Cisársky trhanec so slivkami

Magazín Varecha
príloha denníka Pravda, 12. októbra 2021
Cisársky trhanec so slivkami
Foto: Shutterstock.com
3
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
150 g
220 ml
štipka
4 ks
1 bal.
Na oprážanie:
3 PL
Na posypanie:
Slivky:
500 g
1/2 ČL
50 ml
50 ml
100 g
1/4 ČL
2 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slivky očistíme, rozpolíme. Víno a hroznovú šťavu zmiešame so škrobom. Cukor zohrejeme v hrnci bez miešania tak, aby vznikol svetlý karamel. Opatrne prilejeme vínovú zmes, pridáme škoricu, klinčeky, necháme zovrieť a roztopiť karamel. Potom zredukujeme na polovicu. Pridáme slivky a 5 minút povaríme. Klinčeky odstránime a slivky dochutíme citrónovou šťavou.

  2. 2

    Cesto: Múku, mlieko a soľ vymiešame dohladka. Vmiešame žĺtky s vanilkovým cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne po častiach jemne vmiešame do cesta.

  3. 3

    Predhrejeme rúru na 160 stupňov. Vo veľkej panvici roztopíme 1 lyžicu masla a na ňu dáme tretinu pripraveného cesta. Pečieme asi 2 minúty, potom opatrne obrátime a pečieme ďalšie 2 minúty. Pomocou varešiek alebo vidličiek natrháme na kúsky. Upečené kúsky preložíme do ohňovzdornej misy a udržiavame v rúre v teple. Rovnako pripravíme aj ďalšie porcie. Trhanec servírujeme so slivkami a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu