Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Daal (polievka z červenej šošovice)

Akshay Kumar Dixit
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 27. novembra 2020
Daal (polievka z červenej šošovice)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

V indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by malo obsahovať všetky chute. Zobraziť celý popisV indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by malo obsahovať všetky chute. Väčšinou sa na vyváženie jedál pridávajú k hlavnému jedlu prílohy ako napríklad čatní či iné omáčky.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

180 g
700 ml
3 ks menšie
2 ČL
1/2 ks
2 strúčiky
Zmes korenín:
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ks
1 ČL
1 ČL
z 1 citróna
8 lístkov




Postup

  1. 1

    Premytú šošovicu zalejeme vodou a varíme domäkka asi 10 minút. Paradajky oblanšírujeme, zbavíme šupiek, rozmixujeme a odložíme.

  2. 2

    V hlbšej panvici alebo hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, dávame pozor aby nezhnedol, stačí jedna minúta. Pridáme všetko korenie a čili a ešte asi 2–3 minúty miešame.

  3. 3

    Do zmesi pridáme šošovicu aj s vodou, dosolíme a varíme ešte 10 minút. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, pridáme rozmixované paradajky a ešte 3–5 minút povaríme. Ak máme čerstvé lístky, môžeme na tanieri posypať koriandrom.

Diskusia k receptu