Šošovicová polievka
Daal (polievka z červenej šošovice)
Autor receptu: redakcia
V indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by
malo obsahovať všetky chute.* Väčšinou sa na
vyváženie jedál pridávajú k hlavnému jedlu
prílohy ako napríklad čatní či iné omáčky.
Postup
- Premytú šošovicu zalejeme vodou a varíme domäkka asi 10 minút. Paradajky oblanšírujeme, zbavíme šupiek, rozmixujeme a odložíme.
- V hlbšej panvici alebo hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, dávame pozor aby nezhnedol, stačí jedna minúta. Pridáme všetko
korenie a čili a ešte asi 2–3 minúty miešame.
- Do zmesi pridáme šošovicu aj s vodou, dosolíme a varíme ešte 10 minút. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, pridáme rozmixované paradajky a ešte 3–5 minút povaríme. Ak máme čerstvé lístky, môžeme na tanieri posypať koriandrom.