Trhanec

Cisársky trhanec so slivkami

Autor receptu: redakcia

3
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Slivky očistíme, rozpolíme. Víno a hroznovú šťavu zmiešame so škrobom. Cukor zohrejeme v hrnci bez miešania tak, aby vznikol svetlý karamel. Opatrne prilejeme vínovú zmes, pridáme škoricu, klinčeky, necháme zovrieť a roztopiť karamel. Potom zredukujeme na polovicu. Pridáme slivky a 5 minút povaríme. Klinčeky odstránime a slivky dochutíme citrónovou šťavou.
  2. Cesto: Múku, mlieko a soľ vymiešame dohladka. Vmiešame žĺtky s vanilkovým cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne po častiach jemne vmiešame do cesta.
  3. Predhrejeme rúru na 160 stupňov. Vo veľkej panvici roztopíme 1 lyžicu masla a na ňu dáme tretinu pripraveného cesta. Pečieme asi 2 minúty, potom opatrne obrátime a pečieme ďalšie 2 minúty. Pomocou varešiek alebo vidličiek natrháme na kúsky. Upečené kúsky preložíme do ohňovzdornej misy a udržiavame v rúre v teple. Rovnako pripravíme aj ďalšie porcie. Trhanec servírujeme so slivkami a posypeme práškovým cukrom.