Hortobágyi palacinky podľa mojej babky

irenaw - fotkairenaw, 21. marca 2012
Hortobágyi palacinky podľa mojej babky
Foto: irenaw

Kto jedol babkin perkelt alebo paprikáš, najradšej by si oblízal všetky prsty, tanier aj nožík :O)

6-8
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

paprikáš:
2 ks
1 strúčik
1/2 čl
1-2 ks
2 dl
1 PL
1 PL
1 ks
palacinky:
trošku




Postup

  1. 1

    Babka tieto palacinky síce nerobievala, ale ja si vždy spomeniem na ňu, keď ich pripravujem. Základom je totiž dobrý paprikáš. Trvalo mi dosť dlho, kým som zistila, v čom je zásadný rozdiel medzi mojím a babkiným. Keď sme porovnávali východzie suroviny, boli sme na tom rovnako. Až keď som sa jej zase raz šťažovala, že môj vôbec tak nechutí, tak sa ma opýtala, ako to presne robím. A bolo jej to hneď jasné. Ja som pekne kurča vykostila, zbavila kože, rozporcovala. Krídla, trup a tie kože s kosťami išli do polievky. Reakcia mojej babky: "Ďevča moje, nemóže to mať chuť, keď ti v kastróle nič nezostane." A ja: "Babka, ale takto to len vytiahnem a nemusím to oberať." Babka zalomila rukami: "Chceš mať dobrý paprikáš, alebo čisté ruky?" A tak odvtedy mám ruky špinavé a paprikáš sa podobá na babkin. Dúfam, že je s ním spokojná... Takto si pamätám, ktorý je ktorý: "Paprikáš sa kúštik dlhší volá, aj sa kúštik dlhší robí." Ak sa perkelt prepasíruje, zahustí múkou, zjemní smotanou a ešte krátko povarí, máme paprikáš :O).

  2. 2

    Kurča očistíme, rozporcujeme, stačí na väčšie kusy. Cibuľu a cesnak posekáme na drobno. Opečieme na masti. Pridáme štipľavú papriku pokrájanú na kúsky a tiež opečieme. Pridáme kusy kuraťa. Babka, ktorá si varila len pre seba, robievala z jednotlivých častí kuraťa niekoľko rôznych jedál. Trupy si odložila a teraz ich tiež pridala do hrnca. Jeden alebo dva. Môžete to tiež tak spraviť, ak máte, ja to tak robím :-). Zase to pekne zo všetkých strán opečieme. Poprášime mletou paprikou, osolíme a okoreníme. Podlejeme vodou asi do polovice. Rýchlo privedieme k varu. Zakryjeme a dusíme na veľmi miernom ohni až sa kurča takmer rozpadáva.

  3. 3

    Zatiaľ si upečieme palacinky. Panvicu stačí raz pretrieť olejom, nech sú palacinky upečené nasucho. Neuvádzam množstvá, lebo každý robí palacinky inak, väčšinou od oka. Na každého stravníka počítame dve palacinky.

  4. 4

    Kurča vyberieme na tanier. Šťavu prepasírujeme cez sitko. Sladkú smotanu rozmiešame so solamylom (babka používala múku). Vlejeme do šťavy a krátko povaríme (pri múke trošku dlhšie). Odstavíme.

  5. 5

    Kurča oberieme a mäso zomelieme. Premiešame s trochou hotovej omáčky, aby bola náplň hustá, ale nie suchá. Palacinky naplníme touto zmesou.

  6. 6

    Teraz máme niekoľko možností: 1. Všetko je ešte horúce - palacinky uložíme na tanier a prelejeme omáčkou. 2. Už to nie je horúce - zohrejeme palacinky, zohrejeme omáčku, podávame ako v predchádzajúcom bode. 3. Už to nie je horúce - palacinky uložíme do zapekacej misy, prelejeme časťou omáčky a krátko zapečieme v rúre (viď úvodné foto). Zvyšok omáčky podávame v omáčniku. 4. Ďalší deň - palacinky a omáčku skladujeme zvlášť, pred podávaním si zvolíme spôsob 2. alebo 3. Fotky doplním.

  7. 7

    Treba ešte povedať, že môžete použiť aj sliepku. Bude sa dlhšie variť, ale šťava bude ešte lepšia. Tiež treba povedať, že sťavy sa nerobí veľa, má silnú koncentrovanú chuť a nie je vodnatá. A posledné, tradične sa šťava zahusťuje kyslou smotanou. U nás sa ujala sladká, alebo 1 dl sladkej a 1 dl kyslej. Už vážne končím...

Diskusia k receptu

stefanm
Súťaž :
Asi som sa zamiloval !
Otázka : ..."do koho" ???
a - do teba
b - do perkeltu
c - do tvojej babky
Pomôcka - "Ďevča moje, nemóže to mať chuť, keď ti v kastróle nič nezostane."
alena45
polopatistický recept ako máloktorý. Konečne mám chuť ich urobiť. A Tvoja babka mala veru pravdu, ja tiež robím perkelt len z celých kusov, teda s kosťou a kožou. Super
marijanka712
jedla som ich u priateľov v Maďarsku mne to velmi chutilo oni to mali zapečené v zapekacej miske -bola to harmónia chutí skutočne jemne pikantné a velmi chutné , ved sme konzumovali pravé maďarské jedlo .Priateľka vysvetlovala že v jednotlivých župách je to rôzne všade niečo pridávajú , alebo uberajú tieto boli fantastické a mám pocit , že táto receptúra to vystuhuje. pekné spomienky na babku.
irenaw
@stefanm to je jasné aj bez pomôcky, babka vedela trafiť klinec presne po hlavičke :-). pekné a vtipné spomienky.
irenaw
@alena45 ďakujem. teraz už aj ja veľa vecí viem a robím inak. ale vieš ako je to s tým najmúdrejším kuraťom. povie si, načo to tá stará sliepka robí takto zložito, ja som predsa moderné kura, urobím to jednoduchšie. a milé kura sa učí na vlastných chybách a pomaličky "sliepkovatie". a tak mu svitne, že sliepka predsa mala v mnohom pravdu. teraz moje kura varí minútky na najväčšom horáku a drhne hrnce. kolobeh života... toľko podobenstvo s ríšou hydu :-)))
irenaw
@marijanka712 presne si to opísala, je to jemné a lahodné a trošku pikantné. na babku si spomeniem skoro pri každom varení a pečení. raz mi povedala: "keď robíš koláč musíš dať do neho medzi prsty soli. keď opekáš cibuľu, musíš dať medzi prsty cukru." a tak to robím. verím, že všetky babky predo mnou to už zistili za mňa, prečo je to tak dobre :-)
afataga
vyzera to fantasticky, len trochu piplacka s oberanim kuracata, no mozno sa niekedy premozem :-) a vyskusam po babkovsky :-)
kdesi som citala polemiku co je paprikas a co perkelt a tusim z toho vyslo, ze paprikas je bez smotany a ked tam pridas smotanu je z toho perkelt, tak neviem, mozno sa tu najde odbornik, co nam to vysvetli
cistinka
:-) krásne čítanie...ešte lepší recept...! Ja som ich jedla len raz v živote, ale boli bohovské, určite budú skoro na mojom stole :-)
babav
Niet nad mudru a skusenu babku! O paprikasi s palancinkami pocujem, vdaka tebe ,po prvy raz a recept je na ulozenie....Ja varim podobne ,davam vsetko okrem stiplavej papriky ,kurca nie cele , kupujem len prsia a stehna ,ale kosti a kozu necham pred pecenim na kuskoch kurata .... hotovu stavu tiez pasirujem , servujem s haluskami... teraz uz budem aj aj s palacinkami;-)
letisia
Už viem čo urobím v piatok na posedenie s priateľmi :-)
irenaw
@afataga ja teda dúfam, že som si to dobre zapamätala, lebo som sa stále pýtala babky, ktoré je ktoré. lebo ak nie, tak ma vyťahá za uši až sa znovu stretneme :-). @cistinka nie je to práve rýchlovka, ale stojí za to. a na druhý deň ešte lepšie. @babav s haluškami to je jedna báseň, jedla by som to týždeň a vôbec by mi to nevadilo :o) @letisia držím palce. ďakujem vám všetkým za komentáre.
adkas
skvely receptus, skvele citanie. Ach tie nase babky...:) len skoda, ze ta moja uz nie je:( Paprikas milujem. Trosku narocnejsie s tymi palacinkami, ja vacsinou robim s vajcovymi haluskami. @afataga presne opacne:) paprikas je so smotanou a perkelt je bez smotany. Madari este do perkeltu zvyknu pridavat aj papriku, paradajku a trochu stiplaveho, nie je to podmienkou. V kazdom regione sa vsak vari inak.
bejaja
pekný a dobrý receptík, pripomenulo mi to moju babičku, naše babky mali vychytaných veľa finesov, aby jedlo chutilo lepšie,...
marsis
Afataga, je to presne naopak. Perkelt - z maďarského pörkölni - smažiť teda opekať solené bez múky len s paprikou na cibuli a bez smotany.
Paprikáš je so smotanou. Pravý maďarský aj bez múky, preto sa nepodlieva vodou, mal by byť na vlastnej šťave alebo len s minimom vody, vyžaduje si častú kontrolu a miešanie, varí sa len do zmäknutia mäsa.
Moja mamička robila hortobágyske palacinky aj z teľaciny a tak, že už uvarené mäso posekala na drobno. Upiekla viac palaciniek - aspoň 15.
Ukladala ich v okrúhlej mise na seba a mäso so šťavou na ne hrubo natierala. Na vrchnú palacinku potom naliala ešte 1 smotanu ochutenú soľou a paprikou. Zapečené palacinky sa krájali ako torta a podávala sa k nim zemiaková kaša (pyré) a hlávkový alebo ľadový šalát. Bola to ozajstná mňamka. Dobre sa to robí z väčšieho množstva mäsa tak, že jeden deň je paprikáš s haluškami alebo s vrtuľkami a zo zvyšku (množstvo, ktoré nestačí pre celú rodinu na obed) sú na druhý deň hortobágyske palacinky.
V
irenaw
@adkas aj ja na moju už viac ako 10 rokov spomínam. @alexdidi dobrá inšpirácia, perkelt robievam aj z hovädzieho, ale paprikáš len kurací alebo slepačí. @jody vyzerá to výborne. raz som taký zvyšok naplnila do čerstvých lasagní, aj to bolo skvelé. @marsis to sa mi náramne páči, torta hortobágy :-) najbližšie to vyskúšam. ja robím palacinky prvý deň, keď sa míňajú dorobím halušky.
afataga
dakujem za vysvetlenie, clovek sa uci cely zivot :-)
letisia
No tak som v piatok vyskúšala. Myslela som, že sa mi ani neujde na ochutnanie aspoň malý kúsok, taký úspech mali. Sú naozaj výborné, tá námaha za to stojí.
irenaw
jejej, teším sa teším :O) ďakujem za vyskúšanie a aj za info.
fridecanka
Irenaw určite vyskušam výborný receptík naše BABKYvarily najlepšie jedlá na svetě a my skušame to opakovat.Moja BABKA nás opustila presne pred mesiacom 91 rokou,nikdy na nu nezabudnem je furt so mnou,ach moja BABKA...
irenaw
@fridecanka krásneho veku sa tvoja babka dožila a tebe očividne zostalo veľa krásnych spomienok. ja myslím na babku najmä pri varení veľmi často. bude lepšie, drž sa.
fridecanka
Irenaw dakujem za krasne slova,bude lepšie to hovori aj manžel mame 2 chlapcou a na Tých mam teraz mysliet.
dellawar
Fantastické jedlo. Ja ich mám radšej s bravčovinou. 5 hviezdičiek.
nephilim
@iranaw Tento recept sa tu mihol. V kolónke Pamätáte si? A rozosmiala si ma. "Paprikáš sa kúštik dlhší volá, aj sa kúštik dlhší robí." Tvoja babka a moja prababka by si rozumeli. Moja mi užitočnú radu. "Ďjevčá, prsámi nakojíš ďeťacko. Chlapa ňjé." /Takmer/ fonetický prepis.
Dorazilo teroristické komando. V zložení brat+jeho frája. Sterorizovali domácou vytopenou masťou. Z mangalice. Kvasenou kapustou. Spáchala som iný recept. /Kapusta/ Nespácham palacinky. Ani ja, ani už snúbenec im neholdujeme. Tento paprikáš spácham.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia