Dobošové rezy
Dobošové rezy

Dobošové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. mája 2018

Dnešný sviatočný zákusok

20
porcií
60 minút
príprava
5x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g
100 g
2 ks
1 ks
1 bal.
na špic noža
2 PL
Krém:
800 ml
3 bal.
250 g
200 g
100 g
2 PL
Čoko poleva na vrch:
150 g
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si cesto: Múku som preosiala a pridala som ostatné suroviny a zmiesila.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Riadne vypracované cesto som rozvážila na 5 častí.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každý plát som rozvaľkala na veľkosť plechu 27x37 cm na papieri na pečenie a popichala vidličkou. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa každý 5 min. Pozor! Cesto musí byť po upečení biele.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ sa cesto chladilo, pripravila som si krém: V mlieku som vymiešala pudingy a uvarila som hustú kašu.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte do horúcej som nalámala čokoládu a roztopila a nechala vychladiť.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Maslo s práškovým cukrom som vymiešala do peny.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po lyžici som pridávala vychladnutý puding a zmiešala.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K vymiešanému pudingu som pridala koňak a rozdelila ho na 4 časti a uložila do chladničky stuhnúť.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý plát postupne som naplnila krémom a napokon som ho uložila do chladničky a zaťažila 3 kg múky. Ráno som koláč poliala čokoládovou polevou a opäť dala stuhnúť.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Krájala som horúcim nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Dobošové rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

torticka
Izabelka, tento zakusok mam najradsej. Len skoda, ze si tak daleko. Ked ja mam rada zakusky, co iny urobi. Uz je v kk.
mitzy
Izka, tieto rezy mam velmi rada. Mas ich krasne upecene. Ukladam, niekedy ich uz musim urobit :)
rulik
aj ja ich mám rád, len ma odrádza to pečenie plátov, som myslel, že kúpim medové pláty a naplním krémom
torticka
Mne sa zda, ze som videla aj dobosove platy. Ale doma robene su najlepsie. Je to na cloveku, kolko ma casu a aky je sikovny. (to ja teda nie som.). @Rulik (7.5.2018 18:42)

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Izabella929 , do cesta ide aká smotana, sladká alebo kyslá ? Bielu čokoládu si použila kde ?
haji
Zlaté ručičky, krásná práce! Hned bych dala testovací vzoreček.
bubaya
@Rulik (7.5.2018 18:42)

Nekupuj, medové pláty s čokoládovou plnkou nie sú veľmi dobré a od dobošiek majú pomerne ďaleko.
radost
@Rulik (7.5.2018 18:42)

už som kúpila medové pláty i dobošové..ani jedny nie sú chutné..viac nekúpim..
stále viac produktov je pre nás nechutných..
dnes som kúpila Esíčka..nnnoooo..asi mám výbornú pamäť-nie a nie zabudnúť-ako všetko chutilo kedysi..pred "nežnou"
evelynba
Nádherné a určite aj vynikajúce! Kedysi som ich milovala, @izabella929 vyvolala si u mňa spomienky na detstvo a mladosť :-) Mám len takú drobnú poznámku (podotýkam, že to nie je kritika, aby ma zase niekto hneď nezvozil, že mudrujem a recepty nepridávam /nepridávam, lebo nefotím ani foťák nemám/, naopak, skladám klobúk pred Tvojím cukrárskym umením, šikovnosťou a nekonečnou trpezlivosťou), je to skôr taká zaujímavosť pre tých, čo to nevedia: Ako ma naučila moja mama, pravé dobošové rezy, dobošky, nie sú s čokoládovou, ale sú s tvrdou karamelovou polevou na vrchu a preto sa aj tak volajú (dobos= v maďarčine bubeník), lebo po tej poleve sa dalo klopkať ako na bubienok. Ale priznám sa, vždy som mala radšej tieto, tie karamelové sa nedali poriadne krájať ani jesť, musela sa dať dolu tá poleva, inak sa pri pokuse o odhryznutie alebo odkrojenie celý zákusok "rozliezol". Takže toľko. Pekný sviatočný deň všetkým.
izabella929
@dr ,smotanu používam do cesta pochúťkovú..cesto je vláčnejšie a krehkejšie, lebo dobošové rezy sú dosť suché..a bielu čokoládu miešam s horkou, jednak je chuť lepšia a neodrazí sa tak farebne veľmi tmavá..susedka, ktorá ich ochutnala, hovorila, že neboli suché, plnka bola lepšia ako v cukrárenských doboškách...
2x dr a malroxa
izabella929
Raz som ich piekla, ale z medových plátov..mne nechutili...tieto sú originálne od rumunskej priateľky..zabudla som napísať, že smotana pochuťková kyslá, ale nezáleží na tom, dobrá je aj iná..s plátmi sa oplatí pohrať, aj keď musím napísať, že s týmto cestom sa pracuje dobre, nelepí sa a ľahko sa dá vyvaľkať na pečiacom papieri....a podsýpala som múkou minimálne..inak to aj nerada robím, čím menej múky, tým lepšie cesto..@torticka...ve ľmi rada by som ťa ponúkla..je mi ľúto, že nebývaš bližšie..
Ďakujem pekne za vaše komentáre..)ak máte nejaké otázky rada odpoviem, poradím..)
aroooo
niekedy dávno som robievala dobošky, ale zdá sa mi, že to bolo piškótové cesto z 3 vajec na 1 plát, pieklo sa na plechu s papierom a tento nie vždy sa mi podaril dať dole z cesta tak ma to prestalo baviť, niekto spomínal aj na vrch griláš aj to sa mi podarilo, posledný plát cesta / to sa 2 celé cestá rozkrojili na 3 pásy, naplnili a posledný sa potrel karamelom a rýchlo nakrájal na rezy a poukladal na vrch. No keďže sladké nemôžem tak nepečiem, len výnimočne alebo len slané.
1x zahra
zahra
@aroooo (8.5.2018 12:41)

aj u nas sa pecu piskotove. Mama ich sklada aj ako stity alebo piecne poskladane medzi dvomi platmi.
zuzanka1367
@izabellka929 ,skúšala som Tvoj recept na dobošku, neviem sa rozhodnúť, či cesto piškótové, alebo vaľkané, tak vyskúšam obidvoje a potom budem mať v tom jasno. Recept výborný, cesto elastické, mám len 4 pláty, lebo som použila veľký plech, plna chutná, je jej dostatok. Do druhého dňa odmäkli, sú jemné, vláčne, nie je to veru suchár. Za recept ďakujem, je precízne spracovaný.


izabella929
@zuzanka1367 (18.11.2019 07:55)
Zuzanka milá, srdečne ťa pozdravujem a dlho som ťa nikde nevidela..tieto dobošky nikdy nepatrili medzi moje obľúbené zákusky, hlavne kvôli tomu, že ich v cukrárňach predávali také suché..inak tebe sa nádherne vydarili a blahoželám k tvojej tvorbe a verím, že ste si všetci na nich pochutnali..áno piekla som už obidve verzie v snahe posúdiť a teda ochutnať, čo je lepšie..chutili mi oboje a veru dávno som ich nepiekla..možno na Vianoce opäť..Ďakujem ti za krásnu fotku a veľmi si ma potešila..)