Chlieb z ošatky

turistka - fotkaturistka, 21. marca 2013
Chlieb z ošatky
Foto: turistka

Suroviny

450 g
50 g
50 g
za hrsť
2  ks
1 KL
1 KL
1 PL
3  dl
21 g
1/2 dl
1 PL




Postup

Diskusia k receptu

gordonko
@izabella929 ....tý pekári isto zbankrotujú .... , dokonca aj tá moja včera aj dnes napiekla chleba ..... ten včerajší bol chutný ,ako pizzový
ja som už niečo napiekol chlebikou , ale vždy mam spodok mäkší ako vrchnú kôrku... nevieš prečo ????
helica
@Turistka , dávala si aj chlebový kvások, aj droždie? Keď áno, koľko kvásku? Ja som robila teraz v sobotu, konečne sa mi vydaril! Ten Tvoj je neuveriteľne krásny, ako z reklamy!
starkamajka
Krásny chlebík,ja chovám už pomaly týždeň ražný kvások.Chystám sa piecť na budúci týždeň chlebík.
turistka
@Izabella929 , @Ancicka , @Medovnicek , ďakujem. @Gordonko , určite vieš, si skúsený, ale pre ostatných ku koncu pečenia treba dať len pečenie odspodu, mne to nerobí asi mám šťastlivú rúru.@Helica , s kváskom som robila minulý týždeň, teraz som si nepripravila, dnešný je len na čerstvom droždí. Ale skúšala som toto zloženie múky a zdá sa mi zatiaľ najlepšie, zrejme to robí zmes na sedliacky chlieb a tradične všupnem za hrsť otrúb, sú zdravé na črevá.
sovka62
blahoželám k vydarenému dielu. Je naň krásny pohľad a o chuti nepochybujem (len tíško závidím, aj chcem takú ošatkuuuuuuuuu).
turistka
@starkamajka , držím palce. @Ywett , ďakujem a ja som tú Tvoju dobrotu nezjedla, ale zhltla :-) @Sovka , ďakujem, skús kúpiť na trhoch, vyjdu lacnejšie , ako keď objednáš cez internet, samotné ošatky nie sú drahé, ale poštovné jedna hrôza :-(
turistka
@fany1602 , kúpila som od : vlckova.sona@seznam.cz , ale poštovné je veľmi drahé, ak môžeš hľadaj na trhoch na Slovensku. Najlepšie, keď sa spoja viaceré a urobia si spoločnú objednávku. @havino , mne sa tiež páči a je taká akurát. Pre viacčlennú domácnosť, majú aj väčšie.
jerica
Parádna prezentácia, vydarený chlebík, ošatka dostala šancu :-)
havino
musím pozrieť diskusiu, kde sme sa o ošatke bavili, či si tam písala aj veľkosť, akú máš, lebo v ten den som kukala tie linky, len si neviem vybrať ktorú,ale na taký kilový, či kilo a pol chlebíka by mi stačila, ako máš ty, či? naozaj neviem, ked robím chlieb približne z pol kila múky, tak mi porad prosím ťa ak môžeš, vdaka
turistka
@Jerica , mám veľkú radosť z ošatky, tak som po nej túžila :-) @havino , táto je na 1 kg chleba a pre menšiu domácnosť stačí. Ja pečiem tiež z pol kila múky a chlieb po upečení váži cca 880 gr.


akeber
ukážkový chlebík si upiekla, nie nadarmo sa hovorí " chlieb a soľ - zdobia stôl :-)
boxik
Nie som zastáncom domácej prípravy toho čo sa bežne kupuje , ale ten tvoj chlebík vyzerá tak fantastasticky, že asi zmením názor a vyskúšam ho urobiť.Aspoň sa dostane k slovu ošatka , ktorú ešte pred mnohými rokmi uplietol môj dávno nebohý otec.Možno o to bude ten chlebík chutnejší. Ďakujem za pekný recept.
dogagador
Mam osatku aj okruhlu, dostala som od kamosky z Jablonoveho. Robievala som velmi podobny chlebik, bol vyborny, ale mam radsej ten tzv. bez miesenia. Inak je krasny, velmi pekne vydareny
turistka
@akeber ,dala si mi dobrý nápad, vyšijem si obrúsok :-) a Ďakujem, @boxik , ak sa rozhodneš piecť a namiesto surového zemiaka dáš uvarený, treba črpnúť o poldeci vody viac, lebo ja dávam surový a ten má škrobovú vodu.@dogagador , s nemieseným je menej starostí, gazdinky to vedia oceniť.
garanco
Chlebík sa Ti upiekol parádne!
Prekvapil ma ten surový zemiak, ešte som tak nerobila, ale urobím (lebo mnohokrát varím iba 1-2 zemiaky kvôli pečeniu chleba).
spetkasoli
@turistka , veruže ho máš prekrásny a tá ošatka, júúúj takú musím zohnať, si veľmi šikovná a chlebík je určite chutný. Ukladám do KK a upečiem, už sa teším:)
turistka
@garanco , zemiak bol taký, ako väčší citrón, voľakedy som i ja varila v šupke, ale raz som zabudla tak som nastrúhala surový a šlo to :-) @stacy , potešila si ma.@spetkasoli , ak budeš piecť, cesto nie je riedke, ale zas nie je moc tuhé, no také akurát, aby sa dal urobiť bochník, miesim na robote. Ak nemáš ošatku, tak po druhom kysnutí utvor tvar bochníka, daj na plech, pokrytý papierom a na ňom daj nakysnúť. Ak chceš, nemusíš dávať hrsť otrúb, namiesto nich sa môže dať iné - za hrsť rôznych semienkok. Používam droždie v "zlatom"obale. Múku vyberám večer, aby som ju nemala studenú. A ak sa budeš držať predpisu, chlebík sa vydarí. To sú moje rady, ako sa povie kuchárske tajomstvo :-)