Domáca vegeta (zeleninová koreniaca zmes)

hucko - bez fotkyhucko, 16. júla 2013

Niekedy to bolo exkluzívne ochucovadlo z Juhoslávie. Dnes poznáme vynikajúci postup na prípravu doma. A ak si zeleninu dopestujete sami, tak to rozhodne nie Zobraziť celý popisNiekedy to bolo exkluzívne ochucovadlo z Juhoslávie. Dnes poznáme vynikajúci postup na prípravu doma. A ak si zeleninu dopestujete sami, tak to rozhodne nie je plné chémie. Chuť a aróma je nezameniteľná s kupovanou. V kupovanej nemusí byť glutaman, ale je tam farbivo. Vždy tam niečo je, čo by ste asi samostatne nezjedli. V tejto domácej nič také nenájdete.

1000
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 50 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 kg
0,5 kg
0,5 kg
1 ks
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 kg




Postup

  1. 1

    Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku a miešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní, keď sa málo kúri, tak aj dlhšie. Keď už je zmes riadne vysušená, ešte ju na hodinu dať do rúry na cca 50 stupňov, nech sa dosuší na úplné maximum. Potom pridať usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať a znova pomlieť na mlynčeku. Kto chce, môže pridať cesnakový alebo aj hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do nátierok, do mäsa, do polievky.

  2. 2

    Po vysušení dostaneme dosť drsnú a hrubozrnnú hmotu, ktorú treba ešte trošku upraviť. Pridáme usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať a znova pomelime na mlynčeku. Kto chce, môže pridať cesnakový alebo aj hubový prášok.

Diskusia k receptu

joel
ako vraviš bez chémie a domáce
marijanka712
Ja si takto robím vegetu každý druhý rok využijem zeleninu -mrkvu, petržlen - ten drobný zo záhrady poriadne poumýva očistim od nečistôt a vad a takto spracujem aj tie nepodarky ja ešte na jednu dávku pridáva sáček KURKUMY vsypem spolu so soľou a potom je žltučká ako kupenská len bez glutamanov -poznám tento recept asi 20 rokov a môžem len vrelo doporučiť ked ju poriadne vysušíte naflaškujete dá sa použiť aj o 3 roky .
marijanka712
Ešte jednu moju skúsenosť ked je dokonale vysušená nasypem do mixera a poriadne rozmixujem na prach ja dávam aj vnat do surovej zeleniny spolu meliem aj suším pitom tie šťavy dochutia soľ a skutočne je to poklad v kuchyni
hucko
ja som zobral za fľašku aj svokre, ale tá ju odmieta, lebo nie je dosť žltá. Ja však tú jej kupovanú "rádioaktívnu" nechcem, a tak som si vzal túto. Minulý rok som ju minul a mal som ju tam z roku 2006. To znamená, že 6 rokov vydrží úplne bez problémov. Kurkumu som tam dal jeden rok a zmenilo to len farbu, chuť skoro vôbec. Tak ju nedávam nedávam, ale ak niekto potrebuje žltú farbu vegety, tak to je riešenie. Niekedy do nej dám hubový prášok z kúb, čo si nasuším sám (bedlové nožičky), niekedy dám viac papriky, niekedy pridám aj pór, niekedy viacej zeleru. Tie množstvá v tomto recepte sú orientačné a základné.
hucko
RADULIENKA:
Bod dva nie je duplicitný. Keď sa zmes vysuší, je hrubá a drsná, treba ju ZNOVA POMLIEŤ už ako suchú. Treba dávať pozor, lebo môže zadrieť mlynček, prisypávať pomaly
mariana33
určite ju tento rok vyskúšam...mama dakedy robievala podobnú...len jej asi neulahodím, lebo jej bez tej chémie nechutí...
vladokk
super výborný recept solim morskou solou a 1/4 tvorí sušená hliva odporúčam vrelo je vhodná do všetkého ....... aj do pudingu ;)
perla61
Keďže sa pomaly blíži zber koreňovej zeleniny,tak som si chcela oživiť v pamäti tento rcp,lebo vlani som ho robila a musím sa poďakovať @huckovi ,lebo naše vnúčatá si ju dávali aj na cestoviny.Je pravda, že kým som ju vysušila celá ulica voňala a mne sa o nej už aj snívalo(mala som 6 plechov),ale aj tak ju urobím aj tento rok.
jozka2
Hucko,len ty pridaj tej kurkumy viac,nie len koli farbe,ale je nenormalne zdrava.tlac si na goole kerkuma a uvidis.
kimlo
Robil som cez vikend, len miesto kapie som dal cesnak, je vyborna.
milenaz
Poprosím o radu,včera som robila podľa receptu,len som dala morskú soľ. Vegeta je dosť slaná,má byť taká? Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia