Medovníkový veniec
mesačník Varecha, dnes 13:30

Foto: Kulinární studio MAFRA
Sladko rozvoniavajúca dekorácia.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto na medovníky: | |
| 375 g |
|
| 1 ČL |
|
| 3 ČL |
|
| 175 g jemný |
|
| 120 g studené |
|
| 5 PL |
|
| 1 ks |
|
| Na dekorovanie: | |
| 200 g (hotová v tube) |
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 180 °C, nastavíme horný a spodný ohrev a 3–4 veľké plechy vystelieme papierom na pečenie.
- 2
Do veľkej misy dáme hladkú múku, jedlú sódu, mletý zázvor, trstinový cukor a studené maslo nakrájané na kocky. Prstami spracujeme suroviny do konzistencie mrveničky. Pridáme med a vajce a miešame vareškou alebo rukami, kým sa cesto nespojí.
- 3
V mise cesto jemne premiesime, aby sme získali hladké cesto.
- 4
Pracovnú plochu poprášime múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Vykrojíme kruh s priemerom 25 cm a z jeho stredu vykrojíme kruh s priemerom 15 cm (na vykrojenie môžeme použiť tortové formy). Kruh položíme na plech s papierom.
- 5
Zvyšné cesto znovu vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky. Použijeme vykrajovače hviezd (prípadne vločiek) s priemerom 10 cm, 7 cm a 4 cm, aby sme mali rôzne veľkosti. Ukladáme ich na plechy podľa veľkosti (kvôli rovnakým časom pečenia).
- 6
Pečieme vo vyhriatej rúre: veľký kruh 15–18 minút, väčšie medovníky 11–12 minút a menšie medovníky 8–9 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
- 7
Na medovníky nanesieme bielkovú polevu – môžeme len po okrajoch.
- 8
Keď sú medovníky pripravené, náhodne ich vrstvíme na základný kruh, pričom ako lepidlo používame bielkovú polevu. Opakujeme, až kým nevznikne pekný veniec.
Tiež veniec:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2







Diskusia k receptu