.
havino
ja som ich tu vôbec nepostrehla, na FB som ich dnes zbadala, potrápim sa s pletením, ale skúsim, krásne vyzerajú, aj od janger sú nádherné
pusta
@havino , to nevadí,:-) sama som ich dala na FB, už ich robila podľa môjho receptu aj @ivka63 , úžasne sa jej vydarili, tiež ich dala na fb a aj inde a aj ku mne, za čo jej veľmi pekne dakujem aj tu.
tánička, už som ich robila opakovane, aj môj priateľ ich robil podľa môjho rp a veľmi chválil.
to pletenie vôbec nie je ťažké, možno to tak vyzerá na fotkách, ale v skutočnosti opak je pravdou, je to veľmi ľahké a ide to rýchlo - len postupuj podľa fotiek a textu. len skús a nič sa neboj. sú skvelé, aj jankine.
dakujem.
havino
@pusta , uvarené, upečené, dopletené, domotané, chrumkavé, jedno čo nechápem na pol kila múky a len toľko droždia a aký výsledok. Robila som ich pol na pol špaldová a grahamová. Na to, že sú z týchto druhov múk, špaldová sa rada rozlieva a robí si čo chce počas kysnutia, na to množstvo droždia, sú dobre vysoké. Pletenie som pochopila až pri piatej, uzol som zaviazala a čo dalej?? jeden konček hore, druhý dole a smiala som sa sama sebe, že z toho pletiem nejaké ruže. Ukladám do kolónky odskúšané, trvalé.



pusta
no @havino , ja zírááám a žiarim, aké nádherné kaiserky sa ti vydarili...gratulujem a teším sa s tebou. šikuľka si. :-))))))
nuž, preto sú také krásne vysoké aj z 500 g múky a len toľko drožia, lebo kysli dlho a pomaly, okrem toho si ich šúľaním, pletením a dopletením opakovane viackrát prepracovala cesto ešte pred pečením, spôsobom vlastného pečenia, a to dodáva na ich výške a nadýchanosti vo vnútri a chrumkavosti na povrchu.
@tanickadrah á, dakujem za úžasnú potešujúcu správu a uloženie do kk.
veronika305
Sú vynikajuce. Peciem ich už druhý večer za sebou. Ďakujem za úžasný recept ;)