Malý zázrak:
Domáce paradajkové maslo, ktoré aj obyčajný toast premení na gurmánsku bombu

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Niekedy stačí naozaj málo, aby ste si na niečom pochutnali oveľa viac. To je prípad aj tohto jemne pikantného krémového spojenia paradajok a masla.



Foto: Shutterstock

Paradajky sú vynikajúce v šalátoch či sendvičoch, ale čo tak skúsiť niečo nezvyčajné? Hitom internetu sa nedávno stal jednoduchý recept na domáce paradajkové maslo, ktorý kombinuje šťavnatosť paradajok s bohatou textúrou masla – výsledkom je sladkosť, kyslosť a jemná krémovitosť v jednom.

Krok za krokom

Ako si paradajkové maslo pripravíte? Najlepšie chutí z malých cherry paradajok - vďaka ich sladkej chuti. Paradajky rozložte do zapekacej misy, mierne osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte krátko do rúry piecť alebo grilovať. Len dovtedy, kým nezmäknú a nezačnú púšťať šťavu. Cieľom je aktivovať sladkastú chuť a karamelizovať ich povrch.

Keď paradajky trocha vychladnú, rozmixujte ich, pridajte kúsky zmäknutého masla a na malých otáčkach alebo radšej ručne, vymiešajte na hladkú pastu. Môžete pridať aj nasekané bylinky, napríklad bazalku, oregano alebo tymian, prípadne čili vločky pre pikantnejšiu chuť. Tí čo radi experimentujú, môžu zmes ochutiť aj kvapkou balzamikového octa a prelisovaným strúčikom cesnaku.

Paradajkové maslo vydrží v chladničke týždeň, môžete ho aj rozdeliť na menšie porcie a dať do mrazničky. V tom prípade vydrží aj tri mesiace.

Maslo ochutené paradajkami sa hodí na toast, ako základ do sendviča, môžete ho pridať do wrapu, burrita alebo quesadilly, či dokonca do krémového rizota. Perfektne sa tiež hodí ku grilovanému mäsu.

Tak čo? Idete na to? S pomocou tohto videa vám to pôjde odruky:


Zdroj: instagram.com/cocolarkincooks





ANKETA: Robíte si domáce bylinkové maslo?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku










TOPlist