Bazové víno Malaga

aroooo - fotkaaroooo, 26. júna 2011
Bazové víno Malaga
Foto: aroooo

Tento recept mám z knižky Mária Hajková:konzervujeme jednoducho a dobre.Víno som robila dávno,je tmavo červené,ťažké,ale chutné,ja som ho používala hlavne na podlievanie jedál pri Zobraziť celý popisTento recept mám z knižky Mária Hajková:konzervujeme jednoducho a dobre.Víno som robila dávno,je tmavo červené,ťažké,ale chutné,ja som ho používala hlavne na podlievanie jedál pri varení.

30 plus kvasenie minút
príprava

Suroviny

4 litre dozreté čierne bobule
4 litre
na 1 liter šťavy dáme:
250 g
50 g
 kúsok
 trochu voňavý
10 g/ja zázvor mletý trochu/
5 g (na 5 litrov dáme )




Postup

  1. 1

    Bobule čiernej bazy rýchlo premyjeme vodou,oberieme zo stopiek, dáme do čistej nádoby,zalejeme vodou a varíme pol hodiny.Hneď precedíme cez husté plátno a necháme voľne odkvapkať. Šťavu odmeriame, pridáme cukor,hrozienka,celú škoricu,voňavé klinčeky,ďumbier a všetko spolu ešte prevaríme. K vychladnutému pridáme rozdrobené droždie, nalejeme do 5 litrového pohára, zaviažeme celofánom alebo pergamenovým papierom/ja som dala igelit.sáčok/, ktorý predierkujeme a necháme kvasiť na teplom mieste 7 dní. Keď pena zmizne a víno sa ustáli, opatrne ho stočíme do pollitrových fliaš a uložíme na chladné tmavé miesto.Takto pripravené víno má chuť ako "Malaga".Víno podľa receptu pripravila, degustovala a nafotila Alena 45.

Diskusia k receptu

alena45
a ešte aké je zdravé ! Toto určite urobím. Ďakujem tomu, čo tento recept vystrčil.
aroooo
@alena45 , odporúčam, je ozaj dobré, no stačí len trošku, je silné, napíš potom, ako ti to dopadlo.
alena45
bazu čiernu považujem za najvšestrannejší krík a rada ju spracúvam, z kvetu som robila sirupy aj šampanské a z plodov robím džem, šťavy a teraz skúsim aj víno. Ja vlastne alkohol nepijem, a viem, že je to víno silné, ale už sa neviem dočkať, až bude baza zrelá. Táto polozrelá by sa dala zavariť ako kapary, ešte som to neskúsila, načo, keď kapary ani normálne nemám rada. Asi by mi tam vadili jadiera...
aroooo
@alena45 a mohla by si na varechu hodiť ten recept na kapary a do čoho sa vlastne pridávajú?Videla som nejaké rcp na ryby, akú majú chuť? ešte som sa s tým nestretla.
alena45
Kaparčeky z bazy čiernej
Všade, kde sa v kuchyni používajú pravé kapary, môžeme použiť aj túto náhradu z nezrelých plodov bazy čiernej.
Príprava je jednoduchá. Nezrelé bobule zbierame, keď začínajú fialovieť. Vidličkou ich poodtŕhame od stopky a naplníme do malých fľaštičiek. Zaleje sa to sladkokyslým octovým nálevom. Nálev by nemal byť korenený, preto do neho nepridávame ani kôpor, ani cibuľu. Sterilizuje sa to pol hodiny.
Sorry, už neviem odkiaľ mám tento text, mám ho vo svojich dokumentoch už dosť dlho. Nerobila som práve kvôli tým jadierkam.
alena45
prosím, môžem to nechať kvasiť dlhšie, na dovolenke budem 11 dní a keď to nenaložím teraz, tak potom už baza nebude.
aroooo
@alena45 ,celkom kľudne, aspoň to lepšie "sadne"a lepšie sa stočí/stiahne hadičkou/ z toho spodku. Ono je dôležitejšie byť pri tom prvé1-2 dni, keď to dosť mohutne vrie a podložiť to niečím aby to nevytekalo kade-tade.Ja som to raz stáčala aj 2 x, prvý po vykvasení do fliaš a druhý nejako pred Vianocami opatrne, aby ten spodok sa nezmútil a potom je krásne priezračné.No napíš, ako sa vidarilo a chutí.
alena45
hadičku ? bože, dúfam, že to potom zvládnem, hadičku nemám. Kde sa to dá zohnať ? Nemôžem to precediť cez plátno ? Víno som totiž nikdy nerobila.
aroooo
@alena 45, hadičku na sťahovanie vína /a rôznych kvapalín/ asi dostaneš v potrebách pre domácnosť alebo záhradkárskych/je to cca 1 m dlhá a 0,8-1cm dutina gumová hadica/Potom pri sťahovaní si daj to vykvasené víno vyššie, napr. na stoličku a nádobu do čoho budeš sťahovať na zem, /pre lepší spád/ a dávaj pozor, aby koniec hadičky čo je v sťahovanom víne nebol až celkom na dne - v kvasniciach, aby si stiahla len čisté víno.Dalo by sa to možno aj pozbierať polievkovou naberačkou ale opatrne, aby sa ti nezvíril spodok,je to skrátka ako zliať pokazenú malinovku z fľaše, aby spodok ostal nerozvírený na spodku,nie v malinovke/veľmi zlý príklad, ale výstižný/.Ak by si to cedila cez plátno, ten kal by ti cez to asi prešiel a víno by nebolo také krásne a priezračné ako to tu dole vpravo pod nadpisom víno a jedlo
alena45
ďakujem veľmi pekne, takýto popis ja potrebujem na úplne neznáme veci. Dúfam, že keď to budem robiť, budeš niekde na príjme. Lebo ešte stále neviem jedno : 4 litre bazy a 4 litre vody dáme do 5 litrového pohára. Ja si nerobím srandu, a dúfam, že keď to budem robiť, tak to tam vprcem. No musíš si o mne myslieť...
aroooo
@alenka45 , ako píšeš 4 litre bazy a 4 litre vody dáme nie do pohára, ale do hrnca na sporáku, kde to prevaríme ako je uvedené na začiatku receptu.Potom tento maglajz precedíme cez plátno, aby nám ostala len šťava/ja na takéto cedenie používam obliečku starú čistú z malého vankúša, do ktorej to vlejem, zaviažem povesím na varechu medzi 2 stoličky a podložím hrncom, nech to odkvapkáva/ no a z takto získanej šťavy, ktorú si odmerial pokračujem v recepte ďalej, kde na 1 liter šťavy pridám 25 dkg cukor, keď napr. 4 litre tak 1 kg cukor atď.Kľudne keď niečo, napíš, alebo sa Ti pokúsim poslať mailom moje č. tel. a kľudne zavolaj.
alena45
už tomu rozumiem, teším sa a dúfam, že to dobre vyjde. Ďakujem. A predsa, keď robím kvašáky, tam mám vodu až po okraj. Keď dám šťavu do fľaše, tak tiež musí byť po okraj ? Netreba dolievať to, čo sa vypení ?
alena45
arooo, dnes som konečne zliala víno. Ja som ho privoniavala tak pred mesiacom a nezdalo sa mi, zrejme bolo v nejakom štádiu zrenia, ale prišla sestra a hovorí - sem s tým vínom ! Trochu sme sa zliali aj my, je veľmi silné, ale vynikajúce. Sama som prekvapená jeho chuťou, tak som ho rozdelila do štyroch fliaš a tri sú už rozdané a jedna mi zostala. Má len jednu chybu - krájame zeleninu do mrazničky a stále sa podozrivo usmievame. Doporučujem všetkým !
Foto príležitostne pošlem do mailu, aby mal recept nejaký obrázok.
aroooo
ahoj, ale veď si písala, že sa nevydarilo či čo, no ale som rada, že chutí, ja som ho používala hlavne na podlievanie mäsa pri varení, skús,dodá to dobrú chuť a pri nalievaní radšej pomaly @alena 45
alena45
Arooo, ono tak vyzeralo v tej fľaši, neverila som tomu a bála som sa ho ochutnať, na mäso, ktoré skoro vôbec nevarím je ho fakt škoda, veď je to liek ! Najlepší na anémiu.
marianna76
Dievčatá, aj ja sa k vám pripojím.... @aroooo včera mi Alenka toto vínko pripomenula.... Budem sa snažiť, aby vyšlo aj mne spraviť.... Robila som len džemík ale trošku vínka nezaškodí. A navyše potrebujem... Ďakujem
aroooo
@marianna76 držím palce, daj vedieť ako to dopadlo a ako chutí, ja ho dávam prevažne do varenia, kde treba víno/guláš, kuracia pečeň.../, dávno som ho nerobila, možno tento rok a ako si robíla ten džem?
marianna76
@aroooo No, džem som robila, že som dala 2 dcl vody v ňom som varila bazu, asli 2 kg guličiek - keď sa rozvarili, prepasírovala cez sítko a potom ako je na gelfixe 3: 1 ... alebo bez gelfixu, pridám cukor, asi 0,8 kg na tie dva litre, dám do pohárov a sterilizujem, alebo som aj konzervačný prípravok pridala ... to bol zas sirup. Teraz mám už 2 litre guličiek odtrhaných-tak je možné , že spravím dačo. Máme bazy natrhanej, len ju poodtrhať ... aj vinko vyjde... Ďakujem
a kukni, takto s jablkami sa tiež môže, aj tie sme nazbierali, tak keď mi vyjde , aj takýto budeme mať...
 varecha.pravda.sk/recepty/dzem-s-ciernej-bazy-fotorecept/...


a ešte jeden recept:  varecha.pravda.sk/recepty/bazovy-liker-/7121-recept.html...

ja mám vínovicu, možno tak pol litra tam prilejem - miesto rumu
marianna76
Jéj a tento rok sme aspoň skoro začali, postupne nám baza zreje. Tak stihneme toho dosť.
marianna76
koláčik som nestihla , ale baza: víno je v dvoch pohároch, ešte v pondelok hrozienka dodám..., sirup je tiež hotový a džem chladne...
aroooo
si šikovná, ja zajtra najprv musím dať do poriadku záhradku, ak vyjde čas, tak baza, alebo až na druhý týždeň., víno už začína kvasiť?
ancicka
idem ho založiť,som naň zvedava.Ešte som také vínko nerobila.
aroooo
držím palce, nech sa podarí a hlavne chutí... daj potom vedieť
marianna76
Ano, super, mne takéto chutí... ale naozaj sa snažím len trošku... Ďakujem ti za recept a aj Alenke za odporúčanie... ďakujem - možno ešte spravím.
marianna76
A dnes idem zas naň... ako spraviť si ešte raz... veď keď porozdávam.... a našla som krááásnu bazu..
aroooo
no ty si šikovná, ja som to zvykla keď vykvasilo stiahnuť do fliaš a pred Vianocami znovu zliať opatrne aby kal zostal na dne flaše a až potom konzumovať, mám ešte pol litrovú fľašu, mne to najlepšie chutí, keď ním podlejem mäso pri varení.
marianna76
Fajn... ale my sme nevypili všetko ešte, ale je super... nechala som aj vo fľašiach odstáť a zliať, tak teraz mám vo fľašiach pomerne čisté... už som aj porozdávala .... ja som vypila asi 2 štamperlíky... - viem, že sa to má po malých dávkach... len keď zima je dlhá pred nami, vitamínkov bude menej, tak ešte preto spravím.... a akosi málo bazy som si obrala, len liter giličiek... ešte dobre, že sa dá nájsť.... a ďakujem za pripomenutie... využijem aj v kuchyni...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia