Obilninová kaša
Obilninová kaša

Dedova kaša fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 21. júna 2024
Dedova kaša (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to obilninová kaša po našom.

8
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
2 ks
6 - 8 strúčikov
300 g
1 PL
1 KL
1 KL
 (alebo vývar)
3 PL




Postup

  1. 1

    Do menšieho hrnca dáme pohánku a kuskus. Zalejeme vodou asi 1,5 cm nad zrná. Osolíme, dáme strúčik cesnaku, privedieme k varu a potom asi 5 minút pomaly varíme. Necháme to na sporáku. Ono to samé nasaje vodu do seba.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do druhého väčšieho hrnca dáme masť, na to nakrájanú cibuľu a slaninu a smažíme až to začne chytať peknú opečenú farbu. Počas smaženia pridáme rascu a mleté čierne korenie. Do toho na záver ešte dáme nasekaný cesnak. Chvíľu podusíme až zavonia a teraz pridáme medvedí cesnak, premiešame a odstavíme zo sporáku.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na tento základ nasypeme pohánku a kuskus a dobre premiešame. Necháme postať nech sa spoja chute a máme hotovo.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Už len na tanier nejakú uhorku, alebo čalamádu k tomu a dobrú chuť.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Alebo takto.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dedko je trochu trucovitejší a povedal, že nebude jesť to iste na druhy deň. No babka prikývla a dala do misy zvyšok kaše, kyslú kapustu, vajcia a majorán.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko premiešala dala na vymastený pekáč a šup do rúry. Na 190°C na pol hodinu a ľaľa, čo sa z toho vykľulo, takáto dobrota.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A takto bol aj dedko spokojný, že je iné, aj babka že sa všetko zjedlo. Trošku humorne prirovnanie na využitie kaše ak ostane. Ešte obrázok v reze.

    Dedova kaša (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

chemik
Potěšil mně po delším čase nový recept od kvakače. Vyvolávám proto diskusi o chuťovém rozdílu mezi obvyklejší hnědočervenou pohankou a biopohankou, barevně spíše do zelena a dle mne chuťově jemnější. Výslednou chuť kaše lze upravit poměrem s kuskusem dle libosti, ale veganskou formu bez prorostlé slaninky a česneku bych ani nezkoušel :-))
sracz
Náhodou, to nemusí byť vôbec zlé. My (aj s mojou prišahanou) sme odchovaní na tzv. gadžovských jedlách a podned ich varievam. Ja si Tvoje dielo, vážený @Kvakac ukladám ako "extra lakokocinku" aj ako prílohu ku bársčomu! Vďaka za inšpiráciu!!!
bugout
Skôr to vyzerá ako "rizoto" a nie kaša. Ja som robieval takéto niečo ale v jednom hrnci zo zmesi ryža, bulgur, pohánka..... Apropo kuskus som nikdy nevaril (teda klasický kuskus, izraelský sa varí), ani sa variť nemá, on si udrží formu ako máš na foto? Alebo ten var ho má naschvál rozvariť aby to bolo kašovité...? Lebo na foto vyzerá, že vcelku drží tvar.
haji
Hmm, pěkný receptík, tak trochu výzva pro mě, bo kuskus není můj šálek kávy. Ale varianta pro dedka na druhý den, ta píše! Krásné pozdravení k vám, milý @kvakac !
kvakac
Ďakujem vám všetkým. Som rád milá @haji že si sa ozvala. Skús si pozrieť aj druhu kašu na sladko babkinu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia