Domáca sekaná na spôsob „sviečkovej“

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme mleté mäso, pridáme v mlieku namočenú a vyžmýkanú žemľu, vajíčko a na troche oleja nadrobno nakrájanú a opečenú cibuľu, asi 5 PL smotany, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a vypracujeme na jednoliatu zmes. Nakoniec do fašírkovej zmesi pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a opäť zamiešame. Na doske vysypanej strúhankou zo zmesi vytvarujeme dva bochníky sekanej.
  2. Na omáčku orestujeme nadrobno pokrájanú slaninu, na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec cibuľu, ďalej restujeme. Pridáme kôry zbavený a na kolieska nakrájaný citrón. Pridáme dve lyžice horčice a cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Pridáme koreniny. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Prelejeme do pekáča, do stredu uložíme sekanú.
  3. Hotovú sekanú opatrne vyberieme a omáčku prelejeme späť do hrnca a ešte 40 minút necháme povariť. Potom omáčku dáme do mixéra vymixujeme, pridáme smotanu, prehrejeme, zjemníme maslom a ochutíme soľou a korením alebo citrónovou šťavou. Sekanú nakrájame na plátky a na tanieri prelejeme omáčkou. Podávame so žemľovou knedľou a brusnicami.