Cuketové lievance s pošírovaným vajíčkom a uhorkou
šéfkuchár Hotela Pod lipou v Modre–Harmónii, 31. augusta 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
Cuketové lievance: | |
200 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
8 g |
|
1 ks |
|
50 ml |
|
|
|
Kôprový olej: | |
50 g |
|
30 ml (slnečnicový alebo repkový) |
|
30 ml |
|
|
|
Syrová posýpka: | |
40 g |
|
40 g |
|
|
|
z 1 biocitróna |
|
|
|
Pošírované vajcia: | |
4 ks |
|
2 PL |
|
500 ml |
|
štipka |
|
Okrem toho: | |
80 g |
|
60 g |
|
20 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Cuketové lievance: Cuketu nastrúhame najemno, osolíme a necháme postáť 10 minút. Vytlačíme z nej vodu, pridáme múky, kypriaci prášok, vajce, soľ a mlieko. Vymiešame cesto a na miernom ohni pečieme v panvici na lievance – z jednej strany 4–5 minút.
- 2
Kôprový olej: Kôpor ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody a potom ho ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, osušíme. Oleje zmiešame a dáme do nich kôpor. Všetko rozmixujeme a presedíme cez jemné sitko. Dochutíme soľou.
- 3
Syrová posýpka: Na suchej panvici opečieme panko strúhanku, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný syr a osolíme podľa chuti.
- 4
Pošírované vajcia: Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou. Takto pripravíme 4 pošírované vajcia.
- 5
Do stredu taniera dáme cuketový lievanec, naň na tenké plátky nakrájanú uhorku dochutenú octom, soľou a cukrom. Na ňu položíme pošírované vajíčko a posypeme syrovou zmesou. Pridáme jogurt a pokvapkáme kôprovým olejom. Môžeme ozdobiť kôprom a jedlými kvetmi.
Tiež cuketové lievance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu