Domáca sekaná na spôsob „sviečkovej“
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
30 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup- Do misy dáme mleté mäso, pridáme v mlieku namočenú a vyžmýkanú žemľu, vajíčko a na troche oleja nadrobno nakrájanú a opečenú cibuľu, asi 5 PL smotany, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a vypracujeme na jednoliatu zmes. Nakoniec do fašírkovej zmesi pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a opäť zamiešame. Na doske vysypanej strúhankou zo zmesi vytvarujeme dva bochníky sekanej.
- Na omáčku orestujeme nadrobno pokrájanú slaninu, na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec cibuľu, ďalej restujeme. Pridáme kôry zbavený a na kolieska nakrájaný citrón. Pridáme dve lyžice horčice a cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Pridáme koreniny. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Prelejeme do pekáča, do stredu uložíme sekanú.
- Hotovú sekanú opatrne vyberieme a omáčku prelejeme späť do hrnca a ešte 40 minút necháme povariť. Potom omáčku dáme do mixéra vymixujeme, pridáme smotanu, prehrejeme, zjemníme maslom a ochutíme soľou a korením alebo citrónovou šťavou. Sekanú nakrájame na plátky a na tanieri prelejeme omáčkou. Podávame so žemľovou knedľou a brusnicami.
|