Kaša mojej babky fotorecept
Foto: kvakac
Je to sladká obilninová kaša.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Sušené slivky nakrájané na štvrtky dáme do misy. Na to nalejeme rum a med. Nasypeme mletú škoricu a zalejeme horúcou vodou, toľko aby to bolo všetko ponorené. Necháme pôsobiť 15 minút. Občas premiešame.
-
2
Pripravíme si pohánku a kuskus a mak s cukrom.
-
3
Do 3 l hrnca vylejeme namočené slivky aj s nálevom. Na to dáme pohánku a kuskus. Zalejeme horúcou vodou toľko, že po povrch hrnca ostanú asi 4 cm. Varíme pokiaľ nám to nezačne hustnúť. Toľko aby to bolo ešte trochu riedke. Ono to potom zhustne. Počas varenia pridáme do hrnca maslo. Odstavíme zo sporáku.
-
4
Pripravíme si misky, do nich na spodok nasypeme po troche maku s cukrom. Naberačkou dávame hmotu a postupne posýpame makom.
-
5
Na vrch dáme najviac maku s cukrom, ono to na tom horúcom pekne vsiakne.
-
6
Takto si to moji starí rodičia podelili. Dedko slanú kašu (recept pred týmto) a babka na sladko.
Asi to skúsim dať aj na iné obilné kaše alebo na krupičnú … čo povieš, mohlo by to byť?
( Inak, máš modernú babku … naša babka kuskus veru nepoznala. )