Kapustová polievka
Kapustová polievka

Domáca kapustnica s hríbami a klobáskou

mysiacik - fotkamysiacik, 3. decembra 2017
Domáca kapustnica s hríbami a klobáskou
Foto: mysiacik

Aj kapustnica je jedlo, ktoré nemože u nás chýbať na Vianoce. Varíme ju vo veľkom 6 litrovom hrnci a rýchlosťou blesku je fuč :D

90 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
štvrť ČL
6 ks
5 ks
4-5 hrstí
4 nožičky
1 ks veľká
2 PL na zahustenie
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Kapustu si dáme do hrnca, ak by bola viac kyslá, tak si ju premyjeme v sitku vodou. Pridáme vývar, ak máme domácu kvasenú kapustu, nemusíme pridávať, ale ak nemáme, pridáme tieto ingrediencie: 6 ks čierneho celého korenia, 5 ks celého nového korenia, štvrť lyžičky celého kmínu a 5 ks bobkového listu. Kapustu osolíme, pridáme trocha mletého korenia, pretlačíme cesnak a necháme variť, asi po pol hodine pridáme hríby, ktoré si však predtým na 15 minút zalejeme horúcou vodou, aby nám napučali. Do polievky dávam aj šťavu, ktorú hríby pustia.

  2. 2

    Necháme kapustnicu variť, keď už sa nám zdá, že je kapusta mäkká, pridáme klobásku, ktorú necháme uvariť, vytiahneme ju a nakrájame na koliečka.

  3. 3

    Medzitým, ako sa nám klobáska varila, si na oleji pripravíme zásmažku z nadrobno nakrájanej cibule a dvoch lyžíc múky, kam potom po vychladnutí pridáme mletú červenú papriku. Osobne mám radšej redšie polievky, ale ak má niekto radšej hustejšie, kľudne môže ešte múky pridať. Ak už máme kapustu mäkkú a klobásku vytiahnutú, zásmažku trocha zriedime s vodou a polievku zahustíme, pridáme nakrájanú klobásku, odkrojíme mäkký chleba a môžme jesť :)

Diskusia k receptu

haji
Dělám podobně, jen klobásu v celku varím spolu s kapustou. Vývar zpravidla z uzeného masa či uzených žeber. Když nevím co od nudy, jednu klobásu nakrájím na kolečka a opeču. Stejně jak kolečka přijdou do kapustnice, ztratí chrumkavost - ale s tím se počítá. Prudce jedlé foto! A tú flašu so sušenými hríbami bych doma chovala jako v bavlnce!! a jen ukazovala VIP návštěvám. Hezký večer a díky za receptík!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia