Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami fotorecept

boise - fotkaboise, 9. augusta 2013
Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept)
Foto: boise

Mali sme chuť na zmrzlinu. Tak som zašla do obchodu. Kopec krásnych obalov. Vyberám ten najkrajší, smotanová zmrzlina vanilková. Čiste zo zvyku si čítam Zobraziť celý popisMali sme chuť na zmrzlinu. Tak som zašla do obchodu. Kopec krásnych obalov. Vyberám ten najkrajší, smotanová zmrzlina vanilková. Čiste zo zvyku si čítam zloženie. Rastlinný tuk, glukózovo-fruktózový sirup, vanilková aróma. A taká bola pohľadná. Beriem druhú, tretiu, nikde cukor, nikde smotana. Smútok ma premkol. Všetky majú kopec divných ingrediencií. A tak som si spravila vlastnú. Tiež s divnou ingredienciou :)

45 minút
príprava

Suroviny

200 g
200 ml
360 ml
100 g
1 ks
1 ČL
1/4 ČL
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cuketu. Ak máte staršiu, ktorá ma jadierka, tak tie vyberte. Odložte si ich a uvarte z nich napríklad báchovú polievku, ktorú mám v receptoch ;)

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cuketu nastrúhame na veľkých slzičkách.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do menšieho hrnca dáme cuketu, cukor, útroby vanilkového struku, mlieko, smotanu, soľ a mletú škoricu a dáme variť.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa to varí, nasekáme si mandle a na sucho ich opražíme na panvici. Ja najradšej používam oblečené mandle a potom ich obarím, vyzliekam...Ale včera som doma objavila už vyzlečené jedince, tak som použila tie. Netuším kde sa u mňa vzali...

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď cuketa zmäkne, zmes vychladíme vo vodnom kúpeli.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozmixujeme na cimprcampr. (A zakydáme čo sa zakydať dá. Lebo nedá sa aj fotiť jednou rukou aj druhou mixovať. Aspoň mne zjavne nie.)

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vylejeme do misky, prisypeme opražené mandle, premiešame a dáma do mrazáku. Ja som to občas z mrazáku vybrala a premiešala. Čiste zo zvedavosti. A preto, aby mandle nepadli na dno.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po dlhých hodinách čakania máme hotovo. Desať minút pred podávaním presuňte zmrzlinu do chladničky. Lebo inak budete len smutne pozerať. Inak sa nedá koťuha vypáčiť z nádobky. Posypeme na sucho opraženými mandľami a podávame.

    Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

methi
Cviklovu som uz podla Adriky robila a bola vynikajuca. Aj tato sa mi pozdava.
malinka711
ja sa nestačím čudovať, čo sú niektorí varecháči ešte schopní vymyslieť z tej cukety :D
boise
@malinka711 to je kombinacia tepla, pretlaku cukety v chladnicke a intenzivneho hladania ako sa vlastne zmrzka robi :D
mariamka
@boise super si to vymyslela :) este ma napadlo smotanu vyslahat zvlast a do nej pridat vychladnutu cuketovu zmes, mozno by to nebolo take "kamenne" ktovie :) to len cisto teoretizujem, tiez rada vymyslam:) ale inak parada, zdrave letne maskrtenie 5*
boise
@mariamka ja som nikdy ziadnu zmrzku nerobila, len raz nanuky...toto som pokombinovala vsetko mozne co som nasla na nete o priprave zmrzliny :D ale ja mam z mrazaku aj kupovanu zmrzku taku kamennu, asi mi to mrazi viac jak by malo :D ale ten napad sa mi paci, nabuduce vyskusam aj tak :) aspon cast smotany vyslahat...
lusinkab
Cuketu robim na vsetky mozne sposoby ale zmrzlina ma z nej veru nenapadla :-) ta tvoja vyzera lakavo
marikahr
Teda toto by ma nenapdlo; ja mam este stale cuketu zaradenu v slanych jedlach
Ale palec hore za improvizaciu :-)
Chcela by som to ochutnat, ale som leniva absolvovat cely postup! nepozves ma? Cuketu prinesiem :D
boise
@marikahr pozvem len prosim nenos cuketu :D :D Mna napadlo ci sa da take nieco spravit a nasla som na zahranicnom blogu podobny recept, len som to upravila podla seba :) Ako som pisala robenie zmrzliny je pre mna spanielskou dedinou, takze postup som musela odkukat ;)
luss44
vidno že cuketa má všelijaké využitie... ja som robila predvčerom zmrzku zo šlahačky a bieleho jogurtu + ríbezle a višňový džem, smotanu som vyšlahala a aj tak to bolo zmrznuté na kosť, miešala som to vidličkou každú 1/2 hodinu, ale chuťovo bola výborná a keď sa trochu ohriala v miske pri izbovej teplote 29 st. :))) bola akurát.
boise
@luss44 ano, aj pri mojej izbovej teplote 32 stupnov krasne povolila :D ;) Tiez som to miesala az kym som nesla spat kazdych 45 minut :) A za kazdym ochutnavala :)
afataga
veru, trochu divna ingrediencia :-) zaujimalo by ma, ako chuti, s tymi v obchode mas pravdu, ja ked najdes taku, kde je smotana, aj v tej su ecka, sojovy lecitin a pod. fajnovosti, dobre si urobila
izabella929
haha,ani som sa nemýlila, keď som napísala, že z cukiny bude aj zmrzka...) no môže to mať zaujímavú chuť.-)
irenaw
v poslednej dobe sa vyslovene teším, čo tu nájdem za cuketové prekvapenia, páči sa mi to :-)
ankabanka
kedze cuketa je velmi vodnata s pridanim tiez kupenskeho "vodnateho mlieka" dokaze slahacka vsetko zjemnit alebo ostane zmrzlina s ladovvyni krystalikmi chrunkava?