Šošovicová polievka

Daal (polievka z červenej šošovice)

Autor receptu: redakcia

V indickej kuchyni sa jedlo delí podľa piatich chutí – sladké, slané, korenisté, horké a kyslé. Správne vyvážené indické jedlo by malo obsahovať všetky chute.* Väčšinou sa na vyváženie jedál pridávajú k hlavnému jedlu prílohy ako napríklad čatní či iné omáčky.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Premytú šošovicu zalejeme vodou a varíme domäkka asi 10 minút. Paradajky oblanšírujeme, zbavíme šupiek, rozmixujeme a odložíme.
  2. V hlbšej panvici alebo hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, dávame pozor aby nezhnedol, stačí jedna minúta. Pridáme všetko korenie a čili a ešte asi 2–3 minúty miešame.
  3. Do zmesi pridáme šošovicu aj s vodou, dosolíme a varíme ešte 10 minút. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, pridáme rozmixované paradajky a ešte 3–5 minút povaríme. Ak máme čerstvé lístky, môžeme na tanieri posypať koriandrom.