Kakaový zákusok
Kakaový zákusok

Dobošové rezy

Jarmila Horváthová
príloha Varecha, 9. decembra 2023
Dobošové rezy
Foto: Shutterstock

Sladká lahôdka, ktorej ani čas neubral na obľube.

20
porcií
60 (+ odstátie) minút
príprava
7 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
3 ks
300 g
50 g
18 g
150 ml
Krém:
1 l
150 g
4 PL
2 bal.
250 g
90 g
Okrem toho:
100 g (alebo čokoláda)
1 PL (alebo maslo)

Online leták

Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme ju do misy. Vmiešame vajcia, práškový cukor a maslo. Pridáme mlieko a vypracujeme cesto.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 5–6 rovnakých častí a každú vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru. Uložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Každú časť pečieme 6–7 minút pri teplote 200 °C. Cesto by malo zostať svetlé. Upečené korpusy necháme vychladnúť.

  3. 3

    Pripravíme krém: V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka a cukru privedieme v hrnci do varu. Počas varu vmiešame pudingovú zmes a múku. Neustále miešame, kým nevznikne hustý, takmer pevný krém. Necháme ho trochu vychladnúť a potom ho vyšľaháme s maslom. Na záver do krému zašľaháme kakao – môžeme odobrať trochu krému a v ňom ho vyšľahať, dať do zvyšku a celé ešte prešľahať.

  4. 4

    Pláty cesta potrieme krémom a navrstvíme na seba. Navrch položíme poslednú vrstvu a zákusok vložíme na 12 hodín do chladničky.

  5. 5

    Potom zákusok polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme podľa návodu, ak použijeme kúpenú polevu. Alebo roztopíme vo vodnom kúpeli tabuľku čokolády s 1 PL tuku a polejeme zákusok ňou. Keď poleva trochu stuhne, nakrájame na rezy a necháme úplne vychladnúť.

Diskusia k receptu

zahra
Robim ine, s piskotovym cestom. nevedela som, ze sa cesto na dobosky hnetie.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Doboška musí mať výšku cesta rovnakú s výškou krému.
adjunkt
Toto má do dobošových rezov ďaleko. Pomer hrúbky korpusov a hrúbky krémovej vrstvy má byť 1:1.