Plody bazy čiernej a ich využitie

eldina - fotkaeldina, 7. augusta 2014
Plody bazy čiernej a ich využitie
Foto: eldina

Ked sa povie baza, ako prvé si každý predstaví fantastický sirup z jej kvetov, ale zrelé plody bazy sú tiež nielen zdravé, ale Zobraziť celý popisKed sa povie baza, ako prvé si každý predstaví fantastický sirup z jej kvetov, ale zrelé plody bazy sú tiež nielen zdravé, ale zároveň veľmi chutné, ak viete ako ich pripraviť. Práve sa začína sezóna dozrievania plodov, preto ponúkam pár osvedčených chutných receptov, pripravených tepelnou úpravou, nakoľko sa plody Bazy čiernej nesmú konzumovať surové.

Suroviny

SIRUP:
1 kg
1 kg
1 l
20 g
2 ks
 trochu
LIKÉR Z BOBULIEK:
1 l
7 dcl
700 g
2 dcl alebo vodka
2 dcl
1 ks alebo vanilkový cukor
2 ks
LEKVÁR Z BOBÚĽ č. 1:
1 kg
1 kg želírovací cukor na potrebné množstvo ovocia
1 ks na šťavu
LEKVÁR Z BOBÚĽ č. 2:
1 kg
1 kg želírovací cukor na potrebné množstvo ovocia
1 ks na šťavu
 štupku
 alebo rum (podľa seba)
PROTI ZÁPCHE U DOSPELÝCH:
1 diel
1 diel




Postup

  1. 1

    Sirup z kvetov ste už možno vypili /nie každý si urobí toľko, aby mal na celý rok, prípadne bol tak dobrý, že Vám ho návštevy vypili :) /, preto je práve čas využiť zrelé bobuľky bazy, ktorá má liečivé účinky pri nespavosti, pomáha regulovať stolicu,i zmierňuje kŕče v bruchu, zlepšuje cirkuláciu krvi, prečisťuje ju, bojuje proti rôznym druhom chrípky, pomáha proti zvýšenej teplote, zmierňuje kašeľ, bolesti pri reume, posilňuje imunitný systém...UPOZORNENIE: pri práci so zrelými plodmi bazy používajte rukavice, silno farbia

  2. 2

    SIRUP: Bobuľky umyť, oddeliť od stoniek, dať do hrnca spolu s vodou, nechať povariť 5 minút, potom pridať cukor a ostatné prísady /klinčeky, škoricu a rum aj nemusíte, ide lepšiu príchuť/, stiahnuť z ohňa, nechať všetko rozpustiť, scediť a potom ešte cca 20 minút povariť..teraz pridať kyselinu citrónovú (konzervuje)...naliať do horúcich, vysterilizovaných fliaš a dať do suchého dunstu ../"horúce fľaše"- do vyhriatej trúby na 150°C dajte cca 15 minút fľaše a vrchnáky/.....

  3. 3

    LIKÉR Z BOBULIEK: Bobuľky variť s vodou 30 minút-nestláčať ich, negniaviť, len nechať variť..scediť cez hustú gázu(opäť nič nepasírovať, netlačiť)..do šťavy pridať cukor a vanilku (prípadne aj klinčeky), nechať povariť, kým sa všetko rozpustí..nechať vychladnúť..potom primiešať pálenku a rum...nechať pár dní schované v špajzi..:) čím dlhšie stojí, tým je lepší..podávať chladený či s kúskami ľadu..

  4. 4

    LEKVÁR Z BOBÚĽ č. 1: bobule v hrnci pomágať, pridať cukor a šťavu, povariť a vrelý naliať do horúcich fliaš, zabaliť do suchého dunstu..

  5. 5

    LEKVÁR Z BOBÚĽ č. 2: ako pri čísle 1, len pridať aj štipku škorice, rumovú aromu, či rum/podľa seba/, scediť a naliať do horúcich fliaš, potom do suchého dunstu..

  6. 6

    niektorí zvyknú lekvár piecť v trúbe, ak sa Vám táto možnosť páči-skúste tiež, len na to potrebujete "rímsky hrniec", pri pečení lekváru platí: 1 kg ovocia, 1 h pečenia...pri 3 kg ovocia-3 h pečenia../medzitým sem tam pomiešať/..

  7. 7

    ak si varíte lekvár, môžte pridať aj jablká, hrušky...1 kg bobúľ, 1 kg jabĺk, 700 g-1 kg cukru, šťava z 2 citrónov-postup rovnaký ako vyššie..

  8. 8

    PROTI ZÁPCHE U DOSPELÝCH: rovnaké množstvo bobúľ a jabĺk chvíľu povariť, vymixovať a jesť (možno zmiešať aj s bielym jogurtom), takáto kaša pomáha aj na prečistenie krvi..

  9. 9

    ešte malá rada na záver: ak sa vám teraz do toho nechce a zároveň máte možnosť si nazbierať zrelú bazu, dajte ju do mrazničky, variť lekvár či sirup môžete aj počas dlhých, zimných dní, z množstva, aké si práve vyberiete...

Diskusia k receptu

jozka2
Eldina,velmi dobre,ze si to tu pridala,baza je velmi zdrava a ako pises nie v surovom stave z nej je zdrava aj kora kra a korienky.
smejkad
ten lekvar ma laka, dufam ze pri nom nie su ziadne konzumne obmedzenia ?
mohla by si prosim ta priblizit, ako asi chuti a kde ho pouzivas ?
dakujem :-)
martamm
Varila som lekvár minulý rok, pridala som aj jablká, bol výborný :)
frezia68
Tušila som autora receptu :-) a dávam ***** ,lebo tieto rady sú dobré.
eldina
@smejkad chuť nie je výrazná, že ju k niečomu prirovnáš...a ako píše @martamm , tiež by som radšej pridala ešte nejaké ovocie
prečo..
lebo 1.) nabrať viac bobúľ je fuška..:)
chuť nie je tá baza, ako ked kvitne
a ked sa už s tým hrať, nech je ho viac..:)
obmedzenia nie sú, akurát neviem o tehotenstve, čo sa týka bazy, či je niečo preukázané
použitie::: napr. na linecké koláčiky, farba je úžasná
inak ako bežný lekvár
@jozka2 vidieť, že sa vyznáš, dakujem za koment...
@frezia68 dakujem , vidím, že moja práca pomaly má svoje plody
to ma veľmi teší :)
anna087
Za pohár bobuliek čiernej bazy pridávam aj do pečeného čaju,ktorý sa u nás teší každý rok veľkej obľube :)
eldina
@gabriele ahoj, ano, koštovala som likér na Balkáne a pred dvomi rokmi som robila lekvár
alena45
akurát som išla pridať to víno, @arooo , nech je užitočnosť bazy ešte väčšia.
ula2
Lekvár robievam každý rok,len ja keď ho povarím a pomliagam tak prepasirujem ,lebo je tam veľa semiačok a tie sa rady tlačia pomedzi zuby.
nela88
víno z bazy je vraj výborné pre tých. ktorí majú problém so štítnou žľazou. Ja iba zaváram a používam na studenú piškótovú tortu s kyslou smotanou, nakoľko sa k čučoriedkam nedostanem a iným ovocím mi to nechutí
danja301
ja som robila liker a dzem ,mozem potvrdit,ze su jedinecne,tento rok robim repete
mamula2
Ja som zavarala bazu 1x minuly rok na na manzelove zelanie a tento rok si ju zavaral uz sam, kedze pri 2 detoch nejak nestiham a tiez dal povarenu bazu do vodky...tak som zvedava ako sa muto podarilo :-))
eldina
@mamula2 to je dobrý nápad, s bazou a vodkou..:)
daj potom vedieť, ako šmakovalo!
pripomenulo mi to, ako som vlani robila "šípkovicu"..:) musím aj tento rok, už je pomaly jeseň
amelie
@eldina , robím iba sirup z kvetov bazy, ale toto je bomba:-))) ďakujem, ukladám, v jeseni stopro vyskúšam:-)))
tonicek
Určitě udělám,budu dělat určitě více receptů ze stránek varechy.Určitě to jsou dobré recepty,dám vědět jak všem chutnalo.Díky za ně.
sedlacka
Skúšal niekto z vás robiť ten sirup? Ja som skúsila a bolo to hneď dvakrát - prvý a posledný. Sirup má krásnu farbu, ale to je asi tak to jediné, čo je na ňom krásne. Vôňa a chuť nic moc. Našťastie som na skúšku urobila len z jedného kila bazy, takže tie dva litre, čo mi vyšli nejako využijem.
jujoska
ja uz som ho v minulosti robila. Je to skor liek ako pochutka, tak ho treba brat
1x marcy
radost
sirup z kvetov bazy je temer pre všetkých chutný..
no sirup z plodov má vôňu i chuť ako "liečivka"..ako píše @jujo ška..tak treba k nemu pristupovať..i likér má osobitú chuť i vôňu..i marmeláda..
a treba ho aj rozumne užívať..
kukulienka71
@eldina , super napísané! dostala som fľašku slivkovo-bazového pasírovaného džemu, no je neskutočne dobrý, jeden z najlepších džemov, aké som kedy jedla. Dávam si z neho len za lyžičku, kamarátka ma upozorňovala, že je to liek, znižuje krvný tlak a lieči zápaly a má analgetické účinky, tak fakt opatrne s ním. Určite pôjdeme na bazu niekam do okolia, škoda vynechať tak výbornú plodinu.
hviera
akurát som dokoštovala likér :) je to zaujímavá chuť (tá vôňa pri varení bola neskutočne dobrá )
nabudúci rok skúsim iba s vodkou, bez rumu, ten rum je trochu aromatický na môj vkus




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia