Dezert z mliečnej ryže
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton Bratislava, 11. mája 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
120 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
Plnka: | |
100 g |
|
500 ml |
|
150 g |
|
z 1 citrónu |
|
1 ks (alebo vanilkový struk) |
|
500 ml |
|
15 g |
|
100 ml |
|
Ozdoby: | |
400 g |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, pridáme žĺtky, vymiešame a postupne pridávame hladkú múku. Plech vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme naň pripravenú zmes. Pečieme pri 180 °C asi 10 minút a necháme vychladnúť. Z cesta vykrajujeme kruhy s priemerom asi 6 cm (ak nechceme mať dezert v tvare tortičky, cesto môžeme ponechať aj vcelku).
- 2
Ryžu umyjeme a domäkka povaríme so všetkými surovinami okrem smotany, vody a želatíny. Zmes vychladíme. Smotanu vyšľaháme a opatrne spojíme s vychladenou zmesou. Plátkovú želatínu namočíme do vody, kým nezmäkne, dáme ju nahrievať, kým sa úplne nerozpustí a pridáme do pripravenej zmesi. Krém natrieme na cesto.
- 3
Bielu čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre, dávame pozor, aby teplota nevystúpila na viac ako 25 °C. Roztopenú čokoládu rozdelíme v pomere 3 : 1. Do väčšej časti pridáme ružové farbivo, do zvyšnej zelené farbivo. Ružovú čokoládu natierame na pásy z papiera na pečenie (narezané na 4 x 20 cm). Konce papiera spojíme, aby sa vytvoril kruh, dáme do chladničky a necháme stuhnúť. Zelenú čokoládu tiež natrieme na papier na pečenie, z ešte nestuhnutej čokolády vykrajujeme rôzne tvary podľa vlastnej fantázie. Necháme stuhnúť v chladničke. Zo stuhnutých ozdôb odstránime papier, poukladáme ich na vykrojené cesto a plníme vopred pripraveným krémom. Ozdobíme čerstvými jahodami a ozdobami zo zelenej čokolády.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu