Čokoládová roláda
Čokoládová roláda

Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. októbra 2020
Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept)
Foto: sracz

S touto roládou ma duševne spájajú nostalgické spomienky na dve návštevy úhľadnej obce Božice u Znojma na Slovácku. V septembri 1978, spojenú s Zobraziť celý popisS touto roládou ma duševne spájajú nostalgické spomienky na dve návštevy úhľadnej obce Božice u Znojma na Slovácku. V septembri 1978, spojenú s vinobraním a počas Veľkej Noci 1979. Je to síce na dlhé rozprávanie, a tak sa teraz venujem fantastickej kuchyni úžasnej pani Čadovej, žiaľ už B. P. a jej roláde, ktorej recept som si obnovil počas 3. návštevy u jej syna Bořivoja v júni r. 2017. Príprava a ingrediencie jednoduché, ale chuť na nezabudnutie. Použil som väčší plech, aby cesto nebolo hrubé.

10-12
porcií
30 minút
príprava
24-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
100 g (na varenie)
50 g
50 g strúhané
1 PL
štipka
6 ks
Krém:
100 ml
100 g
45 g
2-3 bal.
50 g čerstvé
1 ks (nemusí byť)
226 g hotová Truwhip (alebo doma urobená)
Na posypanie:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pokrájanú horkú čokoládu v jenskej mise vloženej do hrnca s vriacou vodou, som nechal rozpustiť.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Priebežne som si pripravil a zmiešal všetky „suché“ ingrediencie.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo 6 bielkov som vyšľahal tuhý „sneh”.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne som do hotovej teplej rozpustenej čokolády popridával 3/4 zmesi sypkých prísad a ľahko zmiešal kovovou „metličkou“ (!!! NIE V MIXÉRI, ANI RUČNÝM ŠĽAHAČOM !!!),

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    S poslednou 1/4 sypkej zmesi som premiešal aj 6 vaječných žĺtkov a

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na záver vmiešal aj „sneh“ zo 6 bielkov.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové cesto som rovnomerne rozlial na pečiaci papier v pekáči (270x420 mm) a 24 min nechal upiecť v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (350 °F).

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzičas som využil na prípravu nežného, alias mojeho parížskeho, krému. Pokrájané čokolády som pridal do „decka“ šľahačkovej smotany s vajíčkovým žĺtkom, 2 vrecúškami vanilkového cukru a 2 PL masla, všetko v jenskej miske uloženej na hrnci s vriacou vodou a občasným premiešaním nechal spojiť do jemnej konzistencie.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Asi po 5-7 min som misku s rozpusteným čokoládovým „polotovarom“ uložil do druhej misy s ľadom a studenou vodou, nechal vychladnúť a vmiešal 226 g hotovej šľahačky z plastovej krabice (nemusel som ručne vyšľahať doma robenú), čím vznikla

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    táto, už na púhy pohľad sladká dobrota, ktorú som na dobrú ½-hoďku uložil do chladničky.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Než som upečené cesto, aj s papierom na pečenie, preložil na vlhkú utierku, spoločne

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    stočil do tvaru budúcej rolády a nechal „búvať“ spomínanú polhodinku.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom som ju „vyslobodil zo zajatia“ v utierke, rozložil, rozotrel na ňu krém z chladničky.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Opatrne stočil, uložil na kryštálovú tácňu z Poltára a cez sitko posypal práškovým cukrom.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    … tak čo! Páči sa aj Vám? Kto rád dobré vínko, môže navštíviť Božice u Znojma a Čadovcov, ktorí Vás srdečne privítajú a pohostia možno aj takouto čokoroládou. Poznámka: ku mne by ste to mali ďaleko, ale keď budem na Slovači, rád Vás pohostím!

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Aj zo suchej halúzky vyrástol zelený „čípok“ a z neho takáto ružička. Venujem ju našej spoločnej milej kamaLáske vareške Remcuľke, nech ju sprevádza na ceste do nebeskej kuchyne.

    Čokoládovo-orechová roláda pani Čadovej (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

haji
Klobouk dolů, "vystřihnul" jsi velmi povedenú a chutnú roládu! Ruža a text k něj je od tebe procítěný dar, milá vzpomínka...
kucharka
Tak toto je “pani Roláda”, veru by sa mi teraz hodil kúsok k čaju :-))
Určite vyskúšam. Pekný zvyšok nedele.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia