Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami fotorecept

boise - fotkaboise, 9. augusta 2013
Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept)
Foto: boise

Mali sme chuť na zmrzlinu. Tak som zašla do obchodu. Kopec krásnych obalov. Vyberám ten najkrajší, smotanová zmrzlina vanilková. Čiste zo zvyku si čítam zloženie. Rastlinný tuk, glukózovo-fruktózový sirup, vanilková aróma. A taká bola pohľadná. Beriem druhú, tretiu, nikde cukor, nikde smotana. Smútok ma premkol. Všetky majú kopec divných ingrediencií. A tak som si spravila vlastnú. Tiež s divnou ingredienciou :)

45 minút
príprava

Suroviny

200 g
200 ml
360 ml
100 g
1 ks
1 ČL
1/4 ČL
1 hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si cuketu. Ak máte staršiu, ktorá ma jadierka, tak tie vyberte. Odložte si ich a uvarte z nich napríklad báchovú polievku, ktorú mám v receptoch ;)

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cuketu nastrúhame na veľkých slzičkách.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do menšieho hrnca dáme cuketu, cukor, útroby vanilkového struku, mlieko, smotanu, soľ a mletú škoricu a dáme variť.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa to varí, nasekáme si mandle a na sucho ich opražíme na panvici. Ja najradšej používam oblečené mandle a potom ich obarím, vyzliekam...Ale včera som doma objavila už vyzlečené jedince, tak som použila tie. Netuším kde sa u mňa vzali...

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď cuketa zmäkne, zmes vychladíme vo vodnom kúpeli.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozmixujeme na cimprcampr. (A zakydáme čo sa zakydať dá. Lebo nedá sa aj fotiť jednou rukou aj druhou mixovať. Aspoň mne zjavne nie.)

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vylejeme do misky, prisypeme opražené mandle, premiešame a dáma do mrazáku. Ja som to občas z mrazáku vybrala a premiešala. Čiste zo zvedavosti. A preto, aby mandle nepadli na dno.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po dlhých hodinách čakania máme hotovo. Desať minút pred podávaním presuňte zmrzlinu do chladničky. Lebo inak budete len smutne pozerať. Inak sa nedá koťuha vypáčiť z nádobky. Posypeme na sucho opraženými mandľami a podávame.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Dezerty, Zmrzlina

Diskusia k receptu

methi
Cviklovu som uz podla Adriky robila a bola vynikajuca. Aj tato sa mi pozdava.
malinka711
ja sa nestačím čudovať, čo sú niektorí varecháči ešte schopní vymyslieť z tej cukety :D
boise
@malinka711 to je kombinacia tepla, pretlaku cukety v chladnicke a intenzivneho hladania ako sa vlastne zmrzka robi :D
mariamka
@boise super si to vymyslela :) este ma napadlo smotanu vyslahat zvlast a do nej pridat vychladnutu cuketovu zmes, mozno by to nebolo take "kamenne" ktovie :) to len cisto teoretizujem, tiez rada vymyslam:) ale inak parada, zdrave letne maskrtenie 5*
boise
@mariamka ja som nikdy ziadnu zmrzku nerobila, len raz nanuky...toto som pokombinovala vsetko mozne co som nasla na nete o priprave zmrzliny :D ale ja mam z mrazaku aj kupovanu zmrzku taku kamennu, asi mi to mrazi viac jak by malo :D ale ten napad sa mi paci, nabuduce vyskusam aj tak :) aspon cast smotany vyslahat...
lusinkab
Cuketu robim na vsetky mozne sposoby ale zmrzlina ma z nej veru nenapadla :-) ta tvoja vyzera lakavo
marikahr
Teda toto by ma nenapdlo; ja mam este stale cuketu zaradenu v slanych jedlach
Ale palec hore za improvizaciu :-)
Chcela by som to ochutnat, ale som leniva absolvovat cely postup! nepozves ma? Cuketu prinesiem :D
boise
@marikahr pozvem len prosim nenos cuketu :D :D Mna napadlo ci sa da take nieco spravit a nasla som na zahranicnom blogu podobny recept, len som to upravila podla seba :) Ako som pisala robenie zmrzliny je pre mna spanielskou dedinou, takze postup som musela odkukat ;)
luss44
vidno že cuketa má všelijaké využitie... ja som robila predvčerom zmrzku zo šlahačky a bieleho jogurtu + ríbezle a višňový džem, smotanu som vyšlahala a aj tak to bolo zmrznuté na kosť, miešala som to vidličkou každú 1/2 hodinu, ale chuťovo bola výborná a keď sa trochu ohriala v miske pri izbovej teplote 29 st. :))) bola akurát.
boise
@luss44 ano, aj pri mojej izbovej teplote 32 stupnov krasne povolila :D ;) Tiez som to miesala az kym som nesla spat kazdych 45 minut :) A za kazdym ochutnavala :)
afataga
veru, trochu divna ingrediencia :-) zaujimalo by ma, ako chuti, s tymi v obchode mas pravdu, ja ked najdes taku, kde je smotana, aj v tej su ecka, sojovy lecitin a pod. fajnovosti, dobre si urobila
izabella929
haha,ani som sa nemýlila, keď som napísala, že z cukiny bude aj zmrzka...) no môže to mať zaujímavú chuť.-)
irenaw
v poslednej dobe sa vyslovene teším, čo tu nájdem za cuketové prekvapenia, páči sa mi to :-)
ankabanka
kedze cuketa je velmi vodnata s pridanim tiez kupenskeho "vodnateho mlieka" dokaze slahacka vsetko zjemnit alebo ostane zmrzlina s ladovvyni krystalikmi chrunkava?