Domáca sekaná na spôsob „sviečkovej“

Ladislav Dibala
šéfkuchár Original restaurant & wine bar pri hoteli Kaskády v Sielnici, 15. septembra 2013
Domáca sekaná na spôsob „sviečkovej“
Foto: Domáca sekaná na spôsob „sviečkovej“
4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g alebo zmes bravčového a hovädzieho mäsa
150 g
2 ks malé
1 ks
2 ks staršie
4-5 ks
 na obalenie
Omáčka:
100 g
1 ks
200 g
100 g
80 g
1 téglik
1 ks
300 g

Postup

  1. 1

    Do misy dáme mleté mäso, pridáme v mlieku namočenú a vyžmýkanú žemľu, vajíčko a na troche oleja nadrobno nakrájanú a opečenú cibuľu, asi 5 PL smotany, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a vypracujeme na jednoliatu zmes. Nakoniec do fašírkovej zmesi pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a opäť zamiešame. Na doske vysypanej strúhankou zo zmesi vytvarujeme dva bochníky sekanej.

  2. 2

    Na omáčku orestujeme nadrobno pokrájanú slaninu, na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec cibuľu, ďalej restujeme. Pridáme kôry zbavený a na kolieska nakrájaný citrón. Pridáme dve lyžice horčice a cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Pridáme koreniny. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Prelejeme do pekáča, do stredu uložíme sekanú.

  3. 3

    Hotovú sekanú opatrne vyberieme a omáčku prelejeme späť do hrnca a ešte 40 minút necháme povariť. Potom omáčku dáme do mixéra vymixujeme, pridáme smotanu, prehrejeme, zjemníme maslom a ochutíme soľou a korením alebo citrónovou šťavou. Sekanú nakrájame na plátky a na tanieri prelejeme omáčkou. Podávame so žemľovou knedľou a brusnicami.

Diskusia k receptu

joel
no určite by som si dal aj teraz, vďaka vyskúšame

Zaujímavé video z archívu TV Varecha