Daal (polievka z červenej šošovice)
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 27. novembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
V indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by malo obsahovať všetky chute. Zobraziť celý popisV indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by malo obsahovať všetky chute. Väčšinou sa na vyváženie jedál pridávajú k hlavnému jedlu prílohy ako napríklad čatní či iné omáčky.
porcie
príprava
Suroviny
180 g |
|
700 ml |
|
3 ks menšie |
|
2 ČL |
|
1/2 ks |
|
2 strúčiky |
|
Zmes korenín: | |
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
z 1 citróna |
|
|
|
8 lístkov |
|
Postup
-
1
Premytú šošovicu zalejeme vodou a varíme domäkka asi 10 minút. Paradajky oblanšírujeme, zbavíme šupiek, rozmixujeme a odložíme.
- 2
V hlbšej panvici alebo hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, dávame pozor aby nezhnedol, stačí jedna minúta. Pridáme všetko korenie a čili a ešte asi 2–3 minúty miešame.
- 3
Do zmesi pridáme šošovicu aj s vodou, dosolíme a varíme ešte 10 minút. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, pridáme rozmixované paradajky a ešte 3–5 minút povaríme. Ak máme čerstvé lístky, môžeme na tanieri posypať koriandrom.
Tiež Šošovicová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu