Daal (polievka z červenej šošovice)
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 27. novembra 2020

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
V indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by malo obsahovať všetky chute. Zobraziť celý popisV indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by malo obsahovať všetky chute. Väčšinou sa na vyváženie jedál pridávajú k hlavnému jedlu prílohy ako napríklad čatní či iné omáčky.
porcie
príprava
Suroviny
| 180 g |
|
| 700 ml |
|
| 3 ks menšie |
|
| 2 ČL |
|
| 1/2 ks |
|
| 2 strúčiky |
|
| Zmes korenín: | |
| 1/2 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1 ks |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| z 1 citróna |
|
|
|
|
| 8 lístkov |
|
Postup
-
1
Premytú šošovicu zalejeme vodou a varíme domäkka asi 10 minút. Paradajky oblanšírujeme, zbavíme šupiek, rozmixujeme a odložíme.
- 2
V hlbšej panvici alebo hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, dávame pozor aby nezhnedol, stačí jedna minúta. Pridáme všetko korenie a čili a ešte asi 2–3 minúty miešame.
- 3
Do zmesi pridáme šošovicu aj s vodou, dosolíme a varíme ešte 10 minút. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, pridáme rozmixované paradajky a ešte 3–5 minút povaríme. Ak máme čerstvé lístky, môžeme na tanieri posypať koriandrom.
Tiež Šošovicová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu