Cuketová zmrzlina so škoricou a mandľami (fotorecept)
Autor receptu: boise
Mali sme chuť na zmrzlinu. Tak som zašla do obchodu. Kopec krásnych obalov. Vyberám ten najkrajší, smotanová zmrzlina vanilková. Čiste zo zvyku si čítam zloženie. Rastlinný tuk, glukózovo-fruktózový sirup, vanilková aróma. A taká bola pohľadná. Beriem druhú, tretiu, nikde cukor, nikde smotana. Smútok ma premkol. Všetky majú kopec divných ingrediencií. A tak som si spravila vlastnú. Tiež s divnou ingredienciou :)
Postup
- Pripravíme si cuketu. Ak máte staršiu, ktorá ma jadierka, tak tie vyberte. Odložte si ich a uvarte z nich napríklad báchovú polievku, ktorú mám v receptoch ;)
- Cuketu nastrúhame na veľkých slzičkách.
- Do menšieho hrnca dáme cuketu, cukor, útroby vanilkového struku, mlieko, smotanu, soľ a mletú škoricu a dáme variť.
- Kým sa to varí, nasekáme si mandle a na sucho ich opražíme na panvici. Ja najradšej používam oblečené mandle a potom ich obarím, vyzliekam...Ale včera som doma objavila už vyzlečené jedince, tak som použila tie. Netuším kde sa u mňa vzali...
- Keď cuketa zmäkne, zmes vychladíme vo vodnom kúpeli.
- Rozmixujeme na cimprcampr. (A zakydáme čo sa zakydať dá. Lebo nedá sa aj fotiť jednou rukou aj druhou mixovať. Aspoň mne zjavne nie.)
- Vylejeme do misky, prisypeme opražené mandle, premiešame a dáma do mrazáku. Ja som to občas z mrazáku vybrala a premiešala. Čiste zo zvedavosti. A preto, aby mandle nepadli na dno.
- Po dlhých hodinách čakania máme hotovo. Desať minút pred podávaním presuňte zmrzlinu do chladničky. Lebo inak budete len smutne pozerať. Inak sa nedá koťuha vypáčiť z nádobky. Posypeme na sucho opraženými mandľami a podávame.