
Foto: Shutterstock
Jesť chutne a pritom zdravo – ľudí, ktorí sa o to usilujú je stále viac. Ak patríte medzi nich, určite vás bude zaujímať, ktoré potraviny sú považované za najzdravšie na svete.
Zoznam potravín obsahujúcich látky, ktorých kombinácia je mimoriadne zdraviu prospešná uverejnila William Paterson University v New Jersey a možno vás prekvapia – nie sú to ani chia semienka, ani quinoa či ostatné exotické potraviny. Sú to všeobecne dostupné suroviny, ktoré si bez problémov môžeme aj vypestovať – a tú najzdravšiu aj v paneláku... V trojici najzdravších sa totiž umiestnili žerucha, čínska kapusta a mangold.

Foto: Shutterstock
1. Žerucha – najzdravšia potravina na svete
Za najzdravšiu potravinu univerzitní odborníci považujú žeruchu, ktorú si možno vypestovať aj v byte v klíčiacej miske, či dokonca na vate. Na prvej priečke sa umiestnila preto, lebo obsahuje viac železa ako špenát, viac vápnika ako čerstvé plnotučné mlieko a viac vitamínu C ako pomaranče. Okrem toho je bohatá na minerály ako jód a fosfor. Toto však platí len o čerstvej žeruche, nie o sušenej. Žeruchu ako bylinku môžeme použiť na dochutenie mnohých jedál – do masla, tvarohu, šalátov, či posypať ňou akékoľvek jedlo.2. Čínska kapusta – malý zázrak
Na druhé miesto vedci umiestnili čínsku kapustu, ktorú považujú za skutočný nutričný zázrak. Obsahuje cenné vitamíny ako vitamín C, rôzne vitamíny skupiny B a kyselinu listovú. S 25 miligramami vitamínu C na 100 gramov už pokrýva štvrtinu odporúčanej dennej dávky. Fermentovaná tvorí základ kimči, ale výborná je aj surová v šalátoch, rovnako ako opečená, či varená ako súčasť jedál alebo príloha.
Foto: Shutterstock
3. Mangold – zabudnutý a znovuobjavený
Na treťom mieste sa umiestnil mangold, u nás menej známa zelenina. Jeho chuť pripomína špenát, ale jeho hrubé stonky a veľké listy chutia inak. Kedysi bol vytlačený špenátom, v posledných rokoch však jeho popularita stúpa.
Foto: Shutterstock
Je nízkokalorický, ale bohatý na draslík, vápnik, horčík, železo, kyselinu listovú, ako aj vitamíny B1, B2, A, C, E a K. Veľmi cenná je kombinácia železa a vitamínu C, pretože zlepšuje vstrebávanie železa v tele. To posilňuje nielen tvorbu krvi, ale podporuje aj imunitný systém, kosti, oči a pokožku. Mangold sa dá pripraviť mnohými spôsobmi, či už surový ako šalát, dusený ako príloha alebo ako plnka do rolád.
Zelená víťazí
Na štvrtom až desiatom mieste sa umiestnili potraviny, ktoré majú všetky jednu vec spoločnú – všetky majú rôzne odtiene zelenej farby. Sú to zelené listy červenej repy, špenát, čakanka, hlávkový šalát, petržlenová vňať, rímsky šalát a listový kel.Prečo sú zelené potraviny také zdravé? Dôvodom sýtej zelene je farbivo chlorofyl. Predpokladá sa, že tento podporuje tvorbu krvi, ale zabezpečuje aj zdravú, žiarivú pokožku. Zelená zelenina má nízky obsah sacharidov ale zároveň dodáva vápnik pre silné kosti, kyselinu listovú pre zdravie buniek a vitamín C pre silný imunitný systém. Flavonoidy a antioxidanty, ktoré obsahuje, pôsobia ako vnútorná očistná kúra tým, že zbavujú telo škodlivých látok.
Diskusia k článku