Cisársky trhanec so slivkami
príloha denníka Pravda, 12. októbra 2021
Foto: Shutterstock.com
porcie
príprava
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
220 ml |
|
štipka |
|
4 ks |
|
1 bal. |
|
Na oprážanie: | |
3 PL |
|
Na posypanie: | |
|
|
Slivky: | |
500 g |
|
1/2 ČL |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
100 g |
|
1/4 ČL |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Slivky očistíme, rozpolíme. Víno a hroznovú šťavu zmiešame so škrobom. Cukor zohrejeme v hrnci bez miešania tak, aby vznikol svetlý karamel. Opatrne prilejeme vínovú zmes, pridáme škoricu, klinčeky, necháme zovrieť a roztopiť karamel. Potom zredukujeme na polovicu. Pridáme slivky a 5 minút povaríme. Klinčeky odstránime a slivky dochutíme citrónovou šťavou.
- 2
Cesto: Múku, mlieko a soľ vymiešame dohladka. Vmiešame žĺtky s vanilkovým cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne po častiach jemne vmiešame do cesta.
- 3
Predhrejeme rúru na 160 stupňov. Vo veľkej panvici roztopíme 1 lyžicu masla a na ňu dáme tretinu pripraveného cesta. Pečieme asi 2 minúty, potom opatrne obrátime a pečieme ďalšie 2 minúty. Pomocou varešiek alebo vidličiek natrháme na kúsky. Upečené kúsky preložíme do ohňovzdornej misy a udržiavame v rúre v teple. Rovnako pripravíme aj ďalšie porcie. Trhanec servírujeme so slivkami a posypeme práškovým cukrom.
Tiež trhanec:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu