Cuketové lievance
Cuketové lievance

Cuketové lievance s pošírovaným vajíčkom a uhorkou

Marcel Bugaj
šéfkuchár Hotela Pod lipou v Modre–Harmónii, 31. augusta 2021
Cuketové lievance s pošírovaným vajíčkom a uhorkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Cuketové lievance:
200 g
30 g
30 g
8 g
1 ks
50 ml
Kôprový olej:
50 g
30 ml (slnečnicový alebo repkový)
30 ml
Syrová posýpka:
40 g
40 g
z 1 biocitróna
Pošírované vajcia:
4 ks
2 PL
500 ml
štipka
Okrem toho:
80 g
60 g
20 ml




Postup

  1. 1

    Cuketové lievance: Cuketu nastrúhame najemno, osolíme a necháme postáť 10 minút. Vytlačíme z nej vodu, pridáme múky, kypriaci prášok, vajce, soľ a mlieko. Vymiešame cesto a na miernom ohni pečieme v panvici na lievance – z jednej strany 4–5 minút.

  2. 2

    Kôprový olej: Kôpor ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody a potom ho ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, osušíme. Oleje zmiešame a dáme do nich kôpor. Všetko rozmixujeme a presedíme cez jemné sitko. Dochutíme soľou.

  3. 3

    Syrová posýpka: Na suchej panvici opečieme panko strúhanku, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný syr a osolíme podľa chuti.

  4. 4

    Pošírované vajcia: Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou. Takto pripravíme 4 pošírované vajcia.

  5. 5

    Do stredu taniera dáme cuketový lievanec, naň na tenké plátky nakrájanú uhorku dochutenú octom, soľou a cukrom. Na ňu položíme pošírované vajíčko a posypeme syrovou zmesou. Pridáme jogurt a pokvapkáme kôprovým olejom. Môžeme ozdobiť kôprom a jedlými kvetmi.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia