Trhanec
Cisársky trhanec so slivkami
Autor receptu: redakcia
Postup- Slivky očistíme, rozpolíme. Víno a hroznovú šťavu zmiešame
so škrobom. Cukor zohrejeme v hrnci bez miešania tak,
aby vznikol svetlý karamel. Opatrne prilejeme vínovú
zmes, pridáme škoricu, klinčeky, necháme zovrieť
a roztopiť karamel. Potom zredukujeme na polovicu.
Pridáme slivky a 5 minút povaríme. Klinčeky odstránime a slivky dochutíme citrónovou šťavou.
- Cesto: Múku, mlieko a soľ vymiešame dohladka. Vmiešame žĺtky
s vanilkovým cukrom. Z bielkov vyšľaháme
tuhý sneh, ktorý postupne po častiach jemne vmiešame do cesta.
- Predhrejeme rúru na 160 stupňov. Vo veľkej panvici
roztopíme 1 lyžicu masla a na ňu dáme tretinu pripraveného cesta.
Pečieme asi 2 minúty, potom opatrne obrátime
a pečieme ďalšie 2 minúty. Pomocou varešiek alebo vidličiek natrháme na kúsky. Upečené kúsky preložíme do ohňovzdornej misy a udržiavame v rúre v teple. Rovnako pripravíme aj ďalšie porcie. Trhanec servírujeme so slivkami a posypeme práškovým cukrom.
|