Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou fotorecept
Foto: babkamt
V lete som si dala do mrazničky vykôstkované čerešne na strúdľu. Tentoraz som z nich spravila osúch s pridaním jahôd. Musím míňať zásoby Zobraziť celý popisV lete som si dala do mrazničky vykôstkované čerešne na strúdľu. Tentoraz som z nich spravila osúch s pridaním jahôd. Musím míňať zásoby z mrazničky. Spravila som ho na najväčší plech a do večera po ňom zostal len prázdny plech.Použila som plech , ktorý má rozmery 34 x 44 cm. Cesto som zarobila bez pridania vajíčka.
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
21 g čerstvé |
|
1 ČL do droždia |
|
400 ml vlažné |
|
100 ml |
|
3-4 PL do cesta |
|
mrazené |
|
mrazené |
|
Mrvenička: | |
3 PL |
|
1 PL |
|
1 PL domáca |
|
|
|
0,5 ČL do cesta |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Ráno som vybrala z mrazničky vykôstkované čerešne. Dala som ich na sitko odkvapkať. Vzala som len polovičku sáčku.
-
2
Všimla som si, že mám ešte veľa jahôd, tak som vybrala aj z nich jedno igelitové vrecko.
-
3
Teraz sa už budem venovať príprave kysnutého cesta. Začala som kváskom. Zohriala som si v mikrovlnke 400 ml mlieka. Asi do 150 ml vlažného mlieka som rozdrobila polovičku čerstvého droždia. Pridala som 1 čl cukru a 1 pl múky. Premiešala som a dala kvások vykysnúť na radiátor. Medzitým som si odvážila 300 g hladkej múky špeciál a 300 g polohrubej múky. Pridala som k nej 0,5 čl soli. Múku som premiešala. Pripravila som si 100 ml oleja.
-
4
Vykysnutý kvások spolu so zvyškom mlieka som pridala k múke. Trochu som ju premiešala, nechala som chvíľu postáť. Potom som cesto vypracovala. Nakoniec som do cesta zapracovala olej. Vypracované cesto som pomúčila , dala do igelitového vrecka a nechala vykysnúť.
-
5
Kým mi cesto kyslo, zarobila som si mrveničku, ktorá pôjde na vrch koláča. V miske som rozmiešala 3 pl cukru, 3 pl hrubej múky, 1 pl domáceho vanilkového cukru a 1 pl domácej bravčovej masti. Pomocou vidličky som vypracovala mrveničku.
-
6
Plech som vymazala olejom. Rúru som vyhriala na 200 °C. Roztiahla som na ňom pomocou strierky redšie cesto. Kraje koláča som potrela olejom. Na cesto som uložila čerešne a jahody. Jahody som prekrojila na polovičku, lebo sa mi zdali veľké.
-
7
Na ovocie som prstami rozdrobila mrveničku.
-
8
Koláč bol po 23 minútach upečený. Treba sledovať rúru. Každá rúra inak pečie.
-
9
Viete, čo je najťažšie? No predsa počkať, kým trochu vychladne a môžeme ho ochutnať:-) Mali sme mužskú návštevu. Okrem kávy som ponúkla aj čerstvý koláč. Myslela som si, že z koláča ani neochutnajú. No mýlila som sa. Tanier zostal prázdny:-)
takéto mám veľmi rada..
plech potieram tuhým tukom-maslo..Hera..potom sa cesto nešmýka..ľahúčko sa na plechu roztiahne..:-)
ja keby som sa stravovala dľa teba-ďalšie X by mi pribudlo...
ale chuť mám ako ty..na sladké...:-)
Čerešňový je v pláne. Tvoj je pekný a hlavne chutný. Čerešne sú moje najoblúbenejšie ovocie.
@marika21 skoro z každého ovocia, čo sa mi urodí v záhrade a je vhodné na mrazenie, dám z neho do mrazničky. Potom sa ho snažím vpašovať do koláčov. Musím ho minúť do druhej úrody. To poteší, keď závin nepraskne, hoci ak praskne, zje sa aj ten. Na chuti nestratí nič. Tiež mám rada čerešne. Spravila som si pár sáčkov čerešní a višní, to na štrúdľu. Práve dnes ma napadlo, že by som už mala rozmýšľať nad pečením na sviatky. Neviem sa rozhodnúť, čo tento rok upečiem:-) Ďakujem, že si sa ozvala.