Medovníkový veniec
Medovníkový veniec

Medovníkový veniec

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 13:30
Medovníkový veniec
Foto: Kulinární studio MAFRA

Sladko rozvoniavajúca dekorácia.

1 ks
porcia
30 (+ zdobenie) minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto na medovníky:
375 g
1 ČL
3 ČL
175 g jemný
120 g studené
5 PL
1 ks
Na dekorovanie:
200 g (hotová v tube)



Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 180 °C, nastavíme horný a spodný ohrev a 3–4 veľké plechy vystelieme papierom na pečenie.

  2. 2

    Do veľkej misy dáme hladkú múku, jedlú sódu, mletý zázvor, trstinový cukor a studené maslo nakrájané na kocky. Prstami spracujeme suroviny do konzistencie mrveničky. Pridáme med a vajce a miešame vareškou alebo rukami, kým sa cesto nespojí.

  3. 3

    V mise cesto jemne premiesime, aby sme získali hladké cesto.

  4. 4

    Pracovnú plochu poprášime múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Vykrojíme kruh s priemerom 25 cm a z jeho stredu vykrojíme kruh s priemerom 15 cm (na vykrojenie môžeme použiť tortové formy). Kruh položíme na plech s papierom.

  5. 5

    Zvyšné cesto znovu vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky. Použijeme vykrajovače hviezd (prípadne vločiek) s priemerom 10 cm, 7 cm a 4 cm, aby sme mali rôzne veľkosti. Ukladáme ich na plechy podľa veľkosti (kvôli rovnakým časom pečenia).

  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre: veľký kruh 15–18 minút, väčšie medovníky 11–12 minút a menšie medovníky 8–9 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.

  7. 7

    Na medovníky nanesieme bielkovú polevu – môžeme len po okrajoch.

  8. 8

    Keď sú medovníky pripravené, náhodne ich vrstvíme na základný kruh, pričom ako lepidlo používame bielkovú polevu. Opakujeme, až kým nevznikne pekný veniec.

Diskusia k receptu