Dezert z mliečnej ryže
Autor receptu: redakcia
15 porcií |
90 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup- Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, pridáme žĺtky, vymiešame
a postupne pridávame hladkú múku. Plech vyložíme papierom na pečenie
a rozotrieme naň pripravenú zmes. Pečieme pri 180 °C asi 10 minút a necháme
vychladnúť. Z cesta vykrajujeme kruhy s priemerom asi 6 cm (ak nechceme mať
dezert v tvare tortičky, cesto môžeme ponechať aj vcelku).
- Ryžu umyjeme a domäkka povaríme so všetkými surovinami okrem smotany, vody
a želatíny. Zmes vychladíme. Smotanu vyšľaháme a opatrne spojíme s vychladenou
zmesou. Plátkovú želatínu namočíme do vody, kým nezmäkne, dáme ju nahrievať,
kým sa úplne nerozpustí a pridáme do pripravenej zmesi. Krém natrieme na cesto.
- Bielu čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre, dávame pozor, aby teplota nevystúpila
na viac ako 25 °C. Roztopenú čokoládu rozdelíme v pomere 3 : 1. Do väčšej
časti pridáme ružové farbivo, do zvyšnej zelené farbivo. Ružovú čokoládu natierame
na pásy z papiera na pečenie (narezané na 4 x 20 cm). Konce papiera spojíme,
aby sa vytvoril kruh, dáme do chladničky a necháme stuhnúť. Zelenú čokoládu tiež
natrieme na papier na pečenie, z ešte nestuhnutej čokolády
vykrajujeme rôzne tvary podľa vlastnej fantázie.
Necháme stuhnúť v chladničke. Zo stuhnutých ozdôb
odstránime papier, poukladáme ich na vykrojené cesto
a plníme vopred pripraveným krémom. Ozdobíme čerstvými
jahodami a ozdobami zo zelenej čokolády.
|