Cuketové lievance

Cuketové lievance s pošírovaným vajíčkom a uhorkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cuketové lievance: Cuketu nastrúhame najemno, osolíme a necháme postáť 10 minút. Vytlačíme z nej vodu, pridáme múky, kypriaci prášok, vajce, soľ a mlieko. Vymiešame cesto a na miernom ohni pečieme v panvici na lievance – z jednej strany 4–5 minút.
  2. Kôprový olej: Kôpor ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody a potom ho ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, osušíme. Oleje zmiešame a dáme do nich kôpor. Všetko rozmixujeme a presedíme cez jemné sitko. Dochutíme soľou.
  3. Syrová posýpka: Na suchej panvici opečieme panko strúhanku, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, nastrúhaný syr a osolíme podľa chuti.
  4. Pošírované vajcia: Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou. Takto pripravíme 4 pošírované vajcia.
  5. Do stredu taniera dáme cuketový lievanec, naň na tenké plátky nakrájanú uhorku dochutenú octom, soľou a cukrom. Na ňu položíme pošírované vajíčko a posypeme syrovou zmesou. Pridáme jogurt a pokvapkáme kôprovým olejom. Môžeme ozdobiť kôprom a jedlými kvetmi.