Cvikla so šľahanou bryndzou a s pečenými orechmi

Jardo Žídek
šéfkuchár, 13. marca 2023
Cvikla so šľahanou bryndzou a s pečenými orechmi
Foto: Jardo Žídek
4
porcie

Suroviny

Šlahaná bryndza:
60 ml
180 ml (33 %)
1 g
300 g
2 PL
Pečená cvikla:
1 ks (väčšia)
 (alebo jablčný)
Kvasená cvikla:
1 ks
2 %
Pečené vlašské orechy:
150 g
1 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Kvasená cvikla: Cviklu očistíme a nakrájame na tenké plátky, zalejeme 2 % soľným roztokom, zaťažíme a necháme asi 2–3 týždne kvasiť. Ak si chceme toto jedlo vychutnať skôr, môžeme prípadne kvasenú cviklu kúpiť.

  2. 2

    Šľahaná bryndza: Do hrnca dáme mlieko, smotanu a agar, necháme zovrieť a rozmiešame. Potom pridáme bryndzu a vyžmýkanú želatínu napučanú v ľadovej vode. Teplú zmes mixujeme dohladka a necháme tuhnúť asi 6 hodín. Potom metličkou vyšľaháme na hladký krém.

  3. 3

    Pečená cvikla: Cviklu zabalíme do alobalu s kvapkou olivového oleja, štipkou soli a korenia. V predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 40–60 minút domäkka. Upečenú cviklu nakrájame a pokvapkáme slnečnicovým olejom a malinovým alebo jablčným octom.

  4. 4

    Pečené vlašské orechy: Bielok vyšľaháme bielok s koreninami a s cukrom. Premiešame s orechmi a dáme na plech na papier na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.

  5. 5

    Všetky ingrediencie pripravíme na tanier, na záver môžeme cviklu s bryndzou posypať semienkami z granátového jablka a mikrobylinkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia