Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom fotorecept
Foto: sracz
Ak by som mal v krátkosti charakterizovať tento šalát, použil by som iba tri prirovnania: tradičná základná surovina v podaní cíceru (garbanzo beans), jednoduchá Zobraziť celý popisAk by som mal v krátkosti charakterizovať tento šalát, použil by som iba tri prirovnania: tradičná základná surovina v podaní cíceru (garbanzo beans), jednoduchá príprava a výborná chuť s voliteľnou zostavou surovín. Okrem olivového oleja, soli, čerstvo mletého korenia štyroch farieb, citrónovej šťavy, mladej cibuľky, cíceru a tuniaka som v minulosti použil aj tvrdšie Roma paradajky a segmenty čerstvého avokáda. V tomto recepte som použil červenú cibuľu, olivy, stonky zeleru a vajíčka na tvrdo.
porcií
Suroviny
2-3 ks rozotreté |
|
3-4 PL |
|
podľa chuti (alebo čierne korenie) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL čerstvá |
|
2-3 strúčiky |
|
240-250 ml |
|
411 g sterilizovaný |
|
240-250 ml |
|
12-15 ks väčšie |
|
170 g (bez oleja) |
|
3-4 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Takto vyzeralo na začiatku.
-
2
Začal som prípravou zálievky: Na dne pracovnej misy som kuchynskou „stierkou“ rozotrel 2 ančovičky (v konzerve tentoraz boli väčšie), prstami ich posypal troškou soli, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), zalial čerstvou citrónovou šťavou a extra panenským olovovým olejom (šalát nebudem tepelne upravovať), pridal pretlačený cesnak, kovovou „metličkou“ zmiešal a posypal asi mocca lyžičkou suchých feferónkových semienok.
-
3
Pomocou „mandolíny“ som „nacéčkoval“ hrnček stonkového zeleru, pokrájané lístočky zelerovej aj petržlenovej vňate použijem na ozdobenie šalátu pri servírovaní a
-
4
presypal ich na už pripravenú zálievku. Pridal odkvapkaný cícer (ak máte doma suchý, tak si ho láskavo večer pred prípravou šalátu uvarte a odložte aj s vývarom, ráno ho cez sitko necháte, prosím, odkvapkať).
-
5
Teraz už avizovaná pokrájaná, opäť na „mandolíne“, červená cibuľa (veľkosť ¼ pásikov som nastavil podľa želania hlavného stolovníka, t. j. mojej krajšej veliacej ½-ovičky)
-
6
pokrájané veľké zelené olivy, ja som mal plnené kúskami cesnaku.
-
7
A teraz plátky tuniaka, ktoré som „roztentočkoval“ pomocou dvoch vidličiek, všetko jemne zľahka zmiešal a
-
8
na povrch porozkladal segmenty vajíčok uvarených na tvrdo.
-
9
Aj tento variant studeného šalátu bez majonézy s cícerom a tuniakom mal výbornú chuť!
Diskusia k receptu