Fazuľový dhal

Dhal z fazule mungo s listovým špenátom

Autor receptu: redakcia

Dhal je úžasné strukovinové jedlo. Varí sa často z lúpanej fazule mungo ako očistné jedlo.* Môže sa tiež zriediť vývarom a servírovať ako polievka. My sme ho uvarili z nelúpanej fazule mungo, hustý a s voňavým korením. Zjedol sa do poslednej fazuľky.

4
porcie
30 (+ namáčanie) minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Suchú nelúpanú fazuľu mungo najlepšie deň vopred namočíme do studenej vody a necháme cez noc pri izbovej teplote napučať.
  2. Cibuľu, cesnak a zázvor ošúpeme a všetko nakrájame nadrobno.
  3. V hlbokej panvici zohrejeme kokosový tuk. Prisypeme koriander, rímsku rascu a kurkumu a krátko orestujeme. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor a pri miernej teplote opečieme, až cibuľa zosklovatie.
  4. Nakoniec pridáme napučanú scedenú fazuľu. Zalejeme vývarom a za občasného miešania varíme fazuľu 30 – 40 minút domäkka. Osolíme a dochutíme citrónovou šťavou.
  5. Listy špenátu opláchneme, necháme odkvapkať a primiešame ich k fazuli. Navrch dáme prepustené maslo, prikryjeme a necháme 5 minút pod pokrievkou dôjsť. Hotový dhal posypeme mandľovými lupienkami a sezamom.