Foto: mysiacik
Na úžasné vianočné raňajky pre moju rodinku :) Už len domáci džemík, masielko a medík.
príprava
na 200 °C
Suroviny
230 g |
|
150 g |
|
50 g kravské |
|
7 g |
|
z 1/2 citróna |
|
2 PL |
|
200 ml (alebo klasické) |
|
5 PL |
|
štipka |
|
2 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Do misky si dáme všetko okrem mlieka, múku a žĺtky si troška s maslom vypracujeme a pridáme vlažné mlieko. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť vyše hodiny.
- 2
Ak je vykysnuté, preklopíme na dobre pomúčenú dosku. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a tie zase na 5 rovnakých častí, ktoré si ušúlame na dlhé "pramienky" , z ktorých si upletieme vianočku.
- 3
Vianočky si dáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s mliekom a necháme ešte poriadne podkysnúť, asi na 15 až 20 minút. Ak ubehol čas strčíme ich do rúry rozohriatej na 200 stupňov asi na 10 minút, potom stiahneme na 170 a dopečieme. Ja som dopekala ďalších 10 minút, ale každá rúra je iná, preto je dôležité vianočky sledovať :)
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu