Domáca sekaná na spôsob „sviečkovej“
šéfkuchár Original restaurant & wine bar pri hoteli Kaskády v Sielnici, 15. septembra 2013
Foto: Domáca sekaná na spôsob „sviečkovej“
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g alebo zmes bravčového a hovädzieho mäsa |
|
150 g |
|
2 ks malé |
|
1 ks |
|
2 ks staršie |
|
4-5 ks |
|
|
|
|
|
|
|
na obalenie |
|
Omáčka: | |
100 g |
|
|
|
1 ks |
|
200 g |
|
100 g |
|
80 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 téglik |
|
1 ks |
|
300 g |
|
Postup
-
1
Do misy dáme mleté mäso, pridáme v mlieku namočenú a vyžmýkanú žemľu, vajíčko a na troche oleja nadrobno nakrájanú a opečenú cibuľu, asi 5 PL smotany, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a vypracujeme na jednoliatu zmes. Nakoniec do fašírkovej zmesi pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a opäť zamiešame. Na doske vysypanej strúhankou zo zmesi vytvarujeme dva bochníky sekanej.
- 2
Na omáčku orestujeme nadrobno pokrájanú slaninu, na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec cibuľu, ďalej restujeme. Pridáme kôry zbavený a na kolieska nakrájaný citrón. Pridáme dve lyžice horčice a cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Pridáme koreniny. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Prelejeme do pekáča, do stredu uložíme sekanú.
- 3
Hotovú sekanú opatrne vyberieme a omáčku prelejeme späť do hrnca a ešte 40 minút necháme povariť. Potom omáčku dáme do mixéra vymixujeme, pridáme smotanu, prehrejeme, zjemníme maslom a ochutíme soľou a korením alebo citrónovou šťavou. Sekanú nakrájame na plátky a na tanieri prelejeme omáčkou. Podávame so žemľovou knedľou a brusnicami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu